• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Claas corsar

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Zasto su ti podizaci smetali? Meni kad fali jedan a nemam u rezervi odma sam nervozan. Kad budes vrsio jecam koji je polegao vidit ces da je to prava stvar.
Ako imas zemlje u bunkeru pogledaj da je nemas i na sabirnoj. Tamo se zna poljepit pa je zagladi...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Podizači su mi nekako udarali u red stabiljki pa su ga čisto gužvale prema naprijed i teško je stabiljka dolazila do kose kada red pogodi u podizač

A provjerit ću i sabirnu ravan , ustvari najradije bi je izvadio da pogledam stanje u tom dijelu kombajna ali neznam odakle se njoj pristupa za skidanje , odozdo ?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Mozda ti stoje visoko. Trebali bi biti 5-10 cm nize od kose(vrhovi).
Sabirna bi se trebala vadit od iza

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
A kako da priđem iza , onda moraju sita ili lađa napolje prije

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Uh sad kad malo bolje razmislim neznam jel tako...kad skines grlo trebao bi je imati na dlanu. Onda valjda u tom smjeru i ide, a ostalo nazad kako si i rekao

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Evo i Ivan je vršio sucokret sa svojom aždajom , kod mene nema suncokreta , veoma rijetko i dole u semberiji ga viđam

ja sam vršio, al ide polako, čak i sporije od ječma, jer problem je što se ulaz na bubnju može regulirati i to je OK, al izlaz nemože, i onda dosta razbija glave......al dobro, posao je odradio i nisam morao nikome platiti.......

ječam najbolje radi i čisto bude, samo nevolim ječam što ima dosta prašine koja bode oči, i sve svrbi poslije......i što polegne, pa sam ove godine jedno jutro vršio sve na jednu stranu koliko je polegao, a baš se pitam tko bi to uslužno tako radio......

ti mali claas-ovi su jako jednostavni, i prije sam htio uzeti veći kombajn, povoljno je bio prije 2 ili 3 godine jedan univerzal, od zmaja, sa kukuruznim adapterom.......al bolje što sam prvo uzeo manji kombajn, da se naučim, pa onda je lakše sjesti na neki veći......

ovaj moj ću ostaviti još za jednu godinu, da odradi, onda ću gledati veći.......zmaj 141 ili 142

kada spominjete dugmiće, baš sam se sjetio jedne legendarne scene iz jednog starijeg filma, pa pogledajte, iako mislim da je većina to vidjela.......

https://www.youtube.com/watch?v=p1XYr2xxhPc

što se tiče vađenja sabirne, ona se vadi od iza, može i komplet s korpom, tako je meni bilo najlakše, jer sam trebao nešto urediti, pa je sve išlo van, i oba sita se skidaju.......ono gornje podesivo i donje sa okruglim ili duguljastim rupama.......skine se kod slamotresa, gdje dobija pogon i treba leći ispod bubnja, dolje kod mjenjača, tamo se skida u mjestima gdje se giba, to su drveni ležajevi, iznad mjenjača.......i još ima jedno mjesto sa svake strane po 2 vijka, iznad ventilatora, otvore se oni prozorčići.......i sve u kompletu ide van, mislim da je ukupno 16 vijaka.......

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Danas sam sve poklopčiće poskidao i pustio ga u makimalnoj turaži i vjetru jedno minut , onda sam ga kompresorom detaljno izduvao , pa opet turaža minit i još jednom sve iz početka , tako da sa sigurnosti mogu da tvrdim da miševi nemaju razloga da ga ''napadnu''

Snači svaki detaljčić u njemu je izduvan kompresorom , iznenadio sam se koliko je smeća bilo u njemu , tome je doprinijela i soja koju sam nestručno radio jer mi gornje sito bilo previše otvoreno a i nagutao sam ga zemljom , jbga kad je totalni amater sjeo na njega
Sutra ga selim u garažu kod kolege jer ja nemam adekvatan smještaj , ujedno ću ga podići na klocne da oslobodim gume pošto su nove pa da ih sačuvam od ugibanja (loše iskustvo sa beračom)

Koliko sam gledao sabirna ravan se može lako izvaditi , za lađu je drže 4 vijka a na prednjoj strani imaju one dvije ruke na kojima klacka , to poodvrtati i mislim da bi ona morala da ide na dole bez problema
Gornje podesivo sito nisam uspio izvaditi , izgleda ga nešto drži a i nisam upotrebljavao veću silu od povlačenja rukama , ona dva vijka na početku su otpuštena

@ivanz , nekada si čini mi se negdje pomenuo da bi za svoj uzeo dvoredni adapter za kukuruz ako se dobro sjećam , ne misliš li da bi ga to ''ubilo'' ?

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Zmaj 141 na cilindru varijatora vožnje ima jednu "prigušnicu" s rupom od 1 mm. Dvoradni cilindar, jedan priključak za crijevo je s normalnom rupom od 10 mm a drugi priključak za crijevo ima taj holender s malom rupom.
Time usporava brzinu rastezanja i povlačenja cilindra.... :(wait):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Zaboravio sam napomenuti da dok je hladan varijator usporava rekao bih normalno , možda za početak da probam sa novim uljem ?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
razmišljao sam o tome, al ja svoj kukuruz berem u klipu, a uslužno nebi išao to raditi, jer 2 reda za uslugu je malo, treba biti veći kombajn, od barem 4 reda......a ideja je bila uzeti heder od dvorednog berača, i pripasati na kombajn, al onda treba i druga korpa......koja mislim da nepostoji za moj tip kombajna, pa bi trebao uzeti žitnu i prepraviti da bude kao kukuruzna.......

za vađenje sitna imaju dva leptir vijka, što drže gornje i donje sito, kada se oni oslobode, ide gornje i donje van bez ikakvih problema, samo kod gornjeg trebaš osloboditi onu polugu za podešavanje sa bočne strane kombajna, mislim da se skida samo jedna rascjepka.......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Našao sam ja to sve ali jednostavno nije htjelo van , primijetio sam pored sita , znači između sita i lađe da ima dosta onih bodlji od klasa pa mislim da je ''zabetoniralo''

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
moguće, treba jače povući, jer ako nije skidano i čišćeno, nakupi se dosta u taj utor gdje se ugura sito.....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
A kako bi bilo da sito svežem za drvo i trznem kombajnom :icon_weed: imam poluosovinu rezerve :(giggle)::(giggle):

Ma nije mi ni bitno da ga vadim , pored je sve očišćeno a u tom utoru nema puno naslage smeća miševima ne vjerujem da je interesantno

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Nisam mogao da izvucem sito nikako cimao i cimao i jok (na zmaja)!!!!!!!! I ja se dosetih doterah iza rakovicu i svezem za Rakovicu i polako flasincugom iscimam nazad!!!!!! Reko sad ako nece ima rakovicom da cimnem!!!!!

A lako je tebi sad imas polu osovine!!! To jest samo jednu imas rezervnu.. icon_weed:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Kombajn je parkiran u garažu kod kolege , našao sam mu smještaj za ovu zimu , za sledeću vidjeću da mu napravim nešto nalik na garažu pa makar bila i drvena jer mi malo neprijatno da čovjeku zauzimam prostor ali prinuđen sam

Znači ostaje mi da preko zime smišljam šta je sve potrebno pretresti prije sezone a i sita da pokušam nabaviti

@ivanz , ajde ako budeš u prilici izmjeri mi ono svoje sito sa duguljastim rupama

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Danas na vašaru u Rumi sam našao firmu koja se bavi perforacijom lima , ustvari ima ih nekoliko koji prodaju ali kod svih je cijena bezobrazno velika jer oni kao prave sita za kombajne a ovi su korektni i prodaju perforirani lim na kvadratni metar a po potrebi mogu da savijaju ili oiviče cijevčicom ili šta god želite po mjeri i cijena te usluge je sasvim korektna
Ovi prvi mislim da su preprodavci i da nemaju mašineriju za to a ovi drugi sam siguran da imaju

Rade perforaciju od 3 do 16mm okrugle rupe a duguljaste obično imaju 5X20mm ali mogu da urade sve po želji
Cijena po M2 je za Fi oko 20-25e a za duguljaste rupe 25-30e opet po kvadratu , za debljinu lima zaboravih pitati ali gledajući od oka čini mi se da je 1mm
Eto toliko čisto ako nekome zatreba da nabavlja sita mogu mu dati i kontakt od ljudi

Ja sam u planu uzeti ovo duguljasto i jedno od 8mm

@motohod , hvala za lektiru ali nemožem da je skinem za džabe , dobro je i ovako

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Potraži na googlu naziv te knjige, ili je imaš za skinuti na forumu od "komšija" na Poljoinfu.
Da sad ne stavljam linkove na drugi forum istog sadržaja :icon_axe:

U krajnjem slučaju... :icon_scratch: pošaljem ti u pdf formatu na e-mail, samo pošalji adresu na pp.

Najnoviji postovi

Na vrh