• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Claas corsar

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Motor je F4L912 , vidim da je kolega @lisnik radio takav motor pa možda on zna tačne detalje ja sam naišao na više različitih podataka o snazi motora i nemogu reći jer neznam
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=sdD6A_HYbp0[/YT]

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
taj motor je kao na torpedu 75 i ima 70-75ks.......i nije njegov original, jer su oni ubacivali perkins motore, slične kao što je IMR S44 AT

a takav motor mislim da ima i ĐĐ 770 MK

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ja bih rekao da je to originalna ugradnja jer ne primjećujem nikakvu budževinu , sve je na svom mjestu pa čak i prva boja

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
nemogu reći 100% da li je ili nije

al znam da claas je na tim starijim modelima ubacivao perkins motore

na kombajnu mislim da je bolji zračno hlađen motor od vodeno hlađenog....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Evo danas su počele intenzivnije pripreme.
Odbačen heder , skinuto glavno remenje i španer od njih jer je malo iskrivljen pa je vjerovatno mnogo ukošavao remenje jer su bila samo dva od četiri moguća , krajnji su falili.
Uzeću sva četiri nova , naravno.
Skinuto remenje sa desne strane i prekontrolisani svi ležajevi i piksne , sve je sasvim uredno i ne traži nikakve intervencije , remenje dobro samo treba malo inteligentnije podesiti one držaće otpuštenog remenja.
Sa volanom je bilo problema jer je u desno stranu išao dosta teško , to sam danas uspio riješiti problem je bio u onoj hidrauličnoj glavi jer su iz nekog razloga zazori i i tolerancije poremećeni , sada volan ide lagano kao u priči , ostatak upravljačkog mehanizma prekontrolisan i dotegnut.

Alnaser skinut prekontrolisan i vraćen , stanje uredno samo je kontakt od automata do statora bio problematičan i on je saniran , alnaser je u perfektnom stanju , podmazan i vraćen na svoje mjesto.
Alternator naručen od 90A da se postavi umjesto sadašnje diname , takođe ugovoren ''pretres'' kompletne električne instalacije i postavljanje radnih svjetala i onoga što fali.
Za ovo je angažovan auto električar.

Ugovoren lakši pretres motora , zamjena ulja i filtera , podešavanje ventila , mjerenje pritiska ulja i kompresije ako je potrebno , angažovan kolega mehaničar sa znatnim iskustvom.

Eto , to je za sada , nadam se da sutra nastavljamo ako vremenski uslovi dozvole.

Evo i dokazni materijal.

Prilozi

• IMG00079.jpg
    IMG00079.jpg
    68.1 KB · Pregleda: 147
  • IMG00075.jpg
    IMG00075.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 144

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Savo ,ako bude dobra sezona ima da se opariš da dogodine kupiš unuka od tog corsara

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Lijepo je vidjet ovako pripreme na vrijeme,a cini mi se da kod nas malih poljoprivrednika koliko god se covjek na vrijeme pripremo uvijek ostane posla i u toku zetve.A tesko da se covjek kod nas moze opariti obzirom da poznajem Savu i kraj u kojem je.
Koliko je sirok ulaz na corsaru.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Dali ću da se oparim ili ne , pa ja iskreno ne očekujem mnogo , već sam to rekao , uzeo sam ovaj kombajn da se čisto naučim kombajnirati i uđem u taj posao , ako bude sreće kroz godinu dvije uzeo bi nešto malo bolje i novije a da ima i kukuruzni adapter.
Recimo neki COSMOS,DOMINATOR48,MERCATOR ili slično , vidjeću na osnovu ovoga šta bi bilo optimalno , za sada je najoptimalnije upravo ovako nešto , da je kosa 2,5 metra i da je bunkeraš.

Širina doba je 80cm.

Cijena je 25km (12,5e) po dunumu (1000M2) , za malo veće površine cijena je manja , oko 20km , imati na umu da oko mene nema velikih i ravnih njiva , sve je to do makimalno 1Ha i pod nagibima.

Pa iskreno mislio sam i ranije početi sa remontom ali imao sam neplanske aktivnosti. Čak i ovo smatram da je prilično kasno.
Ja obično mašine za žetvu sređujem kada je sjetva i obratno, tako uvijek imam dovoljno vremena.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ja kad imam parcelu vecu od 0,5 Ha ja sretan ko malo djete kad se obraduje cokoladi,sve je to sitno i tjesno,imam parcela vjerovali ili ne od 500 m2,pa kad tu udjes to je becki valcer, obicno su njive oko 0,2Ha,i gotovo sve su sa nagibom, ima parcela da kad recimo trebam krenuti rikverc uz brdo kombajn se gotovo i ne oslanja na zadnje tockove.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Upravo tako , veličina parcela u kombinaciji sa širinom puteva i nagibima me i navela za ovaj kombajn , odnosno ove gabarite.

Gledao sam recimo DOMINATOR 38 bi bio dobra zamjena za ovaj , eventualno 48mica.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Nije , u Kaknju je kupljen.
Evo gledam napolje kiša pada , izgleda ništa od današnje akcije :(n):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Akcija nastavljena , ugrađen alternator od 80A umjesto diname od cijelih16A.
Remenicu sam zadržao od diname jer je većeg prečnika , pošto kombajn radi stalno u velikoj turaži mislim da je ovo bolja opcija.

Remenje za glavni pogon koje sam uzeo je kratko , moram sutra ići ponovo da mijenjam jer su u pitanju neke druge oznake gdje me trgovac ubjeđivao kako je to to , ali nije :icon_toilet: sutra će da dobije trljanje nosa :biggrin: .

Izvađeni oni vilasti dodavači iz spirale na hederu i zamijenjeni oni koji su polomljeni.

I na kraju , utvrđen glavni problem na kombajnu , desni nosač mjenjača (odnosno desna šasija) uz koju stoji mjenjač je iz nekog razloga rasječena brusilicom i izbačen jedan komad , ovo je vjerovatno neko nekada uradio jer nije znao da skine varijator pa je ''patentirao skidanje cijeloog mjenjača''.
Znači mjenjač je bio oslonjen samo na onaj lijevi montažni nosač i dolazilo je do pomijeranja cijelog mjenjača , ovo se pogotovo odražavalo pritiskanjem kvačila jer su onda sile bile prevelike koje su povlačile mjenjač u stranu i time sve zakrivljivale.
Da ne pominjemo i to što ga je glavni remen stalno vukao prema gore.

Podsjećam , nakon kupovine je utvrđeno da je lijeva poluosovina skresana i da je neko imao problem veliki sa njom , sada kada sam izvadio i desnu i na njoj je vidljiv trag prevelikog naprezanja jer su ricnovi dosta ''naoštreni'' , najvjerovanije da ću i nju mijenjati.
Ona koju mi poklonio @ćira92 je kratka pa ću izmisliti nešto.

Iskrojen je novi komad šasije koji će biti umetnut tamo gdje je neko izvadio onaj dio i sve će da se ponovo centrira pa onda polako idemo u sklapanje .

Prilozi

• IMG00080.jpg
    IMG00080.jpg
    69.2 KB · Pregleda: 202
  • IMG00081.jpg
    IMG00081.jpg
    56.9 KB · Pregleda: 238

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ima negdje stranica na internetu, da upišeš broj remena tvornički od claas-a i on ti izbaci mjeru, širinu i dužinu, jel vanjska ili unutrašnja mjera, sve piše, i onda nije problem kupiti

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ukrojen novi dio šasije , sad mjenjač stoji ka beton :icon_pidu:
Ona skrunjena lijeva poluosovina odnijeta na obradu i od nje napravljena desna , znači skraćena i narezani novi kroneri , cijena usluge cijelih 30e :drink:
Glavno remenje za pogon vršalice kupljeno , marke CODEX mada volio sam da je neki malo provjereniji proizvođač.

Čim uhvatim vremena kreće sklapanje.
Evo slika ubačenog dijela.

Prilozi

• IMG00082.jpg
    IMG00082.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 166

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Pošto sam se mučio sa pronalaskom prave dužine remenja nabavio sam ovu tablicu koja može da pomogne u konverziji obilježavanja remenja , možda nekome zatreba :drink:

TABELA ZA PRERAČUNAVANJE DUŽINA KAIŠEVA
Tip
kaiša-NOMINALNA DUŽINA(mm)-Obrazac za preračunavanje:
10 Unutrašnja dužina Li Li = La - 38 mm = Lw - 22 mm
13 Unutrašnja dužina Li Li = La - 50 mm = Lw - 30 mm
17 Unutrašnja dužina Li Li = La - 69 mm = Lw - 43 mm
20 Unutrašnja dužina Li Li = La - 79 mm = Lw - 48 mm
22 Unutrašnja dužina Li Li = La - 88 mm = Lw - 52 mm
25 Unutrašnja dužina Li Li = La - 101 mm = Lw - 61 mm
32 Unutrašnja dužina Li Li = La - 126 mm = Lw - 75 mm
40 Unutrašnja dužina Li Li = La - 157 mm = Lw - 82 mm
9,5 Spoljna dužina La La = Li + 51 mm = Lw + 13 mm
12,5 Spoljna dužina La La = Li + 63 mm = Lw + 18 mm
AVX 10 Spoljna dužina La La = Li + 51 mm = Lw + 13 mm
AVX 13 Spoljna dužina La La = Li + 63 mm = Lw + 18 mm
SPZ Teorijska dužina Lw Lw = Li + 38 mm = La - 13 mm
SPA Teorijska dužina Lw Lw = Li + 45 mm = La - 18 mm
SPB Teorijska dužina Lw Lw = Li + 60 mm = La - 22 mm
SPC Teorijska dužina Lw Lw = Li + 83 mm = La - 30 mm

Još uvijek mi treba onaj link za preračunavanje remenja iz kataloškog broja u dimeziju ako neko ima molim.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Evo radovi se privode kraju , zamijenio sam lančanike na pogonu jer je veliki bio navarivan i okrnjen.
Umjesto običnog lanca stavio sam dvoredni , umjesto velikog lančanika od 50 zuba stavio sam od 52 a na mjesto malog koji je bio 20 stavio sam 22 zuba tako da sam prenosni odnos skoro zadržao kakav je i bio.
Ovi lančanici su mislim od ZMAJA , i vjerovatno će ih neko i prepoznati a lanac sam stavio nov , još je ostalo da napravim onaj drveni zatezač jer ovaj sada ne odgovara .

Prilozi

• IMG00086.jpg
    IMG00086.jpg
    46.5 KB · Pregleda: 164
  • IMG00087.jpg
    IMG00087.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 186
  • IMG00088.jpg
    IMG00088.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 186
  • IMG00089.jpg
    IMG00089.jpg
    53.9 KB · Pregleda: 177

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
imao sam negdje stranicu, za preračunavanje, al neznam više gdje je

daj kataloški broj, možda se slaže sa nekim remenom od mog bivšeg claasa, pa da vidim dimenziju, jer ja sam sebi sve dimenzije odmah pretvorio, da nemoram stalno otvarati stranicu, možda je u temi claas ta stranica?

Najnoviji postovi

Na vrh