I tako... Alternator je pustio svoj skupi i poznati smrdljivi dim onaj dan, ja sam pregledao stator, ali ne i rotor, kada sam ga očistio i vratio radio je punih 10 minuta kad se opet upalila lampica i pojavio poznati smrad. Tada sam lijepo našpanovao i remen usput.
Danas stavio drugi alternator i dok sam namještao remen, učini mi se da se remenica vodene pumpe malo pomakla kada sam je zakačio rukom, vratim ja ruku na nju kad vidi kurca ona kao odvaljena od života, pogledam dolje, vidim curilo je, reko ajd dobro, ponijet ću 5L vode kad se budem vraćao pa natočim.
Natočim ja, pošaljrm starog kući autom, kad ne napravim ni 100 metara, opet ode prema crvenom. Halt, zovem starog, de donesi reko jedno 50ak litara vode ako budemo morali pretjerivati uz nadosipavanje, a ima kakvih 2.5 - 3km vožnje lenijom do iduće njive gdje ćemo vidjeti što ćemo, blizu je sela, cca 300m pa nije greda.
I tako, naspem ja 25L u njega i krenem, odradim put bez dizanja temperature i ajd probam vršiti, napravim 2 kruga i malo se digne temperatura,ali debelo u zelenom, reko ajd sipnit ću kad malo ladne. Nasipam 15L i sad primjećujem neke stvari i zaključujem kakvo je zapravo stanje kombajna, motor je bio zasran hrđom - čitaj vodom iz hladnjaka, ja sam natočio antifriz ored zimu i ostavio tako, nisam kasnije niti provjeravao, a motor sam oprao neposredno pred kretanje u žetvu, dakle, znalo mi se desiti kada napuni ciklon prašinom, krene dizati temperaturu, ja ga ne mogu spustiti na ler jer mi baca da je slab pritisak ulja, onda ga čekam da ladne pa stavljam u ler, očistim ciklon i bude relativno dobro do idućeg nakupljanja slame i prašine. Kroz ciklon se vidi da je hladnjak dosta poštopan kao i hladnjak ulja, ali popto je remenica ciklona zavarena, moram skidati malo više stvari da ga otvorim poklopac ciklona i operem hladnjak, dakle originalni pkarasti španer ne postoji koji se relativno lako stisne i skineš remen, 2 M8 šarafa zakreneš, digneš ciklon, olistiš hladnjake i teraj dalje.
E sad, pošto nisam skontao da je pumpa flisovala jer se ne vidi jer je s kontra strane. Dakle, odmah u pripremanju je kombajn ostao bez 15ak L vode dok se drkalo s njim na mjestu, kada sam oprao motor i sve oko njega misleći da je to prljavština starog gazde, nisam znao da je voda već napustila sistem.
U principu sva sranja vezana uz grijanje, ulje, itd... su zapravo direktna veza sa ovom remenicom koju sam ja očito špananjem još više potaknuo na curenje jer kada ne vuče iz ekspanzivne posude, valjda nema toliki pritisak pa nije curilo, a sad kada sam ja to onaj dan kada sam skinuo alternator i došpanao remen, sve što je bilo unutra je preko noći iscurilo.
Još me jebeno čudi cijelo vrijeme da takav motor ima patnje s kosom od 4.20m, a u knjizi ima podatak da su išli i sa nekakvim hederima od 8m... Reko ajd možda je sve do počepljenih hladnjaka pa ću ja to polako jer kombajn ostavaljam na njivi jerbo mi je ulica uska, a trenutno vrlo prometna zbog radova na državnoj cesti... Pa da se ne ***** svako veče i jutro, najboljr mir, ali evo...
Još malo pšenice je ostalo za ovršiti, to sutra skinem i onda teški remont jer ima barem 10 stvari koje moram dotjerati da bi to bilo kako spada, jer sam najviše zastoja imao zbog glupih i relativno jeftinih stvari, ali ubijaju jer svaki dan se desi neka sitnica koja odnese pola dana...