• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crna slavonska pasmina svinja

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ovo je roba za drugu zimu. Ima ih 16. 15 Crnih i jedan šareni al taj će na ražanj za kirvaj.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

B

Buco

Guest
Pozdrav uzgajaču crnog blaga Hrvata iz Slavonskog Broda. Uskoro ću i ja podići par slika crne slavonske pa ćemo uživati.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Prijatelju tržište je ono koje si sam napraviš. Tj. ona je isključivo za suhomesnate proizvode. Tvoje vlastite ili da hraniš za nekog ko se time bavi. To je tržište. Ono će biti sve veće.
Kad govorimo o crnoj svinji zaboravi sve što znaš o bijelima tj. hibridima. Nema tu klasičnog tržišta. Neće tebi niko doči i kupit tvoje prasce. "Pa to je masna svinja". Znaš šta će ljudi reč. Mislim vrijeme je da te predrasude padnu u vodu. Masna je koliko je napraviš da bude masna. Crna koja je u šumi cijele godine nije i ne može biti masna. A kada kažem da zaboraviš sve što znaš o bijelima doslovce to mislim. To ti je jedna staložena, mirna svinja koja kada ju pustiš na ispašu ona pase kao krava. Kada je veterinar došao prvi puta kod mene nakon što sam nabavio prva dva ženska praseta stao je i jedno vrijeme gledao kako one pasu, tako je stajao nije mu bilo jasno i onda se nasmijao i pito me jel sam ja to nabavio svinju ili kravu... Ona jednostavno iskorištava sve što joj daš. Daš joj čistog šrota ona jede. Nema tu brljanja pa oće - neće jel nema smjese.
Ako se vidiš u izradi suhomesnatih proizvoda ili imaš nekoga da uzgajaš za njega onda je to svinja za tebe. U drugom slučaju ti ne treba. Nema tu svinjaca, boksova, sijalica grijalica... Zaboravi to. Ovo je nešto drugo. I nem KLASIČNOG TRŽIŠTA ŠTO JE NAJVAŽNIJE.
ALI DALEKO OD TOGA DA NIJE PROFITABILNO

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
Re: Crna slavonska pasmina svinja
by Dominik on Thu Jan 31, 2008 2:35 pm

Prijatelju tržište je ono koje si sam napraviš. Tj. ona je isključivo za suhomesnate proizvode. Tvoje vlastite ili da hraniš za nekog ko se time bavi. To je tržište. Ono će biti sve veće.
Kad govorimo o crnoj svinji zaboravi sve što znaš o bijelima tj. hibridima. Nema tu klasičnog tržišta. Neće tebi niko doči i kupit tvoje prasce. "Pa to je masna svinja". Znaš šta će ljudi reč. Mislim vrijeme je da te predrasude padnu u vodu. Masna je koliko je napraviš da bude masna. Crna koja je u šumi cijele godine nije i ne može biti masna. A kada kažem da zaboraviš sve što znaš o bijelima doslovce to mislim. To ti je jedna staložena, mirna svinja koja kada ju pustiš na ispašu ona pase kao krava. Kada je veterinar došao prvi puta kod mene nakon što sam nabavio prva dva ženska praseta stao je i jedno vrijeme gledao kako one pasu, tako je stajao nije mu bilo jasno i onda se nasmijao i pito me jel sam ja to nabavio svinju ili kravu... Ona jednostavno iskorištava sve što joj daš. Daš joj čistog šrota ona jede. Nema tu brljanja pa oće - neće jel nema smjese.
Ako se vidiš u izradi suhomesnatih proizvoda ili imaš nekoga da uzgajaš za njega onda je to svinja za tebe. U drugom slučaju ti ne treba. Nema tu svinjaca, boksova, sijalica grijalica... Zaboravi to. Ovo je nešto drugo. I nem KLASIČNOG TRŽIŠTA ŠTO JE NAJVAŽNIJE.
ALI DALEKO OD TOGA DA NIJE PROFITABILNO

Dominik svaka ti čast, volim ljude koji nisu bezuvjetno skloni današnjemu konzumerizmu i koji vole živjeti kao što se nekad živjelo, ja ih zovem djeca komunizma. Ti ljudi ne znaju za stres, depresiju. Dobro da nebudem baš off tipic, imamo malu bebu tvog imenjaka, a pošto živimo na selu sa većim imanjem apsolutni smo pobornici zdrave hrane, hrana bez kem. tretiranja, domaća piletina, pa tako želim imati vlastite svinje, za koje ću znati iz čega su izrasle.htio sam napraviti nekE koce, al ovo sa crnim svinjama mi zvući kao ono što ja trebam. Fino napravim strehu kraj šume, a imam ograđen dvor i pustim ih nek se pasu i hrane. Pošto su odojci te crne pasmine?

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Znam ja prijatelju i za stres i za depresiju. Nažalost ovo još nije posao s kojim se isključivo bavim i od kojega živim. To je nešto ćemu težim a danas sam još zarobljenik u privatnoj firmi.
Ja sam prve prasce nabavio u Tomašancima kod Đakova kod Žigića i kod njega je sistem da se prasci ne važu već je prase 200 kn. Bilo 10 bilo 20 kg. Kao što sam prije rekao da se zaboravi svaka sličnost sa bijelim svinjama tako ćeš rijetko di nači da neki uzgajivač važe prasce ili nezimice. Kod drugog sam naišao na cijene nazimica od 100E pa na dalje ovisno jesu sprasne, nisu, dali je krmača sa ili bez prasaca. Čak se i bravci nekada ne važu pogotovo ovi iz šume več je komad toliko i vozi.
Ja nisam još prodavao nikada ništa. Moja familija to sve pojede... He, he

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
100€ :twisted: paprena cijena, da zato me i zanima jer izrastu gotovo na prirodan način, kad vidim što se sve sa svinjama radi a kad još čuješ ljude koji rade u velikim mesnim industrijama što se sve stavlja u prizvode i prodaje, katastrofa.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Imam frišku informaciju da je poticaj za autohtone svinje povečan sa 700 na 1000 kn.

S

seljaček

Guest
Kak bi se :scratch :?: a mogel zapomoć nekoliko nazimica crne slavonske pod selekcijom.

B

Buco

Guest
Crna slavonska - detalj s brodskog sajma stoke

Picture247.jpg

Pročitaj pravila za stavljanje slika na forum. alen28

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ovako se uzgaja Crna slavonska!!!

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Osim ispaše svinje dobivaju zelenu djetelinu te mješavinu žitarica ( kukuruz, ječam, zob, tritikale...). E sada neko melje a neko ne. Osobno mislim da treba mljeti na krupnije sito.
Bilo kakve smjese ne dolaze u obzir.

Obrisan neispravan link.

Nedjeljko Žigić, selo Tomašanci (Đakovština)

S

seljaček

Guest
Ma predivno divota za gledat dali ima za prodati nazimica ja bi kupio nekoliko može ponuda na PP i obavezno br. telefona HVALA

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ovo je mladi nerast nešto više od godinu dana star.

Obrisan neispravan link.

Ovo je odrasla krmača. Eksterijerno po mom ukusu. Ima rijetku dlaku i tanku kožu koja se do sada pokazala kao vrlo dobra kod samog klanja tj. kod šurenja. Stara je oko 2 godine. Suprasna je 2 mj. Do sada je imala dva legla. U prvom je izbacila 9 prasaca što je za crnu slavonsku k tome još i prvopraskinju izvrstan broj.

Obrisan neispravan link.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Evo kombinacije između CS i nerasta yorkshire - landrace

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

G

Golubar

Guest
Dominik dali se crna slavonska svinja može uzgajati na tako reči ,, divlje,,O čemu se radi bivši ribnjaci od nekih 600ha godinama su zapušteni a tu sada rastu raznorazne vrbe kao i močvarni korov umjesto riba,to je sve uglavno suho jer nema dotoka vode.Sa jedne strane je ograđeno.Sada koliko sam čuo uskoro bi to trebalo u natječaj za zakup po neznam koji puta.Kada bih tako šta uspio dobiti i ograditi i drugu stranu i pustiti unutra svinje da se razmnožavaju,dali bi to bilo dobro.I dali se negdje to može naravno i prodati

Najnoviji postovi

Na vrh