Re: Crna slavonska pasmina svinja
by Dominik on Thu Jan 31, 2008 2:35 pm
Prijatelju tržište je ono koje si sam napraviš. Tj. ona je isključivo za suhomesnate proizvode. Tvoje vlastite ili da hraniš za nekog ko se time bavi. To je tržište. Ono će biti sve veće.
Kad govorimo o crnoj svinji zaboravi sve što znaš o bijelima tj. hibridima. Nema tu klasičnog tržišta. Neće tebi niko doči i kupit tvoje prasce. "Pa to je masna svinja". Znaš šta će ljudi reč. Mislim vrijeme je da te predrasude padnu u vodu. Masna je koliko je napraviš da bude masna. Crna koja je u šumi cijele godine nije i ne može biti masna. A kada kažem da zaboraviš sve što znaš o bijelima doslovce to mislim. To ti je jedna staložena, mirna svinja koja kada ju pustiš na ispašu ona pase kao krava. Kada je veterinar došao prvi puta kod mene nakon što sam nabavio prva dva ženska praseta stao je i jedno vrijeme gledao kako one pasu, tako je stajao nije mu bilo jasno i onda se nasmijao i pito me jel sam ja to nabavio svinju ili kravu... Ona jednostavno iskorištava sve što joj daš. Daš joj čistog šrota ona jede. Nema tu brljanja pa oće - neće jel nema smjese.
Ako se vidiš u izradi suhomesnatih proizvoda ili imaš nekoga da uzgajaš za njega onda je to svinja za tebe. U drugom slučaju ti ne treba. Nema tu svinjaca, boksova, sijalica grijalica... Zaboravi to. Ovo je nešto drugo. I nem KLASIČNOG TRŽIŠTA ŠTO JE NAJVAŽNIJE.
ALI DALEKO OD TOGA DA NIJE PROFITABILNO