• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crna slavonska pasmina svinja

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
ako ima ko mladog nerasta crne slavonske,ali original za prodati molim da se javi

J

jim3010

Guest
Želio bih si nabavit 2-3-praseta crne slavonske sorte radi uzgoja. Dal ima netko zainteresiran za prodaju.

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
ima ti jedan tip blizu mene jako puno toga i prodaje ih.ja sam uzeo krmačicu od njega ,a htio bih nerasta od nekog drugog radi srodstva

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ma ne. 9. To je slika prašenja. Pokušao sam uslikati kako porase izlazi al nisam uspio.

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
Dominik kaže:
Ma ne. 9. To je slika prašenja. Pokušao sam uslikati kako porase izlazi al nisam uspio.

jel koji od tih čeka mene?

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Koliko hočeš. 25 ima ukupno. Sad bi već mogli ići. 300 kn kom. bez vaganja.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Malo slika.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
To su markice HSSC-a. Kao ono krave što nose žute. Na njoj je broj svinje u obliku 134/7 gdje je 134 matični broj kmače majke a 7 broj praseta. Dakle 134/7 je sedmo prase krmače broj 134. S tim da se taj broj zove prigonski a to prase ako ide u rasplod dobiva matični broj koji je več na redu u Stočarskoj službi. Dakle 134/7 je prigonski i taj je na markici a matični dobije npr. 185 pa njezini prasci imaju prigonske 185/1, 185/2... i tako to ide.

One se u večini slučajeva ne tetoviraju zbog crne boje. Po toj markici se raspoznaje koja je krmača. I te markice padaju. I sad imaš 50 krmača na pašnjaku i sad ti znaj koja je koja kad markica padne. Užas.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Da,jako veliki problem s tim markicama.Da stvar bude još gora,po zakonu bi trebao svaki put naručit novu markicu,pa ti sad znaj koja ti treba,jer naravno moraš dat broj da naprave takvu markicu.. Kod ovaca se u EU prakticira označavanje ruminalnim bolusima,keramički bolus,debljine i dužine palca,aplicira se u burag,sadrži mikročip,i pomoću čitača bez problema očitaš ovcu kad prođe kraj tebe...

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Dobra fora. Nešto kao sa psima. Mikročip veličine rižina zrna ispod kože na vratu.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
e tako je,samo je ovaj u buragu,zaštićen keramičkim ovojem..Izgleda poput kamena. Možda bi bilo moguće kod svinja primijeniti metodu kao i s psima? Šta misliš?

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Mislim da bilo primjenjivo. Samo to izgleda nikom nije u interesu. Muva se na poticajima i ustvari ljudi su sretni što markice ispadaju. Zamisli si baju koji ima sto krmača na pašnjaku. Ko to iz selekcije može kontrolirat. To su ti poludivlje svinje koje poznaju samo gazdu. I on ustvari stavlja markice tj. prijavljuje za poticaj. Kad bi bilo čipova za svinje to bi se promijenilo. A to nije nikom u interesu. Muva gazda - muvaju ovi iz selekcije. I svi zadovoljni ( čitaj punih đepova ).

K

krešimir

Guest
Pozdrav...svima koji cijene naše stare slavonske svinje.Molim da mi jave da li ima proizvođača iz Broda i okolice!

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
evo mene kao relativno friškog uzgajivača crne slavonske,pa da vam ispišem ukratko koju situaciju doživjeh.Dakle nabavim svinje kod našeg dobro znanog prijatelja uzgajivača istih i uz određene probleme sa prijevoznim sredstvom,dovezem ih kući.Drugi dan idem kod sebe u HSSC da prijavim svoje slavonke i nakon razjašnjenih nedoumica oko papirologije,kaže mi čovjek koji tamo radi,maltene s gađenjem "a kaj će ti to,pa to su masne svinje,kaj ćeš ti s tim"....ja ostadoh bez teksta.Da mi to kaže neki laik,neko ko nema pojma o situaciji sa svinjarstvom u Hrvatskoj,ne bih rječi rekao,ali čovjek koji radi u HSSC....da ne povjeruješ.

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
dado 1 kaže:
evo mene kao relativno friškog uzgajivača crne slavonske,pa da vam ispišem ukratko koju situaciju doživjeh.Dakle nabavim svinje kod našeg dobro znanog prijatelja uzgajivača istih i uz određene probleme sa prijevoznim sredstvom,dovezem ih kući.Drugi dan idem kod sebe u HSSC da prijavim svoje slavonke i nakon razjašnjenih nedoumica oko papirologije,kaže mi čovjek koji tamo radi,maltene s gađenjem "a kaj će ti to,pa to su masne svinje,kaj ćeš ti s tim"....ja ostadoh bez teksta.Da mi to kaže neki laik,neko ko nema pojma o situaciji sa svinjarstvom u Hrvatskoj,ne bih rječi rekao,ali čovjek koji radi u HSSC....da ne povjeruješ.

a ti misliš da svi oni kaj rade u HSSC-u da su i sposobni da budu tam??? :evil: ...čast iznimkama, ima zbilja i sposobnih ljudi :idea:

Najnoviji postovi

Na vrh