• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crni orah

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Korak po korak – osnovne stvari o sadnji i uzgoju crnog oraha:

Prva godina:
01.11 – 01.04 Sadnja sadnica crnog oraha
15.05 – 01.07 Prva košnja trave oko sadnica (kosilica, malčer, freza, tr. kosa, tanjurače, flakserica...ovisno o mogućnostima), potrebno je „koliko-toliko“ smanjiti količinu trave
15.09 – do snijega Druga košnja (ovo je više čišćenje nasada od trave i svega ostaloga što u međuvremenu naraste)

Druga godina:
01.05 – 01.07 Prva košnja trave oko sadnica (kosilica, malčer, freza, tr. kosa, tanjurače, flakserica...ovisno o mogućnostima), potrebno je „koliko-toliko“ smanjiti količinu trave
01.05 – 01.07 Skidanje pupova sa voćke (do 65-70% visine sadnice se mogu skinuti svi pupovi / grančice koje su krenule), na taj način se stimulira rast sadnice
15.09 – do snijega Druga košnja (ovo je više čišćenje nasada od trave i svega ostaloga što u međuvremenu naraste)

Treća godina:
01.05 – 01.07 Prva košnja trave oko sadnica (kosilica, malčer, freza, tr. kosa, tanjurače, flakserica...ovisno o mogućnostima), potrebno je „koliko-toliko“ smanjiti količinu trave
01.05 – 01.07 Skidanje pupova sa voćke (do 65-70% visine sadnice se mogu skinuti svi pupovi / grančice koje su krenule), na taj način se stimulira rast sadnice
15.09 – do snijega Druga košnja (ovo je više čišćenje nasada od trave i svega ostaloga što u međuvremenu naraste)

Četvrta godina:
Isto kao i prethodne godine....

Ukoliko je moguće bilo bi dobro u sušnoj godini jednom preko ljeta ih zalijati (npr. Ako ne padne kiša 20tak dana bilo bi dobro oko svake sadnice izliti 3-4 l vode rano ujutro ili jako kasno navečer).
Znači, ne treba zalijevati svakih par dana, dovoljno je jednom ili dva puta preko ljeta zalijati sadnice (poslije 4te godine zalijevanje nije ni potrebno).
Ovo ostalo je dosta jednostavno i ekonomično.

Ovo je ono što bi bilo dobro napraviti ako sadite crni orah.
Može se reći da su prve godine najvažnije, iako ni tu nema previše ulaganja.
Nakon toga u skladu sa mogućnostima bilo bi i dalje dobro skinuti pupove / grane koje krenu do 65-70% visine drveta.

Kada se krošnje spoje priroda će odraditi veći dio posla.

U svakom slučaju bolje je saditi sadnice što gušće (2x2 metra je idealan razmak).

Ovakvim uzgojem se može dobiti jako puno vrhunskih debla, sa jako malo grana u relativno kratkom vremenskom razdoblju (20tak godina).

Za mnoge isplativa investicija, posebno kada se radi o zemljištu koje inače ne stvara dobit.
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Ajmo malo o isplativnosti sadnice crnog oraha.

Zato dajem podatke o cijenama nekih od češćih drveća u RH, mislim da su nam svi poznati, i tu se može dobiti osjećaj o tome koliko je ustvari sadnja crnog oraha isplativa:

crniorahisplativnostsad.jpg


Recimo i to da se crni orah sadi u razmaku od 3x3 metra (ili gušće što bi bilo još bolje). Ovdje sam prikazao kako bi to moglo u praksi izgledati. Proreda ide po potrebi, i ne mora striktno biti takva, ali cilj je uvijek da se ostavi dovoljno prostora ostalom drveću da se širi i raste (prsni promjer i visina do prve grane da se poveća). Uklanjaju se lošija drveća i ona koja smetaju.
Znači na istoj površini možemo imati više debla crnog oraha nego što bi imali hrasta ili običnog oraha... Naravno za vrhunska debla moramo i crnom orahu omogućiti dovoljna prostor, pa se onda ide na još jednu proredu i konačni razmak od približno 12x12 metara.

orahrasporedsadnjeispla.jpg


Ukoliko je netko zainteresiran za sadnju ili treba više informacija neka mi se javi. U potpisu je link gdje možete dobiti više informacija o samim sadnicama.
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Gdje uspjeva crni orah?
Nadmorska visina od 0-1200 metara nadmorske visine. Voli sunce, te zahtjeva godišnje 700 mm padalina. Prosjek RH je od 700 – 1000 mm padalina godišnje.
Ne smije se saditi na poplavno područje (gdje su moguće česte poplave), tamo bi "sporo" rastao. Idealno je da teren ima lagani pad.
Bilo bi dobro da je ph između 5,0 i 7,0 %, te humus barem 1,5 %.

Da li uspijeva u dalmaciji / gorskom kotaru?
Da, uspijeva i na obali, u mediteranskoj klimi, samo treba obratiti pažnju da preko ljeta sadnice ne ostanu bez zaštite (trava). Znači, ne treba kositi travu oko samih sadnica od 15.05 do 15.09 (dalmacija i područja gdje se mogu očekivati suše, toplo ljeto).
Gorski kotar – super se pokazalo, preko ljeta ima dovoljno svjetlosti, te vlage ne nedostaje. Što se zime tiče crni orah podnosi -25 do -30 C, tako da nema problema sa smrzavanjem

Razmak sadnje?
Što gušće to bolje. :sretan: Idealno je 1,5m x 2m, ili 2m x 2m, a može i 2m x 3m ili 3m x 3m. Veći razmak od toga nije preporučljiv, gubi se efekt brzog rasta te se povećava mogućnost grananja, a to želimo spriječiti.

Idealno vrijeme sadnje?
Od 01.11 do 30.03 (ovisi o vremenu), uglavnom bilo kada u to vrijeme kada je vani temperatura u plusu.

Da li je potrebno davati zemlju na analizu?
Naravno da bi bilo dobro, ali....uvijek postoji ali....uvijek će preporuka biti povečati humus, bilo da je on 1%, 2% ili više...te unijeti stajski gnoj (cc 20t / ha), međutim velika većina ljudi to „taki-tak“ neće učiniti, tako da ja bi rekao ovako:
- Ako ste spremni uložiti „malo“ više i dati stajski goj (recimo min 20t/ha) prije sadnje, koji se zaore, te možda sredstvo za kalcifikaciju onda radite analizu
- Ako želite posaditi uz što manje troškova, onda nemojte ni na analizu trošiti novce, ako ste se odlučili na sadnju crnog oraha bez „velikih“ ulaganja

Ako želite saditi nešto, učinite to što prije, nemojte čekati bolje vrijeme, sljedeću godinu da se bolje pripremite, da razmislite šta bi, kako bi....vrijeme brzo ide, posadite sada barem jedan dio, zabavljajte se time, učite, te ukoliko vam se svidi sadite još...ništa nije idealno, ništa što posadite neće vratiti ulaganje odmah, a i ništa se neće stvoriti samo od sebe....treba malo zapeti, upotrijebiti vlastite snage i učiniti nešto za bolje sutra. :mah:
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Kajsiju između njega posaditi ;)
Bojim se da od kajsija nebi ostalo ništa :icon_razz:

Crni orah je dosta agresivan, brzo raste i rijetko koju biljku (trava, drveće, voćka) podnosi, pa tako je i sa kajsijom. One bi se osušile, i crni orah bi ih "ugušio".
To mu i je velika prednost, jer može se saditi bez da je potrebno neko veliko održavanje, česte košnje i slično. Jednostavno sam eliminira konkurenciju. Naravno ako se održava prvih par godina to je velika pomoć.
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Usporedba običnog i crnog oraha.

Vidi se da se lako može po listu prepoznati koji je koji.
Prvo oblik lišća koji je drugačiji:
http://imageshack.us/a/img803/8365/crnivsobiniorahlie.jpg

Usporedba hranjivih vrijednosti običnog i crnog oraha:
http://imageshack.us/a/img42/7938/orahhranjivevrijednosti.jpg

Vrijednosti su dosta slične, obje vrste su jako hranjive i zdrave.

Bez obzira na hranjiva svojstva crnog oraha i dalje smatram da se on prvenstveno uzgaja radi debla, vrlo visoke cijene postiže, brzo raste, otporan je, gusto se sadi, a naravno postoji i mogućnosti dodatne zarade od ploda. Ali kod ploda mora se uzeti u obzir da se značajno teže čisti.

Crni orah je pravo rješenje za zapušteno zemljište. Njegovo lišće ima puno junglona i zbog toga trava puno manje raste ispod crnog oraha, tako da kada se krošnje spoje više nema potrebe za košnjom.

To je jako važno kada planirate ulaganje. Korijen kako se širi također uništava konkurenciju (ako se pojavi) sa junglonom. Tako da ono što inače raste u nasadima drugih vrsta drveća (trnje), ovdje toga nema.

Znači, u početku relativno mala ulaganja, onda malo održavanja, i onda čekanje (uz jedno do dvije prorede) da debla narastu i u visinu i u širinu, a gustim sklopom smo riješili problem bočnih grana.h grana.

Naravno treba koliko-toliko održavati nasad dok se krošnje ne spoje, a nakon toga....čekati "pravu" mirovinu.

http://imageshack.us/a/img805/7532/sadnicecrniorahsadnja.jpg
http://imageshack.us/a/img577/9366/crniorahkolovoz.jpg
http://imageshack.us/a/img692/7888/crniorahizbliza.jpg
http://imageshack.us/a/img441/7660/crniorah3.jpg
 
J

Julije1

Guest
Upit u vezi crnog oraha

Da nešto kažeš o crnom orahu (Juglans nigra)

Važne stvari:
- brzo raste
- gušće se sadi od drugih oraha
- deblo dosta vrijedi
- dobro je otporan na napasnike/bolesti

Praktički nema pravih bolesti i napasnika sa kojima bi mogao imati problema. Klima u kojoj raste najbolje je srednje-europska, znači nešto što mi imamo u kontinentalnoj hrvatskoj. Ne smetaju mu niti jače zime.

Inače se najviše sadi u SADu, ali naše područje mu možda još i bolje odgovara, iako je dosta rijetko zastupljeno....a sa druge strane to je njegova i velika prednost, jer ga nema puno i cijena mu stalno raste.

Po cijeni crni orah je obično 15-20% skuplji od običnog oraha.

Razmak između sadnica je (po literaturi) obično od 1*1,5 metra do 2*3 metra, ali ja bi preporučio i još malo rijeđe, dakle 3*3 metra (iskustvo je pokazalo da je 2*2 ili 2*3 pregusto, a uz to jako otežava i obradu između). Dakle sadi se gusto u odnosu na neke druge drvne vrste (i klasični orah). To je veliki plus, zato što:
- velika količina drveča na malom području
- nema potrebe za međurednu obradu nakon 5 godina, jer su orahi gusti i kada se rašire grane ništa ispod ne raste, pa nema trave, korova, grmlja....ne mora se tlo obrađivati
- nije granato, zato što orah onda raste u visinu, a ne u širinu kao recimo hrast ili običan orah koji se sadi na ili 8*8, 9*9 ili 10*10 metara razmaka.
- ovako ima puno manje grana, a orah raste u visinu.
- nakon 10tak do 15 godina se može napraviti proreda (svaki drugi, ili još i više se sruši i proda) - prednosti: već nakon 15 godina dobiju se neki novci (koji nisu još tako veliki, jer je mala kubikaža oraha onda), i orahi koji ostanu krenu još više rasti, jer dobiju prostor......

Inače, imam mali rasadnik (par tisuća sadnica), pa ukoliko je netko zainteresiran može se javiti i na PM.

Pozdrav, zanima me dali mi još uvijek možete pomoći vezano za ovu temu, ja sam početnik u svemu tome pa bi mi trebao koji savjet u vezi crnog oraha a čak i u vezi nabavke sadnica. Hvala i pozdrav
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
@Sadnice

kao prvo zahvaljujem na brzoj dostavi sadnica, izgledaju mi odlicno!
kao drugo, najavili su za nedjelju snijeg, a ja se nadam da je to posljednji ove godine,
da li bi bilo pametno pricekat jos do sljedeceg tjedna sa sadnjom?
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
@Sadnice

kao prvo zahvaljujem na brzoj dostavi sadnica, izgledaju mi odlicno!
kao drugo, najavili su za nedjelju snijeg, a ja se nadam da je to posljednji ove godine,
da li bi bilo pametno pricekat jos do sljedeceg tjedna sa sadnjom?

Pozdrav Josix,

Hvala.

Ako će biti sunčano u subotu i toplo (a rekli su da bi moglo biti) posadite ih u subotu.
Taj snijeg im ne može ništa, a bolje da se posade što prije da se korijen što bolje spoji sa zemljom. Kada se posade dobro zemlju nagaziti oko sadnice.
A snije će još samo (kao i puno puno ove zime) otopiti se u zemlju i to je dobro.

Ako mislite da ne stignete onda daj sadnice u trap (ili negdje na bašći) ili u podrum/garažu uzmi neku veću posudi ili kantu, daj zemlje i pijeska u nju, pa onda sadnice i onda opet zemlje i pijeska, lagano zalijati...pa pričekaj ljepše vrijeme.

Osobno ja bi ih sadio u subotu ako će biti lijepo vrijeme. :(wasntme):
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
hvala na brzom odgovoru,
ako snijeg ne smeta, sadimo onda u subotu,
jer smo i sami tako planirali...

u jutro moram pocistit rub šume, i sadimo ih u liniju da prati granicu livade i sume,
nadam se dobiti hlada, pa da mi ne raste kupina...

jednog dana, bit ce to prekrasan krajolik, livada, pa sumsko lisce i suma :)
evo slike

dsc04568u.jpg


trenutno uz rub sume rastu agacije, divlja tresnja, i mozda koji grabrić...
pa rubno na prijelazu sume i livade raste kupina....
 

lapore

Novi član
Tu od
1 Srp 2013
Poruka
11
Evo ovak, imam jednu parcelu zemlje kaj je već 15 g. neobrađena 15*70 m površine, sorry još se učim površinske mjere. Parcela je uz šumu(hrast i bukva) i zaraslo je sve u gaciju, ali ima i samoniklih oraha. Vaše mišljenje bi htijela, što bi bilo dobro staviti tu, a pao mi je na pamet i taj crni orah.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Uvijek je najbolje ono što je samoniklo, u ovom slučaju bukva i hrast. Koja bi bila namjena?
 

Sadnice

Član
Tu od
17 Lis 2011
Poruka
47
Uvijek je najbolje ono što je samoniklo, u ovom slučaju bukva i hrast. Koja bi bila namjena?
I agacija je dobra, kao ogrijevno drvo je odlično, a obzirom da je ima dosta samonikle ne bi bilo loše da i dalje raste.

Što se crnog oraha tiče on se može ubaciti da se malo napravi konkurencije, te će i ono što sada raste rasti još i bolje.
Po meni ako već 15 godina nije sređivano zemljište najbolje je od njega napraviti šumu, ostaviti agaciju, dodati hrast ili crni orah i pustiti da raste i dalje, a priroda će riješiti konkurenciju....neće biti najljepše, ali će biti jeftino i efikasno :)
 

lapore

Novi član
Tu od
1 Srp 2013
Poruka
11
Uvijek je najbolje ono što je samoniklo, u ovom slučaju bukva i hrast. Koja bi bila namjena?

Prvotno mi je žao što je to zapušteno, a ak bi već nešto stavila nek bude od koristi al da ne iziskuje previše vremena za obradu, jer imam svega ostaloga s čim je dosta posla, vrtova i cvijeća...znate kaj je na selu. :)
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Ako bi bilo za tehnicko drvo ja bi posadio kitnjak i crni orah, tu i tamo koju divlju tresnju. Par godina treba kosit izmedju i skidat nesto donjih grana.
Po meni je agacija daleko od odlicnog ogrjevnog drva.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,674
ali ne hele, ipak je agacija uz bukvu i grab u vrhu ogrijeva...po jednom modelu je čak i najbolja!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Koliko ja znam daje premalo zara, a po kaloricnosti je slabija od bukve i graba. Nedavno sam vidio da se prodaje po 200kn metar a ja se nisam mogao rijesit 20m koje sam poklanjao.
 

Najnoviji postovi

Na vrh