bobostar
Aktivni član
- Tu od
- 14 Pro 2009
- Poruka
- 1,556
Evo ima i na njuskalu.hr: http://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/crni-orah-sjeme-sadnica-juglans-nigra-oglas-1966689
Evo ima i na njuskalu.hr: http://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/crni-orah-sjeme-sadnica-juglans-nigra-oglas-1966689
Bojim se da od kajsija nebi ostalo ništa :icon_razz:Kajsiju između njega posaditi
Da nešto kažeš o crnom orahu (Juglans nigra)
Važne stvari:
- brzo raste
- gušće se sadi od drugih oraha
- deblo dosta vrijedi
- dobro je otporan na napasnike/bolesti
Praktički nema pravih bolesti i napasnika sa kojima bi mogao imati problema. Klima u kojoj raste najbolje je srednje-europska, znači nešto što mi imamo u kontinentalnoj hrvatskoj. Ne smetaju mu niti jače zime.
Inače se najviše sadi u SADu, ali naše područje mu možda još i bolje odgovara, iako je dosta rijetko zastupljeno....a sa druge strane to je njegova i velika prednost, jer ga nema puno i cijena mu stalno raste.
Po cijeni crni orah je obično 15-20% skuplji od običnog oraha.
Razmak između sadnica je (po literaturi) obično od 1*1,5 metra do 2*3 metra, ali ja bi preporučio i još malo rijeđe, dakle 3*3 metra (iskustvo je pokazalo da je 2*2 ili 2*3 pregusto, a uz to jako otežava i obradu između). Dakle sadi se gusto u odnosu na neke druge drvne vrste (i klasični orah). To je veliki plus, zato što:
- velika količina drveča na malom području
- nema potrebe za međurednu obradu nakon 5 godina, jer su orahi gusti i kada se rašire grane ništa ispod ne raste, pa nema trave, korova, grmlja....ne mora se tlo obrađivati
- nije granato, zato što orah onda raste u visinu, a ne u širinu kao recimo hrast ili običan orah koji se sadi na ili 8*8, 9*9 ili 10*10 metara razmaka.
- ovako ima puno manje grana, a orah raste u visinu.
- nakon 10tak do 15 godina se može napraviti proreda (svaki drugi, ili još i više se sruši i proda) - prednosti: već nakon 15 godina dobiju se neki novci (koji nisu još tako veliki, jer je mala kubikaža oraha onda), i orahi koji ostanu krenu još više rasti, jer dobiju prostor......
Inače, imam mali rasadnik (par tisuća sadnica), pa ukoliko je netko zainteresiran može se javiti i na PM.
@Sadnice
kao prvo zahvaljujem na brzoj dostavi sadnica, izgledaju mi odlicno!
kao drugo, najavili su za nedjelju snijeg, a ja se nadam da je to posljednji ove godine,
da li bi bilo pametno pricekat jos do sljedeceg tjedna sa sadnjom?
I agacija je dobra, kao ogrijevno drvo je odlično, a obzirom da je ima dosta samonikle ne bi bilo loše da i dalje raste.Uvijek je najbolje ono što je samoniklo, u ovom slučaju bukva i hrast. Koja bi bila namjena?
Uvijek je najbolje ono što je samoniklo, u ovom slučaju bukva i hrast. Koja bi bila namjena?