Zna li itko kako skinuti varijator?
Rukama nejde, sa dva montirača isto nikud.. Radapciger ne može zbog navoja.
Da ti pomognem. Taj gornji varijator ne pravi veliki problem, nema nekih problema na njemu. Problem na tom gorenjem varijatoru pravi cilindar, koji je veoma lose rijese, cim dobije malo lufta, pocne da pusta ulje i ukrivi se i ne moze da pomjera varijator, i dodje do lomljenja dijelova cilindra unutar njega.. Donji varijator je dosta lose rijese, cim dobije malo lufta, pocnu opruge da pucaju, a zna i sam varijator da pukne. Ako ti donji varijator ima malo lufta, odmah resavaj, i mijenjaj opruge ako su ostecene, problem prestavlja i ona piksna u njemu sto ima gume na krajevima. Kada naspanujes varijator do kraja, remene ne smije da izadje do kraja, mora ostati nekih 4-5mm na varijatoru gornjem. Remen ti treba biti sirok 50mm, ako je uzi, mijenjaj ga, jer ce ti se poceti gornji varijator trositi jedan od drugi, i skupljace se vise nego sto je potrebno, cime dolazi do natezanja remena, i grijanja remena i varijatora.. Taj cilindar na gornjem varijatoru, nosi nekome ko se stvarno razumije, on ce opet pustiti kad tad, lose je rijesen, neki su stavljali od Claasa i Zmaja 161 mislim. Evo kako ces skinuti gornji varijator. Napravi sebi radapciger, uzmes plocu 15mm( ja sam stavio tri ploce od 5mm) i izbusis na njoj tri rupe da mozes da zavrnes na ta tri sarafa, i na sredini izbusis rupu i zavaris maticu, i kroz nju zavrces saraf...
[/url][/IMG]
[/url][/IMG]
[/url][/IMG]
Gornji varijator..
[/url][/IMG]
[/url][/IMG
Donji varijator..
[/url][/IMG]
Cilindar varijatora..
[/url][/IMG]