Eto baš zato imaš moju podršku ! I nemj prodavat zemlju, probaj mjenjat ili prodat pa kupiti bliže, kao što je johabica rekla. I ostalo što je rekla - apsolutno se slažem.
Gle, nećeš se obogatiti, ali ćeš zaraditi. I ja sam bio dečko iz grada iako sam odmalena živio kraj Maksimira i odmalena proućavao biljke i životinje i imam volje i na 2000 kvadrata imam vrt, voćnjak raznolikog tipa(za moje potrebe, pa kja je to loše !), uzgajam patke da ih imam i za sebe i za prodati, a na proljeće krećem s puricama, Kokoši naravno, sam kaj trenutno slabo nesu, ali biti će.
I još nešto. Prije dvije godine mi je puhnulo da bi ja na 1400 kvadrata posijao hokaido tikve i imao bi ih da me nisu sisli privatni problemi pa sam se morao nakratko preseliti.
Ali poanta je u tome da mi je susjed htio besplatno to izorati i isfrezati. Fenomenalan čovjek, a Zagorec, pa nek mi onda neko kaže da su škrti il neće pomoći. Ali nisam htio i jedva jedvice mu ugurao 100 kuna u džep.
A slamu i sijeno mi prodaje za sedam kuna 20 kila, samo meni i još par njih ljudi(pa jbt, toliko bi koštalo održavanje, rega i gorivo ta tratktor, odnosno kosilicu.).
Drugi susjed, još bolji, taj mi posudi koji god alat trebam, a kako su mu starci stari i bolesn i nemaju para, a on dobio otkaz pa sada gdje stigne fušari kao građevinac, ja im skočim po kruh, ulje, mlijeko, pomognem što god treba...
Tako se to radi. Barem ovdje kod nas. Prekjučer mi je jedan, pak, ponudio da bi mi poptpuno besplatno(odnosno za pivu) inkubirao jaja od trkačica i drugih patki, kokošjih, šta hoću, jel ima inkubator za 100 jaja, a nije mu skroz pun, a troši isto struje, odnosno ako nije napunjen troši još više struje.
Treći susjed - par puta mu pomogao u nekim poslovima i nakon toga me zatrpao čvarcima i kobasama, traktorom mi pravnao jedan komad zemlje.
Danas sam mu dao brdo živice koju sam rezao, jer me zamolio da bi on sebi ogradio. Moš mislit, živice obične bar svugdje nađeš. Ali, eto, sitnica po sitnica i mene su ti svi prihvatili kao da sam oduvijek tu jer su skužili da nisam gradski preserator, nego sam se od prvog dana trudio i radio i sam voćem, povrćem i živinama.
U vezi pataka su me neki već polei pitati za savjete ?! Mene, gradskog dečka.
Sretno !
P.S. ovo profi poljoprivredici je bilo namjenjeno onima kji ti savjetuju da se niš ne isplati i da nebuš u ničemu uspio i da sigradski dečko koji nema pojam. Nisam niti ja, ali sam imao volje i naučio. Bez ljutnje, nije lako, ali nije poljoprivreda baš nuklearna fizika, nemojte me zahebavati.