• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dorper ovce

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Nema teme o ovoj ovci a bližimo se ulasku u Eu pa če biti mogučnost nabavke iste jer je po europi ima.Inače nezahtjevna jede više vrsta trava ,nešto između koze i ostalih poznatih ovaca,netreba je šišat pa i po tom pitanju manje zahtjevna. Ovo su slike iz Australije sa ranča od brata nabavio prije godinu i pol par komada i več ima omanje stado (iz priloženog) kaže da se kote dvojčeki i da je veoma zadovoljan poredeči ih sa kozama ,kao što vidite ovo je australski tkz buš slike su iz 1.mjeseca kad je kod njh ljeto i do 45...stupnjeva teperature (nisam ovčar nekada ko klinac smo imali ovce) meni ove izgledaju u dobroj formi .Eto toliko za sad pa vi ovčari sigurno ste več čuli za ovu pasminu pa napišite svoja saznanja i ako vas šta zanima ja ču pitat brata.


20130507112429.jpg


201305071125050.jpg


20130508085055.jpg


Ovu sam sliku stavio da malo vidite kakav je to predio,to su brda oko Adelaida cca 15-ak km od centra inače bratova ljubav su golubovi ,kod njih su utrke golubova jako popularna ,a ove dvije lutke su obrana od jastrebova koji mu napadaju golubove.

20130507091523.jpg
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Odlične su forme, rekao bih da ti je brat dobar uzgajivač. Čime ih hrani, samo ispašom i brstom ili dohranjuje smjesom ili sijenom?

Bojim se da se ove ne bi kod nas održale u zimi, pogotovo ne ako bi se držale vani, kao npr pramenka. Pramenka na sebi ima živi šator od grube i debele vune, a dorper ima prilično oskudno runo.
Mišljenja sam da bi bilo dobro imati dorpera samo za recimo popravljanje forme domaćih ovaca. No, mi imamo wirtemberga koji je bolje prilagođen, tako da sumnjam da će dorper biti zastupljen u nekom ozbiljnom broju.

Spominješ da ih ima i u EU. Gdje točno?
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Kad ih je nabavio (cca god. i pol) malo sam sam istraživo po netu i vidio u švicarskoj i činimi se austriji da ih ima ,u australiju su došle iz južnoafričke republike.Neznam baš da nebi mogle kod nas uspijevat ipak mi se čini jača dlaka-vuna več šta ima od koze ,da se razumijemo Abrkili nisam ovčar čisto predpostavljam.Interesantno za australiju bar za južni dio ljeti hrani sa sjenom a zimi pasu travu i tad se kosi za ljeto,pravi smjesu od žitarica i svako jutro ide u jednu vočaru kod prijatelja po voče i povrče što ostane od dan prije pa im to daje (na prvoj slici žuta paprika iza ovce).
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Počele se janjit pa se odvajaju iz stada pa ih mora tražit jer ima jako puno lisica koje mu maznu janje pa se ovca vrati samo sjednim janjetom .U potrazi za ovcama naleti i na medvjeda :icon_razz:

20130525115730.jpg


20130525122604.jpg


20130508085052.jpg
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Ovo mi se dopada uredne i ljepo popunjene netreba šišanje velika prednost ovu bi pasminu mogo imati samo kak do njih dojti valjda ih unija bude donesla u miraz kad se spoji sa Hrvatskom dok ju ne uništimo za kratki vjek...

Gec jel ima i kod Grofa u Lici ovakih medvjeda opasna bića jesi vidil onog frajera šta zadavi medvjeda sa golim rukama to je faca ...
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Ovo mi se dopada uredne i ljepo popunjene netreba šišanje velika prednost ovu bi pasminu mogo imati samo kak do njih dojti valjda ih unija bude donesla u miraz kad se spoji sa Hrvatskom dok ju ne uništimo za kratki vjek...
Inače spada pod mesnu rasu i baš radi tog što se netreba šišat je interesantna za uzgoj a realno gledajuči oni koji baš ne drže do stada (urednosti) ova pasmina je idealna jer kad se jednom vuna zaprlja teško očistit do šišanja .
Evo prvi janjci ovog drugog mama nevoli pa je trenutno na dudi dok se sve ne ojanje pa če ,kaže brat, podbacit pod drugu .

20130526091946.jpg


fotografija.png




Gec jel ima i kod Grofa u Lici ovakih medvjeda opasna bića jesi vidil onog frajera šta zadavi medvjeda sa golim rukama to je faca ...
Baš se nešto razmišljam zašto nas je onoliko išlo po prikolicu drva :icon_scratch: sigurno je brlog bio u blizini :(giggle):
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Švicarska: Interesna zajednica uzgajivača DORPER ovce
2001. godine spontano se dogovorilo 9 švicarskih neovisnih seljaka da na temelju vlastitih novčanih sredstava i pisanog sporazuma uvezu prve Dorper ovce iz Južnoafričke Republike.

Isto tako je prije učinila i skupina seljaka s Burskom kozom. 3. 4. 2003. godine u Hasle-Ruegesau se održala osnivačka skupština INTERESNE ZAJEDNICE uzgajivača Dorper ovce, kojim prilikom je održano i prvo službeno ocjenjivanje ovaca.
Bijeli Dorper ovan, u trećem stupnju odbacivanja vune
Ukupan broj privedenih grla bio je 240. 27. 10. 2007. u Wyningenu je održano 6. skupno ocjenjivanje svih ovaca, svih članova, kako bi se na jednom mjestu dobila ukupna slika stanja Dorper pasmine u Švicarskoj. Tom prilikom otišle su i prve Dorper ovce u Francusku. Godine 2008. visoko rangirana mađarska delegacija na čelu s g. Laszlom Solyom, uz kojeg je doputovala i delegacija Univerziteta Debrecen pod vodstvom profesora Andrasa Kovacsa posjetila je 7. zajedničku izložbu Dorper ovaca – Wyningen, kako bi se na licu mjesta uvjerili u kvalitetu uzgojnog materijala. Izloženo je i ocijenjeno 600 grla izvrsnih Dorper ovaca. Profesor Andras Kovacs tom je prilikom objasnio: “U Mađarskoj ima oko milijun ovaca, a od toga je cca 90% Merino. S obzirom na skoro nikakvu cijenu vune, naša država podupire uvoz i uzgoj ovaca svih pasmina koje se linjaju, s naglašenom proizvodnjom mesa.

Spremni smo i financijski poduprijeti Vaš uvoz embrija iz prekomorskih zemalja”. Tom prilikom Mađarska je kupila 50 komada mladih Dorper ovaca u starosti od 7 do 8 mjeseci, 10 ovnića iste starosti, 200 doza sperme i 15 odraslih ovaca. Titulu Mister-Wyningen ponio je ovan REMO, druga generacija embrio-transfera iz Južne Afrike, vlasnika Davida Baumanna. U Wyningenu se u dva dana održavanja ove manifestacije i stručnih skupova o ovcama bez vune, sjatilo mnoštvo Austrijanaca, Nijemaca, Francuza, te dva slobodna i neovisna poznavatelja malih preživača iz Hrvatske. Vidjeli smo lijepe životinje, kako valja raditi, kako razmišljaju drugi, kako ovčarstvo pokreće turizam, oduševili su nas nadasve samostalni, gordi i ponosni seljaci, njihovo spontano zajedništvo.

Ovo je dio iz Agrokluba još iz 2010g evo link teksta u cijelosti.
http://www.agroklub.com/stocarstvo/ovce-bez-vune/2979/
 
Na vrh