Želio bi uzgojit lješnjak od izbojaka oko lješnjaka e znam da ih treba odrezat dok su mali te zasadit dok ne puste korijen ( škola ). Mene interesira kada bi na jesen stavio izbojak u školu kada bi ga mogao trajno presadit ?
Izbojci ( mladice) se ne režu, nego se vade iz zemlje ili tik uz korijen, moraju imati bilo kakav korijen da bi se primile. Ako ih stavite u školu na jesen već slijedeće jeseni možete ih staviti na stalno mjesto. Znači prije stavljanja u školu moraju imati barem mali korijenčić da bi se primile, bez korijena nema ništa.
krki.....
koliko ti je star nasad liješnjaka?
Ako je mlađi nasad, npr. godinu dvije ili tri, još nemaš nekog većeg prinosa , pa ti se više isplati biti u ekološkoj proizvodnji.
Ako je nasad stariji, npr, desetogodišnji, e onda bi prinosi mogli biti veći, ako gnojiš umjetnim gnojivima, pa ti se onda ekološka ne isplati...
To mi je govorio jedan čovjek koji se lješnjacima bavi 10-15 godina,.
Moj brat je u ekološkoj proizvodnji , nasad je star 11 godina, prošle godine je imao urod od malo više od 2 t /ha, ove godine će isto tako imati, napominjem da nasad nije vidio gnojivo od kako je posađen...tako da...ako je godina dobra bit će i lješnjaka...
Posljednje uređivanje od moderatora: