Što se tiče lješnjaka, najveći problem predstavlja ljeskotoč ( napada plod). Čuo sam da talijani nekakvim mehaničkim preprekama ostvaruju djelomičan uspjeh ( ne može letjeti). Zatim tu je smrdljivi martin koji isto napada plod. Strizibube mi prave štetu - ubušuju se u grančice. Gusjenice u dva talasa godišnje prijete golobrstom. Što se tiče bolesti nisam imao nekih vidljivih problema. Ali nemam velikih iskustava, još sam takoreći u početku. Možda iskusnije kolege malo bolje mogu elaborirati.Moram sada na proljeće posadit neku kulturu za živu ogradu zbog eko certifikata, problem je šta niti sam ne znam šta. U nadzornoj stanici su mi predložili da ne sadim čemprese ili neku drugu živicu jer je skuplje i nema neke koristi od nje.
Ne bih maline jer su boležljive, trebaju žicu, režu se najesen i brzo propadaju. Niti kupinama nisam oduševljen. Čovjek mi je spomenuo lješnjak. Ima tko još kakav prijedlog?
Ne bih također htio neku boležljivu kulturu ili koju vole nametnici da si ne stvorim probleme za ostale biljke na plantaži. Kako stoji lješnjak šta se toga tiče?
O aroniji niste razmišljali? Jer ja sam kupio jednu sadnicu za sebe i da vidim kako izgleda. Brzo prorodi i ničim se ne prska ( zasad). Najviše posla imam kad je berem. Inače rasto grmoliko i sama sebe zakorovljuje izdancima ( što koristim da si proizvedem sadnice). Nudio sam sadnice na poklon i nitko ih nije htio ( možda da sam prodavao možda bi ih prije uzeli).
Tako da sam sad miran za domaći sok od aronije i drenka.
Pozdrav.