Cjelokupni projekat za proizvodnju PROIZVODNJA GOVEĐEG MESA POD BRENDOM:LIKA BEEF biti ce u visini 1 300 000 eura sa prosirenjem krava i sitem proizvodnje krava-tele itd...
Evo mene opet,gospodine Milane,slučajno sam primjetila da ste na ovoj temi spomenuli uzgoj Angus goveda.Da ne pomislite odmah kako sam nekakva negativka,reći ću odmah da mi se ta proizvodnja veoma sviđa.Za one koji žele imati veliku proizvodnju,to je zaista posao iz snova,naravno ako su zajamčeni svi zadani elementi.Da imam ambicija,uvjeta i manje godina,vjerojatno bih se i ja na vašemu mjestu odlučila za tu i takvu proizvodnju.Ali bez obzira na godine,mene zadovoljava,uvjetno rečeno,mala proizvodnja koja pokriva moje životne potrebe i neka sredstva za akumulaciju ili pojednostavljeno rečeno,na kraju svake radne sezone,neki čisti financijski višak koji se može spremiti za budučnost.Ništa više niti ništa manje.No,svi smo različiti i ne moraju nam svima biti važne iste stvari u životu.Nešto sam drugo htjela reći-Što se Angusa tiče,slučajno imam,iako naravno nepotpune, neke informacije iz ajmo reći,prve ruke.Naime,u mome selu,tu u susjednoj ulici jedna obitelj se prije,pa sada već skoro desetak godina,odlučila za njihov uzgoj.Ne mogu reći iz koje su zemlje goveda uvezli,ali znam da je išlo preko kredita,kasnije se zbog nerentabilnosti stado povečalo,kako bi se količinom pokušali nadomjestiti nepovoljni financijski efekti.E,sada treba razmotriti zbog čega je financijski efekat bio toliko loš u proizvodnji koja baš i nije zahtjevna.Prvi problem na koji su naišli bio je plasman.Sam plasman po sebi nije zapravo bio problem,jer sa prodajom nije bilo problema,već sa cijenom otkupa.Nitko od otkupljivača im nije htio dati veću cijenu nego za običnu telad ili junad,a to im nije bilo isplativ
ni su u kalkulacijama računali sa većim cijenama otkupa kao što je to uobičajeno na drugim tržištima,ali kod nas je to malo drugačije.Ne tvrdim da u pitanju nije možda i njihovo nesnalaženje u traženju kupca,ali je činjenica da su prije kratkog vremena cijelo stado prodali,otplatili zaostali kredit i odahnuli.Ima i jedna svjetla točka u cijeloj priči,zbog koje vjerujem da ćete uspjeti u poslu ukoliko se poslože svi bitni momenti.Naime,po riječima vlasnika stada,proljetos je uz stado prošao nekakav automobil,stao i pitao imaju li za prodati koje govedo.Imali su ,rekao je,na upit za cijenu,izvalio je neku,za njega astronomsku,i kupac je bez cijenkanja pristao na nju.Ali je registracija bila strana,ljudi u autu muslimani,a vjerojatno su,to je po mome mišljenju,tražili baš to stado,jer nije logično da se luksuzni auto vozi bez veze po polju.Kome su prodali ostalo,ne znam.Eto,zato mislim,ako imate ugovorno ili kooperacijski osiguranog kupca sa zajamčenim cijenama,ne bi trebalo biti razloga za neuspjeh.A sigurno sa ovakvom investicijom nećete raditi tako da u hodu rješavate nadolazeće probleme,bilo bi to poprilično neozbiljno.Želim vam puno sreće.