Napisao sam ti opširan tekst,ali ga nisam uspio staviti na forum.
Imam originalnu prikolicu.Na raspolaganju sam,pitaj.Volio bih da oživi ova tema.
Thargos to iz priručnika su okretaji neovisnog vratila,a ne prijenosni odnos getribe,a što je bitno za odabir diferencijala za prikolicu.
Za Ferrari 72 super postoje dvije vrste originalnih prikolica,s volanom ili bez volana.
Neovisno koju želiš raditi bitno je nekoliko stvari:
1.Odabir promjera kotača na MTK i prikolici.
2.Reduktor koji mijenja smjer vrtnje iz desnog u lijevi i izjednačuje uz diferencijal prikolice obrtaje kotača na MTK i prikolici (najkompiciraniji i najskuplji dio).
3.Odabir diferencijala za prikolicu.
4.Prihvat kardana na sinhronizirano gornje vratilo na MTK.
5.Mogučnost isključivanja 4x4 pogona tj.diferencijala na prikolici (tu mogučnost originalne prikolice nemaju)
U originalu Ferrari 72 s serije 3 proizvodnje sedamdesetih godina dolazi s kotačima 15 cola na MTK i prikolici.
Originalni reduktor ima odnos zupčanika 9:50,što je odnos1:5.555
Originalni diferencijal na prikolici je fiatov odnos konusni -tanjurasti zupčanik je 10:43,tj.1:4,3.
Kardan je spojen na reduktor,a reduktor na sinhronizirano gornje vratilo na MTK.
Iskljućivanje 4x4 pogona tvornički nepredviđeno,a jako bitno,ali o tom po tom.
Prikolice u originalu su 130 cm širine tako da su i diferencijali uži od npr. diferencijala Lade (nebitno).Ne postoji nijedan diferencijal koji bi odgovarao prijenosnom odnosu getribe MTK Ferraria.Odabereš li bilo koji diferencijal bit će ti potreban reduktor za promjenu smjera vrtnje i za prilagodbu broja okretaja kardana odnosno obrtaja kotača na prikolici s kotačima na MTK.Problem kod Ferraria je taj što se vratilo za pogon prikolice okreče brzo u odnosu na kotače.Taj odnos meni nepoznat (gore navedeno pitanje) zbog problema na MTK za sada ne mogu barem približno ispitati.Koliko sam uspio izbrojati,ali nisam siguran na jedan obrtaj kotača bilo bi oko 11 okretaja vratila.Kreni u potragu nabavke Ladinog diferencijala (traži odmah i jednog za mene) najbolje prijenosnog odnosa kao u originalu 10:43,a što možeš provjeriti i da ne moraš rastavljati diferencijal tj. gore na vozilu.Podigneš npr.lijevi kotač od zadnjeg mosta,suprotni ostaje blokiran na tlu.Na kardanu označiš kredom,zatim na podignutom kotaču označiš 12 sati.Kotač lagano okrečeš u smjeru kazaljke na satu i brojiš osam okretaja kardana.Nakon osam okretaja kardana ako oznaka na kotaču pokazuje nešto prije devet sati onda imaš diferencijal odnosa zupčanika konusni 10 zuba,a tanjurasti 43. To je isti diferencija kao i onaj fiatov u originalu.Ako ti se oznaka zaustavi na jedanaest sati onda imaš diferencijal odnosa 10:41,takav diferencijal koriste Goldoni i Labin Progres i još neki,a može i za Ferrari uz odgovarajuči reduktor.Nađeš li takav diferencijal uzmi i njega i čuva ga kao suho zlato.Ako ti se oznaka na kotaču zaustavi na jedan sat onda imaš odnos 10:39,prebrzi diferencijal ali uz odgovarajuči reduktor upotrebljiv. Sve.te odnose imaš kod starih lada,lada niva 1.6 ali onda postoji problem sa kotačima,neki fiati 1300,1100,124,125,polski fiat,polonez,moskvič.Moja preporuka ti je zadnji most od stare lade,a onda se igraj s diferencijalima kojima hočeš ,okreči ih i sastavljaj prema potrebi,svi su isti samo se razlikuju u broju zuba konusnog i tanjurastog zupčanika.Za više informacija stojim na usluzi.