• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Filteri za hr plavu naftu , koliko microns?

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
567
Imam trenutno Fleetgardov FF5135 filter s ispustom za vodu i trebam ga zamjeniti. Ali ne mogu naci zamjenu u hr koja isto ima ispust za vodu. Radi se od DF agrotrron 135 bm6f 1013ec motoru.

Sadašnji filter je 17microna a svi u ponudi su od 20 pa do 30.

Posto je ovo plava iz HR kakvo je mišljenje o filtraciji iste?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,848
Evo ti Mann filter, zamjena za taj broj Fleetguarda u Intercarsu, 14 micronski uz odvajanje za vodu do 4 - 5 microna.

WK 842/2

Puna cijena 15€

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,398
Susjed je kupil novi Same traktor.
Tocio je plavu naftu i odrzavao ga kak spada.
Dvaput je traktor stal jer se filter zastopal.
Serviser mu je rekao da koristi eurodiesel jer da novi traktori i plava nafta nejdu skupa.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
256
Onako odokativno problem više nije sumpor u plavoj nafti jer je to svedeno na (moderne) europske norme. Problem su razne krupne nečistoće (i kondenzat vodene pare/voda) koje se istalože na dno bačve. Ja iz svojih 1000 L spremnika na paleti ne vučem sa dna zadnjih 100-200 litara, a tamo se s vremenom nakupilo svašta. Ponekada u zimi povučem i to sa dna da si pripmognem njome potpaliti peć za centralno, tako da se i to makne iz spremnika i nekako upotrijebi. Znači natočiti svježu naftu u IBC spremnik i ostaviti da se istaloži par dana i tek onda trošiti. Nemam novih traktora, ali i ovi stari imaju filtere i dodane separatore vode. Jednom sam (slučajno) povukao to sa dna i odmah se moralo čistiti spremnik goriva na tom traktoru, radilo se o algama koje su bile u gorivu/spremniku (a to znači da je bila prisutna voda u gorivu).

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
366
meni se na mrežici lijevka s kojim sipam plavu naftu iz kanistera nahvatala nekakva sluz, a čepovi na kanisterima su iznutra popljesnili, ja sam si pomislio da je to vjerojatno da u plavoj nafti ima bio-dizela, al evo sad čujem alge

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,848
To je tzv "dizel bakterija" koja se razvija u dizelskim gorivima, a pogoduje joj voda, ali i za to ima lijeka, anti gel aditiv riješava te probleme za 20€/1000L

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
256
daj barem naki komercijalni naziv proizvoda za kojeg se zna da je efikasan ili link....

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,848
Niti koristim, niti prodajem.

Napiši Anti-gel dizel aditiv u gogela i dobit ćeš proizvode, a onda dalje istražuj što misliš da ti treba i najbolje ti paše. Liqui Moly je kao neka sredina u testovima što se tiče općenito proizvoda.

Jedini aditiv koji sam koristio je Fuchs maintain diesel effect: kao čisti, poboljšava, održava, trte - mrte...

Kada uzmem 1000L goriva, nemam ga dulje od 2 tjedna jer na veliko uzimam samo kada znam da ću ispucati 4 - 5 rezervoara na JDu u kratko vrijeme. Ovo ostalo si donesem 300L u kanisterima i trošim, sipam preko hulahopke i moje drlje se ne žale. Filter je tu da pokupi, i odvoji sve, ako najebe pumpa i dizne, zašto je krivo gorivo?

Po meni je kriv gazda koji kupuje najjeftinije dijelove za svog ljubimca pa kasnije kuka i plače, apropo BMW M4 Competition, na Sava Effecta gumama 🤷🏻‍♂️

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,040
E to, kad ti nju precediš na hulalhopku..... samo treba voditi računa kolko den-a ima.
To ti je isto kak i onaj sa M4 na efekti ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,399
Ima li itko ovdje bilo kakva zapažanja i utiske od "bošiste"? Što on ima za reči o ovoj temi?

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
880
Da li itko zna gdje nabaviti mrežicu-sito za rezervoar goriva? Koja bi uz nečistoće mogla filtrirati vodu iz goriva?

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
256
Da li itko zna gdje nabaviti mrežicu-sito za rezervoar goriva? Koja bi uz nečistoće mogla filtrirati vodu iz goriva?
Ne postoji mrežica/filter koji bi odvajao vodu iz goriva kako ju sipaš u traktor. Ono što postoji su separatori vode koji rade na liniji opskrbe goriva u motor i to su daleko manji kapaciteti protoka, nego kada nalijevaš gorivo u spremnik. Teoretski mogao bi i nalijevati gorivo kroz separator vode (sa manjim protokom ili nabaviti neki separator koji ima veliki protok) ali to nema smisla jer se voda normalno kondenzira i u spremniku stroja, a tu vodu u tom slučaju ne odvajaš.

• Like
Reactions: H&S
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,848
E to, kad ti nju precediš na hulalhopku..... samo treba voditi računa kolko den-a ima.
To ti je isto kak i onaj sa M4 na efekti ;)
Muhač, drž' se INA Super 5 i ključa 13, ako želiš tako razgovarati. 😉 Često ga šiljiš, al' ne ubadaš baš.
E sad kad smo se "ispoklapali", ajmo dalje, ako je to iza nas.

Kako već rekoh za moje drlje koje idu i na firnajz ne treba aditiv, nadalje, ako mi traktori obrnu 50 - 75 - 100 - 150 - 500k€ godišnje, dali trebam loše održavati?

Za sve to postoji riješenje, tko vidi problem u plavom, neka toči eurodiesel, ALI vidi kurca, bode ona jedinica prije decimale. Pametnom dosta. Hvala na učestvovanju u temi, ja se povlačim, idem vući gorivo iz karnistra na crevo, pa ću malo popit i pretakati na hulahopku da mu dodam malo cetana, možda dobijem i oktane preko čarape, vidjet ću u prospektu od čarapa šta kaže. 🤣🤣

• Haha
Reactions: H&S

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
880
Ne postoji mrežica/filter koji bi odvajao vodu iz goriva kako ju sipaš u traktor. Ono što postoji su separatori vode koji rade na liniji opskrbe goriva u motor i to su daleko manji kapaciteti protoka, nego kada nalijevaš gorivo u spremnik. Teoretski mogao bi i nalijevati gorivo kroz separator vode (sa manjim protokom ili nabaviti neki separator koji ima veliki protok) ali to nema smisla jer se voda normalno kondenzira i u spremniku stroja, a tu vodu u tom slučaju ne odvajaš.
Postoji mrežica tako sitna da gorivo propusti a vodu zadrži. To mi je stric pričao davno, radio u Rafineriji nafte, oni su imali svega...Morat ću njega pitat....

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
880
Muhač, drž' se INA Super 5 i ključa 13, ako želiš tako razgovarati. 😉 Često ga šiljiš, al' ne ubadaš baš.

Kako već rekoh za moje drlje koje idu i na firnajz ne treba aditiv, nadalje, ako mi traktori obrnu 50 - 75 - 100 - 150 - 500k€ godišnje, dali trebam loše održavati?

Za sve to postoji riješenje, tko vidi problem u plavom, neka toči eurodiesel, ALI vidi kurca, bode ona jedinica prije decimale. Pametnom dosta. Hvala na učestvovanju u temi, ja se povlačim, idem vući gorivo iz karnistra na crevo, pa ću malo popit i pretakati na hulahopku da mu dodam malo cetana, možda dobijem i oktane preko čarape, vidjet ću u prospektu od čarapa šta kaže. 🤣🤣
I meni je na usisnom crijevu pumpe za pretakanje, hulahopka, dvaput ili triput premotana....To je filter nenadjebiv...... :ROFLMAO:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,040
INA se kod mene koristi samo turbo, kluč 13 mi je umjetničko ime i zaboravil si 1.9 TDI sa boš pumpom, naravno i Tomos i još koje kaj kaj nisam sa vama podijelil... najvjerojatnije i bolje da nisam.

Veliš ne ubadam baš, može biti, ali šiljiti volim.... pogotovo kad mislim da sam u pravu ;)

Otprilike ovo je sažetak tvojih pp-a prema meni unazad 3-4 godine. Detalje iz njih nebum iznosil jer sam bil sa nekim pitanjima šokiran..... hvala ne pamtim da sam u kojem pročital, ali nije ni važno. Od hvala se ne živi....
Žal mi je kaj sam ja u to vreme toliko propal, ali mi je drago da si ti u te 4 godine izrasel u vrhunskog majstora i ponosan sam na sebe ako sam ja kojim dobrim savjetom pridonesel tome.

E sad, jel to iza nas ili ispred nas vrijeme če pokazati :ppozdrav:

Da se mi vratimo na filtriranje nafte i njenih proizvoda putem najlonske čarape.
Ja sam imal par slučajeva gde sam iz cijevi kroz koja se vuče gorivo iz rezervara prema pumpi vadil smotuljke niti od najlonske čarape. Svakog tog gazdu sam prosil da mi pokaže karnister iz kojeg toči preko te čarape i svaki je bil zmazan da je to strašno (naravno, u zadnjih par let je pod svakim rukavica sa benzinske podmotana kao dihtung...)
Kaj se mene tiče nek cedi preko hulahopke ko kak hoče, ja zbog svog lošeg iskustva to nebum delal nikad, a nadam se da nebudu u rafineriji to pročitali jer ....

Na vrh