Nista ti ja nisam ni rekao, sve i da si me spomenuo nije problem. Ja ti govorim ono sto ljudi zele i sto se vani prodaje. Svijest o zdravoj prehrani je vani jako visoko, a to se polako preljeva i kod nas, pogotov na Jadranu, gdje su ljudi u konstantnom doticaju sa strancima. Ne zelim ti soliti pamet, ali evo ti primjera, posto i ti drzis krave. U Djakovu zivi 20 000 stanovnika. Gravitira gradu jos 40 000. I na citavom tom prostoru ima samo jedno gospodarstvo (koliko je meni poznato) koje pravi polutvrdi sir. Prave oni razne sireve, ali prave i polutvrdi. Polutvrdi sirevi se najvise prodaju u trgovackim centrima, to svi znamo. I sad, na toliki broj stanovnika ti imas samo jedno obiteljsko gospodarstvo koje pravi polutvrdi sir. Na trznicu dodju 2-3 zene srijedom i subotom, prodaju svjezi sir i vrhnje i od 8 do 10 prodaju sve sto donesu, pa ako dodjes u 10 i 30 pojedes gov*o, jer vise nema sira. A imaju jednolicnu i monotonu ponudu. Sir je kvalitetan i ukusan, ali samo jedna vrsta ili dvije. Ljudi, pa i ja sam, su zeljni kvalitetnog i dobrog sira. Ali ga nema, jednosatavno nema. A da ga ima, kupovali bi ga. Isto kao sto kupuju moje brasno, susjedove jabuke, od drugog susjeda krumpir i td. Ljudi ce kupit dobru i kvalitetnu hranu ako im je ponudis. I ako je prezentiras na pravi nacin. Ako je nece kupiti u tvom selu, hoce u Osijeku. A u danasnje vrijeme, kad mozes komunicirati s kim god hoces u bilo kojem dijelu svijeta i poslati bilo sto bilo gdje, steta je ne iskoristiti priliku. A moze po onoj narodnoj - plete kotac, kao otac.
Ne radim ni ja puno zemlje i bas zato ti govorim da nama malima ne moze biti cilj prodavati sirovi proizvod, bila to psenica ili mlijeko, nego maksimalna dorada na domacinstvu. I direktna prodaja krajnjem potrosacu. Zbog toga i govorim o Svabama, jbg, ako neces gledati u bolje od sebe i teziti da ih stignes, onda cemu trud i muka?