Od obroka ovako dobijaju ujutru muzemo pa onda zob (koncentrat+ psenica apach+jecam = 1kg+1kg+1kg),kad pojedu sledi detelina jedna bala od 16-17kg na njih 3 dve krave jedna junica, pa posle ide silaza oko 4kg po kravi,posto je ostavljaju u jaslama ne dajemo vise, onda ide pojenje krava(ove godine nismo uspeli da stignemo sledece uvodim vodu u stalu) pa posle toga ide 3 snopa taluzovine, pa oko pola dva muza, pa bala deteline pa oko pola cetiri silaza, pa pojenje opet, pa onda taluzovina 3 snopa isto,i onda muza oko pola deset uvece,dok nije stigla silaza isla taluzovina...!!! e sada recimi sta njima fali????imao sam za 40 litara mleka od njih dve, cim sa poceo sa silazom spadose na 30 litra jedna smanjila na 14litrra dnevno, a druga na 16litra! 3 mesec posle teljenja!!!
Pored dobro izračunatog obroka vrlo je značajna i 'tehnologija' davanja sve te robe kravama.
Ja vidim u tvom procesu dosta grešaka po tom pitanju.
Uvođenje vode je nešto što bi trebao pod hitno da izvedeš, jer ima golemi utecaj na produkciju.
Ja bi u tim uslovima radio ovako:
-Prvo ih ujutro bar malo napoji, sigurno su žedne od cele noči.
-Posle ide detelina i dok je jedu i muža.
-Posle muže dio koncentrata. Može i prije, a bitno je da pojedu po neku kilu sena/lucerke pre što dobiju koncentrat.
-Iza toga silaža.
-Kad malo pojedu na silažu opet dio koncentrata.
-Ponovo pojenje.
-ostaviš ih sa lucerkom ili taluz u jaslama/valu
I tako tri puta dnevno, ako može.
Vjerovatno bi kod muže u podne malo pojednostavio taj dio obroka.
Bitno je i da podijeliš koncentrat i davaš ga više puta po malo. Time i 'osladiš' druge komponente, da ih radije jedu.
Vrlo teško budu krave izdržale visoku proizvodnju, ako ne dobiju dovoljno vode i dobiju koncentrat jednom dnevno sav odjednom.
Buragu traba što manje promjena, pa mu odgovara, da dobiva cijeli dan sve komponente malo po malo. Na toj bazi i funkcioniraju TMR mikseri.
Još i to.
Kakav ti se vidi moj prilog po pitanju preglednosti u usporedbi s tvojim, kud je jedna rečenica preko deset redova?