• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

R

Ratarko

Guest
Bili smo malo prièali o potrošnji goriva u trktorima pa mi je palo na pamet da pošaljem svojih par slika o tome kako ja toèim i skladištim gorivo i ulje .

Evo slika toèenja goriva u Torpedo , nemam automatski pištolj nego obiènu vodovod slavinu , stvar radi dobro .Evo ovdje se vidi pumpa za dizel , to je ruska pumpa Kama , jako stara , 25 godina sigurno ima , koja je stavljena pri dnu rezervoara od 4800 litara , radi na 220 V , pouzdana , brzina protoka je 50 l u minuti.Na ovoj slici se vidi protoèni sat koji mjeri toèno svaku potrošenu litru , zlata mi vrijedi to èudo a isto tako se vidi dodatni rezervoar koji ima kapacitet od 2000 litara a držim ga gore na ovome prvom od 4800 l.Tu se još vide i neki datumi koje otac švrlja po rezervoaru da bar donekle znamo kada je bila zadnja naruðba goriva i koliko još imamo do iduæe. U pravilu uvijek naruèimo 6000 litara tako da samo sigurani da æe to stati bez problema .
U sezoni mi 6000 litara ne izdrži više od mjesec i pol dana , prošle godine je izdržalo ali samo iz razloga jel nisam radio uslužnog vaðenja šeæerne repe gotovo ništa a i kukuruza je bilo strašno malo za kombajnjranje.

Što se tièe ulja to radim sve ruèno ovakvim pumpama kao na slici , ide oko 0.3 litre po jednom pritisku ruèice , te pumpe su jeftine za kupiti tako da ih imam tri komada na razlièitim baèvama ulja koje koristim .I sada jedno pitanjce , kako vi toèite gorivo , da li idete na benzinsku pumpu pa tamo toèite ili iz buradi ( tako sam ja jako dugo radio ) ili imate neki drugi sistem ?
 
B

Bobo

Guest
E, ne mogu vjerovat kako se nisam sjetio ove teme...

Uglavnom, ja imam oko 6-7 buradi od 60 litara, i natrpam u auto-prikolicu 5-6 (kako financije dozvoljavaju) i odem na inu po gorivo.

Tocenje iz takvih buradi je OK, ali mi je dopizdilo kad moram svaki dan tocit po pun rezervoar, pa iz bureta pretaci u kanister, pa iz kanistera u traktor... pa si misli...

Htio sam jedno vrijeme uzet bacvu od 200 litara sa nekom (bilo kakvom) pumpom i da mogu ko covjek stavit crijevo u rezervoar i gotovo...

Ratarko, koliko kosta ovakva pumpa s kojom pumpas ulje, jer bi meni nesto slicno bilo idealno za gorivo ;)

Uglavnom, susjed mi je cak nasao i neku bacvu koja je bas za gorivo bila i koja ima na sebi ugradjenu neku pumpu, i kaze da je to nesto robusno (nije kao bacva za ulje, pa da ju mozes rukom udubiti). Receno mi je da i bacvu i oumpu dobijem za 200-tinjak Kn... Ja se sve nesto dvoumim.
 
R

Ratarko

Guest
Bobo , mislim da je ova ruèna pumpa oko 200 kn ali nju ti ne bih preporuèio za gorivo ( nemam neki razlog ali jednostavno ne bi preporuèio ) dok je za ulje ok .
 
B

Bobo

Guest
Daj mi onda preporuci nesto za tocenje goriva...

Ljudi su mi govorili da stavim ventil za zrak na manji cep na bacvi, a da na drugu stranu nabijem crijevo i zabrtvim. Kad kompresor rukne pritisak u bacvu, gorivo ide kroz crijevo u rezervoar. Ovaj princip mi se nije cinio los, ali ipak bi mi neka pumpa bila draza...


U Pozeskoj Poljani je bio automatski pistolj koji se uvrtao u bacvu od 200l i kostao je nekih 500-tinjak kn. ( u kompletu je i dolazila neka jadna pumpica. Sve u svemu ne odise kvalitetom.

Jedan kolega ima sve svoje gorivo po kanisterima od 20l i kad treba tociti samo ruka kanister po kanister, dok drugi ima rezervoar kao za centralno grijanje koji stoji na "balkonu" i slobodnim padom mu gorivo ide u rezervoar.
 
R

Ratarko

Guest
Nemam neki prijedlog , sve mi se èini preskupo ...
Evo i ja bi htio zamjeniti svoju postojeèu instalaciju za pumpanje ali mi je trenutno puno dati i 1500 kn koliko košta sve novo jel ovo mi radi .
 
B

Bobo

Guest
Eto, napravi ko i ovaj lik i samo rezervoare postavi na neko vislje mijesto i toci do mile volje... ja sad bas sve nesto razisljam da napravim neki sistem da i ja dizem bure u visinu haube i da i ja tocim pretakanjem samo...
 
R

Ratarko

Guest
Kod mene iz ovoga gornjeg rezervoara isto gorivo samo teèe iako ide kroz pumpu i brojilo .

Evo ti jedan mobilni sistem kojega sam si složio po nekoj svojoj viziji prije par godina .
Radi se o plastiènom rezervoaru od 500 litara sa 12 V pumpom .

Rezervoar je isti kao i oni od 1000 litara ( njih se može više vidjeti naokolo ) ima podnožje plastièno i viljuškar ga diže bez problema u autoprikolicu koja ima nosivost od nekih 600 kg tako da se sve fino složilo. Na Ladi Nivi na zadnjem ( ali i na prednjem ) braniku sam si izvukao 12 V napajanje sa posebnom tri-pol spojkom koju imam na toj pumpi za gorivo ali i na èekrku ( sajli za izvlaèenje ) koji mi je uvijek u gepeku.
Pumpa isto daje 50 litara u minuti a pištolj je mehanièki.
Sve je jako malo i mobilno , pumpa u stvari sada visi zakaèena za lim od rezervoara i radi u svim položajima pa i tome.
Stvar se pokazala kao jako dobra kada sa kombajnom ili vadilicom idem dalje od sela i kada se ne vraèam kuæi po nekoliko dana jel Lada Niva mi taj sistem dovuèe praktièno na svaku njivu .

 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Kako kada ali uglavnom sada pošto su benzinske blizu odem tamo a prije rezerval od 3000l napumpaš zrak pomoèu kompresora traktora pištolj u rezervar i sipaj
 

mario

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Mi vozimo sa auto prikolicom u baèvama od 200l, ili idemo samo sa karnisterima oko 7 komada po 27 litara!
Imam isto pumpu za gorivo, mislim da je protok 25 /min!
Nekad toèimo na benzinskoj, udaljena je 2 km od mene!
 
B

Bobo

Guest
E, to ja trazim Ratarko!

Takav "kanister" od 500litara sam gledao da si kupim i da u njemu vozim gorivo kao covjek. Debela je to plastika i jos pojacana sipkama skroz okolo. Ispod ima paletu, pa se moze i viljuskarom prenosit...

Brat ce uskoro trebat traktorski viljuskar pravit, pa cu ja iskesirat ovakvo bure i miran sam za vijeke vjekova...
 
C

ciganek1

Guest
Mi imamo cisternu od 2000 litara koja je na povišenome pa gorivo teèe prirodnim padom u rezervar. Još imam oko 15 baèvi po 200 litara a iz njih pumpam gorivo prek kompresora. Ulje pumpam ruènom pumpom iz baève. Inaèe godišnje trošimo do 14000 litara plavoga dizla godišnje, samo da je jeftiniji.
 
R

Ratarko

Guest
Da li si primjetio da ti je gorivo puno prljavije kada ide iz baèvi nego iz velikog rezervoara ? Meni su se redovito prljali filteri goriva prije vremena dok sam toèio iz baèvi , sada ne bih morao niti jednom promjeniti filter goriva u toku godine ako to ne želim , ne zaštopaju se više tako brzo.
 
C

ciganek1

Guest
Nemam s time probleme jer su to veèinom nove baève od ulja.
 
B

Bobo

Guest
Ja iz bacve, tocim preko zenske carape u manji kanister, i onda opet kroz zenski carapu u rezervoar... Tako da se filteri ne prljaju skoro nikad... Malo je veca zajebancija, ali kad svejedno moram pretakat ko zadnja budala ;), onda nije problem na lijevak stavit carapu i gotovo...
 
R

Ratarko

Guest
Bobo , predlažem ti da pitaš Jadranka da ti pomogne i kupi nešta u Švici za tankanje .
Onu 12V pumpu sam kupio preko kataloga u Švici i radi odlièno.
Kako Jadranko prati i ebay mislim da imate dobre šanse da naletite na neku pumpu za dizel a rezervoar imaš kod mog strica za kupiti polovni ali mislim da ima samo od 1000 litara .
 
B

Bobo

Guest
Kazem ti da lik u Gradiskoj ima rezervoar (od 200 ili 500 litara) i stoji mu... ima neku rucnu pumpu, i mislim da po "potezu" ide litra. Moram to otic vidjet i da se to rijesi, samo mi se do ljeta ne da nista vise kupovat... moramo neku pauzu napravit, inace cu si cijelo dvoriste zakrcit ;)
 
M

Mister x

Guest
Ja koristim 250 litara plastiènu baævu koju je stari iz Njemaèke doveo a iz nje pomoèu jedne pumpe koju je takoðer stri donio iz njemaèke koju prikljuèim na obiènu bušilicu i prebacim u traktor.

Moj susjed je spojio pumpu od vešmašine sa dva šlafa i to koristi. Isto ide dosta brzo.
 
B

Bobo

Guest
E, ova pumpa sto na busilicu stavis, jel mora bit ispod razine tekucine, ili moze povuc tekucinu ako je iznad nivoa tekucine... Vidio sam to, i jako sam se zainteresirao za to, ali mi puno dat 80 kn ako ne moze sama stvorit vakuum i povuc tekucinu...
 
M

Mister x

Guest
Gle ti kad na nju staviš šlauf i bušilicu i kad prvi put potegneš naravno da moraš najprije malo na na usta potegnut da doðe do pumpe, naftu ostaviš nakon upotrebe tak samo ovaj dio šlafa di ide u rezrvar zapikneš u rupu baève i nafta ti u principu bude u šlafu.
Kad toèiš ponovo samo uzmeš onaj dio šlafa na koji izlazi i pikneš u rezervar traktora.

Tak bar ja radim.
 
R

Ratarko

Guest
Prije sam i ja toèio na bušilicu ali bi jako brzo pokvario tu pumpicu , malo zraka uhvati par puta i sva se smrda i neæe da radi više . Dobo , priznajem da je to bilo davno i da nisam imao niti jednu tu pumpu na bušilicu a da je novije proizvodnje ( možda su sada kvalitetnije nego prije 100 godina kada sam ih zadnji puta koristio ) .

Mister x , koliki ima protok u minuti ta tvoja pumpa , odprilike ?
 

Najnoviji postovi

Na vrh