• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,783
Danas sam pročital interesantan članak, neznam jel istinit.
Uglavnom, čovek je našel račun iz 1998. Iz prije 28 godina pa je to iznosilo 3.85 kunića po litri ili pol današnjeg eurića.
Normalno, prvo kaj mi je palo na pamet je bilo da je barem danas tak, gde mi bil kraj...

A onda nastavak teksta i šok.
Prosječna plača 1998 godine bila je oko 2700 kuna, što ispada oko 700 litara svete kapi.
Danas je prosječna plača oko 1500 eura pa moremo kupiti oko 1050 litara goriva.

Ako ne računamo ništ drugo nego samo razmišljamo o cijeni goriva onda je ovo interesantan podatak.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
5,000
O ovih 1500 € dobar dio nas može samo sanjati.
Osobno sa svojom plaćom mogu natočiti cca 750 lit benzina. Rekal bi da se baš niš nije promjenilo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,783
I ja među njima, ali vjerujem da ni onda nisi bil u prosjeku nego debelo ispod njega, ko i svi mi.
Da mi je negde najti platnu listu iz tih godina... čisto za usporedbu.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,935
Ja sam srecom iznad prosjeka, ali i tih 1500e ako pretvoris u kune i dok si razmislis.kaj se moglo nekad za 11000kn kupiti, onda po meni bas i odnos nije tako realan. Zna se da prosjecna placa bas i nije relan podatak. Tocniji je podatak medijalna placa, a ona je nekih 1200e. I trebalo bi malo pogledati cijenu barela onda i dns.
A vrijednost te place i tih eura staviti u odnos i sa godisnjom inflacijom koja traje jos od korone. Da samo smanjis 5% godisnje vrijednost ovih 1500e vec bi imao bolji podatak. Ovako ispada da je sve med i mlijeko.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
5,000
I ja među njima, ali vjerujem da ni onda nisi bil u prosjeku nego debelo ispod njega, ko i svi mi.
Da mi je negde najti platnu listu iz tih godina... čisto za usporedbu.
Pa iskreno bio sam tada na nekih cca 2400 kn kaj se tiče plaće. Znači ne puno ispod prosjeka.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,166
89 fok sam polagal vozačku za B bila oko 1200 maraka a moja plaća oko 500 -600 maraka
Sa tri prosječne plače smo mogli položit vozačku A i B

Futa

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2023
Poruka
70
Ja sam 1998. imal plaću izmađu 1900 i 22oo kuna, ovisno koliko sam noćnih imal koji mjesec.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,783
Nisam stavil ovaj račun radi usporedbe koštanja života. Svi mi najbolje vidimo da s tim kaj zaradimo svaki mjesec sve teže pokrpamo rupe. Nedaj bože kvara...

Htel sam samo potvrditi ono kaj ja stalno pripovedam, a to je da gorivo nije skupo. 50€ kam god da danas deneš ništ za to nisi obavil, nisi ni sa 100, ali kad natočiš tih jebenih 50 eura sa današnjom potrošnjom automobila moreš na lepi izlet skoknuti, ako natočiš (ja) za 100 morem se i okupati.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,166
Nekad za 100 kuna natočil 24 litre dizela,pa 20,pa 18,pa 26 pa 14.....itd
Litra mlijeka bila litra dizela pa litra ložike pa sad uspoređujte
OKo 2007 50 kg petnajstice bila 44 kn pa 47 pa 54 pa 63
ITD primjera

Na vrh