• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

grah

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Nekad davno da, moji sadise, ali nekoliko godina zaredom jednostavno doslo u određeno vrijeme da se pocne susiti sam od sebe, u roku 2-3 dana, obicno poslije kise, narod pripisuje plinskim stanicama kojih ima u izobilju a iz bas u to vrijeme dimilo se sve u 16 kako kod nas kazu,,
<<<u to vrijeme kupili smo i vrsalicu za grah al je ona sluzila samo za ukras nekoliko godina,, nakraju zavrsila na otpadu starog zeljeza, nazalost :scratch
od tada sadim samo za svoje potrebe,,,
ova godima bila je ok za grah jer sam imo i nekih 50-tak kila viska pa s tim pokrio dio troskova za zastitna sredstva ;)

V

vocar11

Guest
koliko sam razumio, grah je ponekad dosta osjetljiv? na sušu? pogotovo kada cvjeta tamo negdje u 5-6 mjesecu?

mislim da je moje zemljište dosta vlažno a i ima blagi pad..morao bih analizu zemlje pod hitno napraviti...

ne znam koliko je pogodno za grah..planiram na nekakvih za sada 500-600m2 posaditi...pa daj neke savjete, kako , što, koje sorte, troškovi, zaštita...i tako to..vidim da si sadio pa imaš nekakva iskustva...

L

LIMA

Guest
Ja napokon uspio posaditi grah. Ovu godinu tri tjedna kasnije nego lani.

J

jellena

Guest
Zna li netko kako najbolje riješiti korove među grahom (visoki i niski) a da se herbicidom ne uništi biljka?

Ili je najbolje, uzmi motiku i udri? :cry:

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Herbicid pulsar ima dozvolu za grah,za uskolisne korove fusilade.Svi prije cvatnje ,ako je prije nicanja može ići prohelan.

J

jellena

Guest
Grah je već niknuo, ima na više mjesta čak trolisku..pa sada ne znam sa čime najbolje pošpricati?

Imam nekakv program zaštite od Herbosa oni preporučuju sada poslije nicanja usjeva i korova Bazano..

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Može se kombinirati pulsar i bazano,onda je širi spektar djelovanja.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
čitam ovdje problem kod graha može donijeti suša,moželi se grah navodnjavati sistemom kap po kap?

J

jellena

Guest
Navodnjavanje je presudno kod suše prilikom cvjetanja i stvaranja zrna...ovaj tjedan će biti teška suša..treba obavezno sada navodnjavati..

J

jellena

Guest
Da li bi sada trebalo prije cvjetanja možda obaviti kakvu prihranu (folijarnu) ili ne radi povećavanja lisne mase a smanjenog cvjetanja i zrna poslije?

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
ja svako 15 dana dajem prihranu folijarno otopinu synergona i rezultat je nakon 24 sata već vidljiv.

J

jellena

Guest
kakav rezultat imaš od folijarne prihrane? neće li zbog toga biti manje zrna poslije?

baš je sada u zadnjem broju gospodarskog lista bilo o tom crnom grahu....pa si možeš o njemu pročitati..imaju i internet stranicu i mislim da objavljuju i neke članke...nešto je pisalo i o nekakvoj ljekovitosti graha...sada se više ne mogu sjetiti što je to točno pisalo.....ono što baš nisam skužila da li se taj grah uzgaja kao grah mahunar ili kao grah zrnaš..... :scratch Mahune koje nastaju na njemu znaju biti dugačke i po jedan metar.... :shock:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
folijerno sam prihranio jer su listovi bili žućkasti,sad su zeleni i jednaki onako kako to treba biti,za manjak zrna još ništa nemogu reći,ali mislim da im to neće naškoditi.

J

jellena

Guest
Moj grah nema žućkaste listove..svi su zeleni

Zadnji broj gospodarskog lista gdje je prilog bobičasto voće..

Kolika je otkupna cijena ovog običnog? Ja imam trešnjevac i tetovac..ima li negdje kakav organizirani otkup ili kako?
Kome ćeš plasirati svoj?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ovo je pjegava hrđavost, ja sam protiv nje i protiv plamenjače tretirao do sad dva puta fungicidom " STAR 80 -WP"i radi.

J

jellena

Guest
Da, to sam si i mislila da je hrđavost..

Pošpricali smo s fungicidom i sa insekticidom ... ok je sada...

Hvala na odgovoru..

L

LIMA

Guest
kako ste sa grahom ove godine? Meni prva runda katastrofa.Prvo one poplave u šestom mjesecu, onda ga spržilo i na kraju mi ga tuča zatukla. druga i treća runda izgledaju čist solidno i možda s njima spasim sezonu.

Najnoviji postovi

Na vrh