• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Trazi po netu, salji mailove, nece se sama od sebe prodat :) ako predjem u ekolosku proizvodnju, ostaje u hr iduce godine, a ako ne, onda ide u sloveniju :)

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
U zadnjih par godina ja i ljudi koje znam da siju obično do svibnja rasprodaju sve zalihe heljde. A prava potražnja počne nakon žetve ječma....

Staviš oglase na net, nađeš nekoliko stalnih kupaca..... a ovo s organiziranim otkupom :icon_axe: bude vjerojatno ista priča ko i s pšenicom. Kupili budu ispod cijene... a onda prodavali dok cijena poraste.

Ali jedno je sigurno. Ruske i Ukrajinske kaše ne bude na tržištu. EU embargo :icon_fU:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
nema ruske, ali ima ukrajinske. sad ćemo vidjeti kakvu će bio&bio todorić imati u ponudi :D:

a gle, prošle godine je u sloveniji bila jako niska cijena, a kod nas mi je pocedulić nudio 5 kn/kg ispod kombajna, ali odustao sam od toga, prvo je bilo da daje sjeme, pa da ne daje, ali može i svoje, pa ovo, pa ono, na kraju sam odusto od toga. šuplje priče. žao mi je što nisam još prošle godine mogao, kad sam mislio od tebe kupit, ali šta je tu je. ako nije osnovni usjev, nema problema, nema nekih velikih ulaganja, pa je mogu dati i malo ispod cijene, ako ću dobiti dogovoreno. a s druge strane, ako se raširi kao češnjak ili grah, bit će problema, neće se lako prodati na malo. za zelenu gnojidbu nitko ovdje neće dati 7-8 kn/kg, pored rauole, facelije i uljane repice.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
evo ja bi ju sijao postrno naravno poslije jecma i tritikala (neznam jel je to prekasno) heljdu mi je preporucio jedan kolega koji ju je posijao za probu da dode do sjemena a kaze da otkup nije problem zapravo nismo nis ozbiljno razgovarali ja bi drugu god posijao malo da vidim kako je a sljedece bih posijao 10 -12 jutara cak i vise ovisno koliko bih imao strni za cijenu nisam znao tocno kiolika je i koliko heljda daje po ha e sad ovih pet kuna je odmah iz kombajna znaci ne treba drobiti ljusku po meni je uz taj prinos cijena od 5 kuna ok (tko je kupac) jos ako ju svu odpela hu hu jer ja ju uz svoju proizvodnju ne stignem preradivati to se moze kositi sa obicnim kombajnom za zito ili ? jako sam zainteresiran za to znam da se u vz bave s tim i to dosta obilno btw jel ima tko taj stroj za drobljenje ljuske bas me zanima i htio bi to probati koliko je sjemena potrebno kod sjetve po ha kazete da je cijena 8 kn kg jel to puno ili je cak moci sijati domace sjeme? jel joj pase ova zagorska zemlja? koliko hraniva treba ?jel ima tko od vas sjeme ? znam da je puno pitanja ali me to bas jako zanima pa bih bio zahvalan na odgovorima lijep pozdrav:icon_thumright::icon_thumright:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
nakon duge i teške muke, konačno je ovršeno. s prinosom sam zadovoljan, ima oko 700 kg vlažne heljde s primjesama na 1 jutru. ovaj proces, s ovolikim kombajnom bi mogli komotno nazvati klanje krave zbog jedne šnicle, ali šta je tu je. najvažnije da se ovršila. iduće godine ću biti stariji i pametniji. dobro, stariji sigurno...
bit će i slika :)

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
tako bi trebalo biti, barem u teoriji :) ako mi iduća godina prođe ko i ova, onda mi škola nije puno pomgla. ostatak slika sutra, kad ovo smeće proradi kako treba.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Evo, konačno nešto uspio ubacit. Zlostavlja me internet.
Da, Lexion 450, heder 7 m. Par puta gore dolje i gotovo ;)

Prilozi

• 20141014_145123.jpg
    20141014_145123.jpg
    50.6 KB · Pregleda: 147
  • 20141014_145335.jpg
    20141014_145335.jpg
    64 KB · Pregleda: 167
  • 20141014_151407.jpg
    20141014_151407.jpg
    71 KB · Pregleda: 177

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
E i koja je sad procedura kak to posusiti i ako mozda znas koja je vlaga bila,kolega nebu nis zel mi se vidi vise od pol je bilo pod vodom a za drugu polovicu nemre dobit kombajn,tak da nis nebum videl ove god:mur:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
ja sam raširio na terasi, cca 1-2 cm debljine. kod mene je zrno pokupilo vlagu iz slame dok se po kombajnu prebacivalo, ali sreća pa je kombajn to dosta brzo protero. ugl, vlagu nisam mjerio, možda sutra budem nosio kukuruz, pa ću probat i to. volio bi da što prije mogu čistit, pa da ide dalje u proizvodnju :)
ova godina je bila čudna, eto, ja sam je sijao na zemlji koja najviše prima vode, ali je crnica, pa je i propušta, tako da nije bila u vodi nikako, ali je stabljika bila mokra strašno.
jedan prijatelj iz zg ima nešto zemlje u zagorju, čovjek malo eksperimentira s ekološkom proizvodnjom. imao je i nešto heljde, ali isto kaže da ju je voda dohvatila, ali očekuje nešto uroda, samo je dosta kasno sijana.
a što se tiče sušenja, on je sebi napravio okvir sa stranicama, na dno stavio ploču perforiranog lima i ispod upuhuje zrak s ventilatorom. i to je to.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
E hobi ti si u mom kraju,daj mi reci koliku si povrsinu posijao i da li mozda znas nekog tko moze prodati sjeme za iducu sjetvu,znaci 6,7mjesec.Bus ti mozda imal?

jacca

Član
Tu od
28 Velj 2014
Poruka
54
I mi smo ove godine prvi put sijali hajdinu na površini nešto manjoj od 1 ha....obzirom na kišno i tmurno vrijeme urod je po mom mišljenju zadovoljavajući , obzirom da je sijana oko 15. 07 dakle iza ječma....sijali smo Darju, sjeme kupili u Sloveniji i jedva našli kombajn...sve u svemu, sljedeće godine sijemo na barem 3 ha....sad imamo sjemena registriranog u ekološkoj proizvodnji....

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Kamo cete s njom,prodavati na kucnom pragu ili ima netko tko ju otkupljuje?Kolika je cijena sjemena u Sloveniji?

jacca

Član
Tu od
28 Velj 2014
Poruka
54
Planiramo prodavati integralno brašno, naravno prije toga registrirati mlin, našim stalnim kupcima ( trgovine zdravom hranom)...U Sloveniji smo sjeme plaćali 3€ /kg, sortu Darja Semenarne Ljubljana netretiranu....

Vlah

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
64
Koliko trebam sjemena za pilot sjetvu Heljde na 12 ari (oko 1200 kvadrata u metrima) koju bi pripremio za početak svibnja?
Naravno, zanima me i kupnja sjemena. Nadmorska visina pilot polja je na 700m/nm. Oranica nije dirana 50 godina. Trebam li za to kakve ekstra agrotehničke mjere?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Re: HELJDA-HAJDINA KAŠA KAO PROIZVOD

10-ak kg, lagana je ona, ko zob. Preori i posij. I cekaj dok naraste. Nema nista vise :)

Najnoviji postovi

Na vrh