Re: totalni herbicid
Johabica, ova caka s ureom je na istom principu kao i kad daješ djetetu sirup s željezom pa ga malo "poboljšaš " s nečim slatkim da prevariš dijete. Biljke vole dušik, po domače bi rekli da su pohosne za njim, pa uz dušik u sebe povuku i glifosat. A ovo za slak izgleda da je istina jer sam baš danas gledao prijateljevo strnište špricano s totalcem, sirak i ostala gamad je suha, a slak je ponovno zazelenio.
Sad, da li dušik djeluje kao nosač ili katalizator, ili kao kompanjon, ne znam, malo smiješno, ali nikada mi nije palo na pamet potražiti informaciju o tome, no on je i desikant - djeluje fitotoksično ako se primjeni u prevelikoj dozi. Znam da je u krumpiru letalna više od 3,5 % na sunčanom danu sa temperaturom oko 30 stupnjeva - osobno isprobano :mur:, a preko 5% u normalnim vremenskim uvjetima . Sad jel 5 ili 5,5, tanka je granica nakon koje nema povratka, ali tu je negdje, neovisno o vremenskim uvjetima.
Inače je koriste i voćari (za viogradare ne znam, nisam čula a niti vidjela preporuku) kao desikant nakon berbe, kako bi lišće otpalo u kompletu i spriječio se na zaostalom razvoj bolesti i štetnika kroz mirujući period.
Tom primjenom dio dušika uđe u stablo i služi kao startna energija na proljeće kada vegetacija krene, a dio ostane u listu kojega skuri.
Po tome zaključujem da je ipak suučesnik u totalizaciji, pomaže primarnom udaraču da da završni štih.
Ako tko ima volje, može proguglati, možda saznamo nešto konkretnije.