• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Herbicidi, insekticidi, pesticidi, fungicidi u ratarstvu

R

robert

Guest
Re: totalni herbicidi

Eee..da..kad je stari '75 kupio mtz-50,u ono doba stroj i po jel,i doveze ga kod dide kuci...a dida se nije mogo nacudit kako ima velike gume i koliki je traktor velik,bojao se da ce beton u dvoristu zdrobit :lol: ....e da je pozivio da tek ove strojeve vidi... :cry:
 
M

mitta

Guest
Re: totalni herbicidi

Ratarko malo kasnim . Kad sprices cidokor stavi malo kristalno gnojivo jer se lakse rastvara,tako posprici korov.Korov pomisli jelo i brze upaja rastvor.15 dana nista ne diraj.UCINAK JE VELIKI provereno
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

Nisam to znao , nego kakvo kristalno gnojivo , neko specijalno ?
Jel može UREA ?
 
M

mitta

Guest
Re: totalni herbicidi

neko sta se rastvara brze u vodu, bilo kakav da nije skup .Ja stavljam 20:20:20
 
K

krx pozega

Guest
Re: totalni herbicidi

Bravo mitta takve stvari volim čuti(nema smajlija koji trlja rukama ;))..nego pojasni mi/nam taj omjer
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Re: totalni herbicidi

ROKI kaže:
To sam čekao da netko napiše! Prije se tako radilo, 2-3 oranja strnjaka sa konjima svaki put malo dublje i to se oralo kad se moglo! A mi sad smo pametni pa oremo kad oćemo pa onda nije ni čudo što su nam zemlje teške ko vrag za orat kad ih oremo i kad je blato i kad je snijeg. Kad treba prašit strnjak da korovi neprerastu i neosjemene se mi pare od žita u šlajbok pa na more i HI LIFE, a korov nek raste jer: Ta ima "erbicid koji će to utamanit kad se vratimo sa mora, jel! ;) Prije je ferac vuko 2 brazde prvom brzom di god si htio, a sad 1 vuče 3. sporom malte ne. :shock: I samo krkaj min. gnojivo bez stajnjaka, za strukturu tla niko nepita. Ponegdje nas je napredak unazadio umjesto da nas unaprijedi.
Upravo tako Roki strnjaci zarastu do jeseni i zimske brazde.Vani takvo sta nemozes vidjeti kombajn je na njivi i vrsi a drugi traktor radi sa nekim strojem za plitku konzervaciju strnjaka i zetvenih ostataka, te se obavezno i nesto sije za zelenu gnojidbu.
Ovo sa teskim strojevima,pa u njivu se ulazi kada nepovoljno za obradu,mokro,blatnjavo itd.Tada ni nasi djedovi nisu ulazili ni sa tim laganim kolima u njivu.Sva ona pametovanja nekih tehnologa u nekim prijasnjim vremenima u bivsim kombinatima su pojedine table dovele do jako plodne crnice do steriliteta istih da na njima nije ni korov rastao.Manje kemije koliko je god moguce.
 
M

mitta

Guest
Re: totalni herbicidi

na 100l vode stavim 3,5l herbicid [cidokor,randap,ili dominator] na to oko 3kg kristalno gnojivo [HAIFA 20:20:20 ja takvo koristim] a moze i neko sa vise azot[n] kristalno gnojivo je kntaktno to jes deluje istog momenta, pa tako korov otvori "usta sirije" pa poprimi vise gnojivo pr tako i vise herbicid.ja sam tako posusio hrast.Vazna stvar je da ne padne kisa jedno 12 sati.Ov o nisam ja izmislio to sam cuo od jedan agronom iz IZREAL.
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Re: totalni herbicidi

Zgodno! Samo unistavajte i ono sto nije potrebno zar ne vidite sto sa dogada priroda kada placa onda placa duplo: Mislim da je to sve vise vidljivo.Ne kazem da se ne treba spricati ali ovo sa totalnim herbicidima.Zar vi ne razmisljate o dugorocnim posljedicama za nase i vase potomke.
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

Zvona ako sa totalnim herbicidom uništiš cijelu stabljiku sirka recimo ( znači uništi se i korijen ) taj sirak više ne može donijeti na tisuće i tisuće sjemenki , kako onda možeš reći da ne mislimo na našu djecu ? Da njima ostavimo da se bore sa tim sirkom ili da ga mi sada uništimo u korijenu i da ga više nema ?

Druga stvar , na jednoj njivi na kojoj je bila pšenica , kada smo ju površili počela nam je nicati sva lepeza korova koja postoji na ovome svijetu . Pustiš ih da narastu min. 20 cm i onda ih pošpricaš sa totalnim herbiciom . Na godinu niti jedan od tih korova više nećeš vidjeti , naravo niti višegodišnje korove , jednostavno ih nema , uništilo ih je prskanje a to ih jedino može uništiti da se više nikada ne pojave , oranje ih ne može uništiti , niti bilo koje druga obrada , ispravi me ako griješim jer nisam te struke .
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Re: totalni herbicidi

Opet ja sa svojim mislit ce netko ,,vrsim praznu slamu,, vjerovatno su i nasi stari imali iste takve korove u svojim njivama i rijesavali su ih, no sda je drugo vrijeme i lakse je uptrijebiti kemiju.Ja na svojoj zemlji NIKADA nsam koristio totalni herbicid a mislim da se rijetko ili nikako ne koristi u mom selu . neka me TX75 ispravi ako grijes. Hvala bogu na svojoj njivi nemam taj problem nazvan divlji sirak,ali na nekim ujakovim njivama unistavali smo ga u kukuruzu sa Motivelom Ovoga proljeca sam imao prilike vidjeti gdje je gazda koji ima puno kukuruza ostavio da ga korov prakticki preraste a medu njima i sirak.Koristio je samo Motivel koji je ocistio i ostavio kukuruz bez ijede travke.Caki i tamo gdje radim nisam primjetio da koriste totalni herbicid
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Re: totalni herbicidi

zvona,ja nemam drugog izbora,jer na tu njivu treba doći dts,a kako ću ga molim te špricati bilo kakvim herbicidom kad naraste trava,a u njoj korovi poput ambrozije i bagre.već smo posijali ove godina dts,pa je sama ambrozija izniknula,iako je ta njiva bila više puta preoravana u godini...izgleda da če bit red i nju sa cidokorom ošpricati i zasijat kako treba onda..

ako imaš neko učinkovito rješenje protiv ambrozije koja se širi ko' sam vrag,a da mi ne uništi djetelinu,mačji repak,ljuljeve i oštricu,molim te kaži mi...
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

Eh , pa niti ja nisam koristio totalni herbicid na niti jednoj svojoj njivi , bila ona u zakup ili baš moja . Koristim ga treću godinu za redom na šikare jer sam kupio malčer i želim od kanala obraslog šikarom napraviti kanal koji ima samo travu , bez drveća i šikare . Mislim da mi to polazi za rukom , polako ali ide . Totalni herbicid mi pomaže utoliko što olakšava malčeru rad , drvo puca kao oblizalo pod malčerom i to debelo drvo ne samo šikara . Imam oko 1.5 km kanala na kojemu sada raste trava a tu je bila šikara 5 metara visoka . Tu sada samo proletim malčerom , ne treba više totalni herbicid a i skup mi je mora se priznati .
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Re: totalni herbicidi

Ratarko, kako debelo drvo? Daj stavi sliku od malčera( jel to onaj kojeg naprijed voziš tarup?
 
B

Bobo

Guest
Re: totalni herbicidi

Stavio je sliku davnih dana... Malcer na hidraulicnoj ruci, onaj koji ide pokraj traktora i koji moze i okomito i vodoravno i ispod i iza i svuda ;)

Jako dobar stroj, samo sto treba velik traktor da ga tjera, pogotovo sto se radi o sikari obrasloj drvecem...
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

Takav malčer kao moj treba traktor od 100 KS ako se radi šikara sa njim . Moj je 220 cm radnog zahvata . Ima jedan prijatelj u susjednom selu gotovo isti malčer kao moj ali 200 mm zahvata i noso ga sa Same 90 Explorer traktorom . A kako bobo kaže sliku sam stavio davno , ono je bio tarup što ide naprijed na traktor , što sam gurao ispred MF-a radi fore , iz dosade ...

Evo ga moj : Obrisan neispravan link.
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

mario kaže:
ratarko
kolika je cijena tvojeg?

Sada si me ulovio , mislim da sam platio 36.000 kn prije dvije i pol godine .
Lud je to stroj , šikara visine od 3-5 metara nestaje do zemlje iz recimo deset prolaza po njoj .Samo ona drveća koja su debela kao noga vire iz zemlje do visine od jednog metra , sve iznad toda je samljeveno komadiće ... Ove godine sam prošao oko 10 km kanala sa njim , vidi se da mu ne godi takav rad , spalio sam nekoliko setova remenja i prilično neugledno izgleda ali radi sve što od njega tražim . Kada se polomi kupujem novi sigurno .
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Re: totalni herbicidi

ratarko,da li on kosi samo nagibe,ili može kositi i na ravnom terenu?
 
R

Ratarko

Guest
Re: totalni herbicidi

abrkili kaže:
ratarko,da li on kosi samo nagibe,ili može kositi i na ravnom terenu?

A hebemu miša , bio si na tri metra od RX-a i malčera koji je stojao iza njega .
Naravno da kosi i ravne terene . Može kositi točno iza traktora tako da pokosi oba traga od guma i naravno sve između guma a može kositi i odprilike 1.8 metara sa desne strane traktora tako da pokosi traga desnog kotača i eto još min. 1.5 metara u desnu stranu .

Evo ti slike u temi o malčerima : Obrisan neispravan link.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Re: totalni herbicidi

ma sad sam se sjetio da sam vidio,ali tada je to za mene bilo samo 'nešta' zakačeno na rx-a... :lol:
znaš i sam da se dotičnom gospodinu žurilo kući,pa nisam mogao baš sve strojeve pregledat kako treba...

kako djeluje na traktor?koliko sam čuo da dosta trgaju traktor...
 
Na vrh