• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika

R

Ratarko

Guest
ZJ , ulje u vario mjenjaču je odvojeno tako da tamo ne može doći ništa strano .
Da je kojim slučejem obratno onda bih pazio na to mješanje ulja koje se može dogoditi čestom uporabom tuđih strojeva .
Ovako nema zime jer ulje u zadnjem kraju traktora je tako i tako pocrnilo da se ne vidi okom neka velika razlika od RX-ovog ulja .

B

Bobo

Guest
To mi se svidja sto je ulje za napajanje venjskih hidraulicnih prikljucaka odvojeno od ulja za mjenjac. Tamo za hidrauliku onda moze biti stvarno bilo kakvo ulje, samo je bitno da je cisto i nema problema s mijesanjem...

@ZJ: Da, kocnice na prikolici su bolje ikakve, nego nikakve. Kolega je na kamionki dobio zracne kocnice, a kupio je polovan traktor bez kompresora. Drugi traktor ima kompresor, al nema hidraulicne kocnice...

Odnio vrag salu, jer kamionku po brdima doviz bez kocnica, bas i nije pametno, pa jos kupio 2 jednoradna cilindra, uljni razdjelnik, dao crijeva napraviti i koci prikolica u mijestu. kad ju vuce s drugim traktorom, radi sa zracnim kocnicama i nema brige... jednom je bez kocnica isao, i umalo nije poginuo, pa se vise nije htio igrati zivotom zbog par tisuca Kn.

Takodjer nisam znao da u kocnice na prikolici ide ulje iz hidraulika, a ne iz kocnica. Onda je i posudba prikolica isti klinac kad od nekoga posudis, npr sjetvospremas s hidraulicnim sklapanjem. Oces-neces, ulje ce se pomijesati. Kako ratarko ima odvojeno ulje za mjenjac i hidrauliku, bas ga boli briga sto ce se pomijesati...

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Kao što je i ZJ rekao i meni su bolje hidraulične, glavni razglog jeftinije.
Imam jednokružne zračne na svojoj prikolici, i vozio sam prikolicu sa hidrauličnim i one mi se više sviđaju.

Neznam dal ima tko problema sa kopčanjem priključka za zrak, jer ja izgubim dosta živaca dok to prikopčam na zetora.

B

Bobo

Guest
Sto je problem kod kopcanja zracnog prikljucka? Zatvoris protok zraka, ukopcas prikolicu, otvoris protok i deri... manje od 10 sekundi posla...

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Onda Zetor ima problematičan priključak, nekad ne zadihta dobro.

B

Bobo

Guest
A, covjece, pa gumice se mijenjaju... Ne mozes na starom traktoru sa istrosenom gumicom kopcati prikolicu 20 godina i onda jos ocekivati da dobro dihta...

Mozda postoji neka krema koja ce smanjiti trenje izmedju gumica prilikom kopcanja i tako smanjiti njihovo trosenje, a ujedno poboljsavati brtvljenje?

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Mozda postoji neka krema koja ce smanjiti trenje izmedju gumica prilikom kopcanja i tako smanjiti njihovo trosenje, a ujedno poboljsavati brtvljenje?

Možda NIVEA :D :D :D

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Gdje naci hidraulicni cilindar, dvosmjerni, radnog hoda nekih 100cm, cilindar promera oko 90mm, a klipnjaca oko 70 do 80, po oglasima ih jos nisam vidio nigdje, bice da se mora naruciti da se uradi namjenski-

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
da li je moguce od jednosmjernog cilindra napraviti dvosmjerni, zabusivnjem jos jednog prikljucka, po meni nemoguce, ali ipak cujem drugacije tvrdnje, i da to ljudi rade

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
da li je moguce od jednosmjernog cilindra napraviti dvosmjerni, zabusivnjem jos jednog prikljucka, po meni nemoguce, ali ipak cujem drugacije tvrdnje, i da to ljudi rade
Ako se samo još jedan priključak ugradi ne, ali na nekim cilindrima sa još nekim sitnim prepravcima je izvedivo.

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Mene zanima,ako itko zna za šta služi ovaj ventil(slika 1),nešto piše ali ne znam njemački jezik, a i pola slova fali(slika 2).
I za što su ove ručice koje su zaokružene(slika 3)

2r2pqj5.jpg
[/IMG]

xn6b0y.jpg
[/IMG]

24drcd1.jpg
[/IMG]

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Prijevod: Ovu ručicu samo kod spuštenog i mirujučeg hidrulika okretati

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Plastična ručka kraj otvora za ulijevanje ulja u kučište hidraulika služi za ograničenje visine dizanja poluga. Naime ako je dobro podešen ventil, kad se ručka zakrene u drugi krajnji položaj, poluge hidraulika nije moguće podiči na visinu veću od visine vratila kardana (zaštita da ne slomiš kardan). U pravilu se to ne koristi i bolje po tome ne dirati.

Najnoviji postovi

Na vrh