• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidromotori

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Koji protok ima traktorska pumpa treba videti specifikaciju pa usporedit, to na traktorima su mnogo manje pumpe. Da ne lupam oko tehničkih podataka to negde piše za traktor. Al je svejedno ako pumpa ima manji protok odmah nemažeš postići potrebne obrtaja hidromotora i opada snaga.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Pa to je više nego dobro to se da itekako iskoristiti. Samo treba videti sa koliko obrtaja ima taj protok, no svejedno 2x manjeg protoka hidromotor će da to tjera. A onaj od 50 ide samo tako. Ostaje samo dodatno hlađenje, rad sa tim dodatno zagrijava ulje, a verovatno će radit cijeli dan i tu ode temperatura ulja dovraga. Mada sve se to da uradit, sprovesti povrat ulja kroz hladnjak za ulje koji bi se postavio negde naprijed . Treba videti koliko je potrebno snage za tvoj priključak.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa to je više nego dobro to se da itekako iskoristiti. Samo treba videti sa koliko obrtaja ima taj protok, no svejedno 2x manjeg protoka hidromotor će da to tjera. A onaj od 50 ide samo tako. Ostaje samo dodatno hlađenje, rad sa tim dodatno zagrijava ulje, a verovatno će radit cijeli dan i tu ode temperatura ulja dovraga. Mada sve se to da uradit, sprovesti povrat ulja kroz hladnjak za ulje koji bi se postavio negde naprijed . Treba videti koliko je potrebno snage za tvoj priključak.
Taj traktor ima i hladnjak hidrauličkog ulja. Mislim da govorimo o NH T7050 (240 ks) ;)

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Al ga drobite bezveze da su to čuda,znači traktor je 200 + konja i ima pumpu protoka 120 litara, hidromotor bi se spajao direkt na jedan par izvoda na kojem ja mogu regulirati pritisak. Ako takav traktor nemre zadovoljiti jedan šugavi mali hidromotor onda ga odma zapalim. I ne treba to neznam kolka snaga za tu turbinu,jedino su bitni okretaji. Ak je onom gore motoru max broj okretaja 1200 na ful snazi onda ga ja izreguliram prek izvoda i to je to. Mene samo zanima jel bolje motor sa manjim okretajima i multiplikator ili motor koji se brže vrti. Ima i hladnjak tak da nema brige i 100 litara ulja u sistemu.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ako je T7050 onda ima 150 litara protok… 😉
Čini mi se da bi bilo bolje s multiplikatorom jer on ima šuplje vratilo koje moreš direktno spojiti na kardan sijačice, a direkt bi trebal preko elastične spojke. I manji bude protok pa se bude i manje grijalo ulje… Njbolje odeš do Hidrospoja, čovjek se kuži u to i sve ti da kaj trebaš…

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Mjerili smo protok i bil je 120 i nekaj sitno,e sad jel slabija pumpa ili je oslabila ne znam al dosta je i ovo😁.
E da,najbolje da tam odem,skroz sam zaboravil na to a sigurno se bolje kuži od ovih u trgoagenciji jer sam mislio tam otići.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Možda je malo skuplji ali dobiješ pravu informaciju. I povrat je bolje spojiti na slobodni nego na povrat para jer se manje grije ulje. Kad složiš budeš rekel jel funkcionira jer bi i ja radil tak nekaj…

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Ako ideš na varijantu sa ženskim multiplikatorom, onda kupi zupčasti motor.
Ja bi računal s 5kW minimalno, tak da hidraulika radi s nižim tlakom. Puni protok nemreš iskoristiti jer i radna hidraulika troši dio protoka. Prigušnice za regulaciju protoka griju ulje a pumpa radi na visokom tlaku, pa bi bilo dobro računati s čim većim protokom da smanjiš bezpotrebno opterećenje hidraulike.
Glede slobodnog povrata...on mora biti "uronjen" u ulje da se izbjegne pjenjenje.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,561
Da ne otvaram novu temu, ima tko slučajno za prodati kakav mali hidromotor? Poželjno bi bilo da nema preveliki broj okretaja?

Na vrh