• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hobi uzgoj presadnica povrća - Lampe

mmatic123

Novi član
Tu od
4 Tra 2023
Poruka
15
Pozdrav društvo,

U zadnje dvije godine počeo sam iz zezancije sam sebi uzgajati presadnice povrća, samo za kućnu upotrebu, uzgoj na otvorenom.
Ali nije to ni blizu onih koje se mogu kupiti iz profesioalnih rasadnika, razumljivo, kasnije dospijevaju za sadnju, izdužene, tanke, itd.
Pretpostavljam zbog više a ne zbog jednog razloga.
Čitam teme i vidim da je mladim presadnicama potrebno svjetlo za razvoj, od 12-16 sati dnevno.
Ali što više čitam sve manje znam :(. Vidim spominju se neke HPS, MH i LED lampe ali ne znam šta bi meni trebalo, da je učinkovito
a ne preskupo, obzirom na mali broj presadnica (uzgoj je na otvorenom, Dalmacija).
Naime, uzgajam samo cca 50-ak sadnica rajčice te po 20-30 sadnica paprike, patlidžana, dinje, krastavca i lubenice. To je sve.
Ako netko ima volje i vremena da mi savjetuje koju lampu kupiti da može zadovoljiti navedene presadnice bio bih mu zahvalan.
Može i u PP.

Hvala

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
411
Ovak.. moje iskustvo
Svjetlo i temperatura moraju biti u nekakvom razmjeri ili bi se moglo reci proporcionalni. Veća temperatura više svjetla i obrnuto. Samo jedna komponenta rezultira izduzenim tankim biljkama. Dakle, zmski period je sa manjom kolicinom svjetla pa ga je dobro nadoknaditi
Ima dosta tih profi lampi, ali meni zadovoljava i led, od nekih par vata da ne spali biljke. Ja imam dva kom od nekih 60 cm i finkcionira ok. Nešto sl ovome
Msm ovak izgleda

Druga stvar i bitna je supstrat. Ak je loš, badava ti sve.
a kaj se tiće onih iz rasadnika, imaju uvjete koje ne možes imati doma

mmatic123

Novi član
Tu od
4 Tra 2023
Poruka
15
OK, hvala ti.
Jasno mi je da rezultat ovisi o više faktora i da ne mogu doma imati uvjete kao oni koji se time profesionalno bave. Ali eto, da barem pokušam sa lampama. Što se tiče supstrata koristim Bio Plantella Start i Portgrong H. E sad ne znam koji je bolji za povrće. Možda se još tko uključi sa iskustvima i savjetima, dakle radi se o max 130-150 presadnica.

Najnoviji postovi

Na vrh