• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Home made vitla za šumu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Vidio u subotu jedno na Vladimircu. Imalo je veeeliki pužni reduktor. Već sam pomislil da je Savo, no njegov Vladimir ima kabinu s klimom (čitaj bez stakala), pa ga nisam zaustavljal :lol:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
:mrgreen: ECO klima burazeru , usteda energije , ovo ono ..... :blackeye

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
:scratch pazi ovo majku mu neko je to vec pomenuo na forumu
[youtube:1bemecnr]JY4cKc4FKSM[/youtube:1bemecnr]\
mao mozda primitivno ali jeftino rjesenje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
savoris kaže:
:scratch pazi ovo majku mu neko je to vec pomenuo na forumu

mao mozda primitivno ali jeftino rjesenje
Tio je moj stari patentirao prije 20 godina na kultivatoru goldoni 14 KS ...
Na proširivac na prednjim tkotacima stavio cijv tj. bubanj i peri ..to bi moglo i na TV-a ,vrlo jednostavno ...

B

Bobo

Guest
Moja kuca je zidana uz pomoc takvog sistema... Na gotnjem katu "jarac" na kojem je bila kolotura a dolje 539 i felga od fice umjesto zadnjeg desnog tocka. Malter ide gore ekspresnom brzinom...

Jedan ovdje koristi isti sistem za izvlacenje trupaca iz sume...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
hm pa moglo bi to da posluzi svrsi nema sta
a najvise mi se svidio onaj sistem zavrtanja svrdla kao upore , lijepo je konstruisana , moracu malo eksperimentisati sa time posto sam nekidan imao vatreno krstenje bez mogucnosti da se zakacim za nesto i sam izvucem prije nego sto me IMT upropastio :lol:
djes bobo sta ima ? :roll:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
e pa ja imam bas dvije felge od lade,to bi mogo prisarafit na prednje tomicine tockove i nabaciti sajelu i eto vitla za samo izvlacenje i jos nesto da li bi mogao da koristim puzni redektor za vitlo odnosno da ga napravim,znaci da nadjem upravljacki mehanizam nekog starog teskog kamiona i da uymem drugi veci zubcanik i da ih sparim i dobio bih odgovarajcu redukciju.sta mislit o tome

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
pretezno su hidraulicna
na ovome snimku se vidi nacin kako je vitlo uradjeno i koliki je hidromotor na 5:17sec, na 5:53 se vidi bolje

e sad , u mene neznam kolika je vucna sila ali izmjerit cu nekako
ali kod mene bi izvlacenje trupaca islo prilicno sporo , da ti docaram , brzina uvlacenja sajle je malo sporija nego najsporija stepen prenosa kod vladimireca , to bi bilo sporo za neke razumne potrebe sumskog vitla
recimo kada bi ja stavio pumpu vece litraze dobio bi i vecu brzinu a pri tome bi vucna sila ostala ista
znaci vucna sila zavisi od radnog pritiska , a brzina od kapaciteta pumpe i hidromotora (postoje i uzajamni efekti izmedju ova dva parametra ali su zanemarivi)
u principu svaka pumpa moze da radi na svaki hidromotor
najbitnije se uskladiti velicinu pumpe tj. njenu litrazu sa kapacitetom hidromotora

i jos treba obratiti paznju da se ne stavi pumpa prevelikog kapaciteta pa ti onda pogonski motor bude slab
recimo ja na mojoj zabi (rovokopacu) sam stavio pumpu od vladimireca , njen motor je RUGERINI 2 klipa 20 konja i bogami nekada mu bude gusto , ako bi stavio malo vecu pumpu od ove motor bi pri radnom pritisku od 160 BARa "umro"
ovo je provjereno posto sam stavljao pumpu vecu koja je davila motor

znaci ako mislis nesto da pravis morao bi puno da experimentises , i ja tako radim

recimo jos da je jedna od jeftinijih i dostupnijih pumpi je pumpa od rusa , njena litraza je oko 70 litara a cijena 60 evra
nije skupa a jako mocna je
mislim da bi traktor ok 50tak konja je "nahranio"

et i ja se izbrblja , ako sam sta pomogao pitaj jos :lol:
ako nisam , nikom ne govori :mrgreen:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
pomogo si mi dosta majstore

nego na ovom snimku se vidi da nije pretjerano veliki hidro motor nesto ko kod tebe samo malo veci a izvlaci onoliko balvana,nego da te pitam sta mislis da li bi pumpa na mom tomi mogla da pokrece jedno hidraulicno vitlo,da li bi vise vukla nego mehanicko vitlo,rezervoar je nekih 6l,neznam kolike je jacine pumpa ali poluge mogu dici do 1,5 tonu valjda nisam siguran,pumpa je na remen,sta mislis da li bi to funkcjonisalo.

ocekujem komentare majstore

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Savo, mali ispravak.
Imam negdje podatak za traktor koji imam. Pumpa je 48l/min, 180 bar tlak, primljena snaga oko 11kW, tak da bi teško pumpa od Vladimirca trebala 50-tak ks.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
nema sanse da bi to radilo onako kako bi ti ocekivao i kako bi ti trebalo
morao bi staviti pumpu vece litraze da bi dobio na brzini
a sta ima da se zajebavas , stavi diferencijal od auta jos jednu redukciju prije ili posle diferencijala i vozi misko
nema komplikovanih sklopova nema, grijanja ulja , daleko ti je jeftinije i sve moze da se popravi sa brusilicom i aparatom za varenje
man' se hidraulike ako nisi dovoljno zagrizao za nju ;)

@ZJ rekao sam pumpa od rusa , ona je 70tak litara
a ja kazem ono sto sam prakticno probao , neznam formulu za izracunavanje odnosa snaga-litraza
nesto mi to kod tebe zvuci malo pretjerano :scratch na kome je to traktoru , hmm malo je 11kw :scratch
http://www.baumhydraulics.com/pages.php?pageid=4
evo ga ovaj kalkulator ako ti ili neko drugi moze da se snadje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Samo da skrenem pažnju na neke stvari ..
Protok pumpe se ne izražava u litrima nego u kubicnim centimetrima po okretu cm3/U .
Jer stvarni protok pumpe (litara u min l/min ) ovisi o broju okretaja vratila pumpe ..
Podatke koje vi nalazite u uputama traktora su podaci o maksimalnom protoku pumpe koju dobivamo na max. broju okretaja radilice.˛i to je litrima u minuti ...u žargonu litrima
Kao prilog formule za proračune u hidraulici
http://rapidshare.com/files/266844038/formule.pdf

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
ZJ kaže:
Savo, mali ispravak.
Imam negdje podatak za traktor koji imam. Pumpa je 48l/min, 180 bar tlak, primljena snaga oko 11kW, tak da bi teško pumpa od Vladimirca trebala 50-tak ks.

Ispravak:
Podatak o snazi se odnosi na pumpu od 33l/min. Na mojem traktoru je ona od 48l/min (opcija).
Savo: traktor je Same Argon 70.

Puknuti: izmjereni podatak o snazi je približan podatku izračunatom iz tvoje tablice.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
ma dobro znam da je to skupa investicija,ai kad bi se na izlazu kardan ugradila odgovarajuca pumpa,sa odgovarajucom snagom i rezervar,eventualno ubrzanje za pumpu i dobar hidro motor onda bi to bilo vitlo i vuklo bi ko ludo jer netreba nista vise od stangasa da pokrece tu pumpu,i dovoljan rezervar odgovarajuci hidromotor,pa to bi bila strojcina na svakom traktoru ne na ovom mom,ja mislim da je ovo dobro rijesenje,ali za one koji se mogu upustiti u tu investiciju

nego savo majstroe sto se tice mog vitla odlucio sam da nestavljam diferncijal,nego da stavim lancanike,max lancanice koji mogu da staqnu u ram su: mali oko 10com odnosno idealno 7cm,a veliki 30cm,e sad nisam proracuno koliko je redukcija ali na mom traktoru brzina izlaza kardana u najsporijem prenosu iznosi maksimanih 540 obrtaja u minuti znaci u punom gasu,sto znaci da mi treba manja redukcija,tako da mislim kad bi navlacijo sajelu nekom brzinom sa pola gasa vuklo bi normalnom brzinom ako bi malo poveco gas islo bi malo brze normalno,kod mog prijetelja koji ima vitlo neznam koje marke,vucna sila je 4t,i nesmije da predje 540 obrtaja u minuti,tako pise na tablici,kaze ako predje preko toga steti vitlu krstovima kardana i drugo,nego ja jos nisam nabavio materijal,jer ovi na otpadu kad odem ono sta valja to sklone mamicu im,da li znatee majstori od cega bih mogao da trazim te lancanike tog rasporeda,sta mislite

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Matrix...snaga je snaga, prenesena preko kardana i zupčanika, lanaca, remena, hidrostatike ili pak električki. Razlika je u zahtjevima, cijeni pogona i EKONOMIČNOSTI.
Mehanički prijenosnici su puno ekonomičniji od hidrauličkih jer su jeftiniji i imaju manje gubitke.
na ovakvim nezahtjevnim i jednostavnim pogonima izbjegni hidrauliku gdje možeš i pojednostavnio si stvar. Ako misliš da će motor sa hidrostatikom na leru dati više nego preko kardana onda se grdno varaš.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
matrix123456 kaže:
pomogo si mi dosta majstore

nego na ovom snimku se vidi da nije pretjerano veliki hidro motor nesto ko kod tebe samo malo veci a izvlaci onoliko balvana,nego da te pitam sta mislis da li bi pumpa na mom tomi mogla da pokrece jedno hidraulicno vitlo,da li bi vise vukla nego mehanicko vitlo,rezervoar je nekih 6l,neznam kolike je jacine pumpa ali poluge mogu dici do 1,5 tonu valjda nisam siguran,pumpa je na remen,sta mislis da li bi to funkcjonisalo.

ocekujem komentare majstore

matrix1234546 ovako ja mislim da je pumpa hidraulike na TV premalena da pogoni hidro motor
za pokretanje vitla (ako sam u krivu neka me netko ispravi)!
A sad da napišem i podatke o pumpi na TV je pumpa PPT sa kapacitetom 6,18 cm3 po okretaju,
a radni tlak pumpe je 120 bara

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
matrix123456.. sve se to da napraviti ali iz dijelova iz otpada sigueno ne ..
Ako korisnik @arijan ovo vidi i cita neka posta podatke njihovog hid. vitla za ECOTRAC
Ispravite me ali ja još nisam vidio čisto hid. šumsko vitlo kao traktorski prikljucak ...
Imam i iskustva s tim ..toliko sam se izjebao da sam od jada kupio krpana 4t iz oglasnika s foruma a nemam ni kvadrata šume

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
ma ne mislim da to pravim od hidraulike,ali sam ubjedjen da dovolno velika pumpa na kardanu traktora moze vuci kao vece vitlo od vecih traktora,

kad ne mogu da nadjem na otpadu gdje da nadjem?

ja imam svoje sume,a vitlo bi mi sluzilo ih,kao sad kad vucem drva za ogrjev,zakcaim bukvu peticu,i zapnem na 5m,ne mogu da izvucme pa moram skracivati vlaku,pa bi sve poslo u tri lepe,a nako bih popusto sajelu i izvuko bi je,a gdje vucem balvane putje tako blatnjav,razorili ga tegljaci,da nemoze traktor sa praznom prikolicom da ide a ne sa vlakom ma jad zivi,a da mi je vitlo drugacije bi bilo

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
sa svim vec pomenutim se slazem
znaci moj ti je savjet da se ne zajebavas sa komplikovanim strojevima , mehanicko ti je i jeftinije i jednostavnije i za izradu i za popravku

ali kako vidim ti bi stavio redukciju 1:3 do 1:4 :scratch malo je to
kazes ti bi radio na malom gasu da bi dobio zeljenu brzinu uvlacenje sajle :scratch mali gas znaci nedovoljno podmazivanje i hladjenje motora posto se radi u mjestu , s'tim sto ces da preopteretis i kardan i sve prenosnike od motora do kardana ako ti je mala redukcija
predlazem ti redukciju 1:10 priblizno jer ako oces da radis brze presaltaj brzinu kardana u neki veci stepen posto ga vec imas (odlicna opcija) a ako ti se radi sporije stavi taj 540 i pjevaj
jer ako stavis manju redukciju preopteretit ces i kardan i sve sto ne bi trebao
ja ne bih odstupao od diferencijala , cak bi u tvome slucaju stavio redukciju lancanicima prije diferencijala znaci na njegov ulaz , posto smatram da je sama snaga diferencijala kao finalne redukcije dovoljna za tvoje potrebe
diferencijal ti je 1:4 i samo prije njega dodas usporenje lancanicima od 1:2 do 1:3 , sta nadjes

dosta lancanika mozes iskoristiti iz beraca ili kombajna , recimo spaner lanca sa beraca mozes uzeti kao pogonski lancanik i staviti ga na kardan

Najnoviji postovi

Na vrh