Ovo nije bas fer od tebe ,na forumu imamo Savorisa ,Smilana i Borislava koji su po meni majstori u sumi i rade na stvarno strmim i losim terenima.
To kaj si opisal je ovcaI koza je majstor. Travu jede a bombone ser*… 🤭
Slazem se, ja sam jos uvijek relativno novi forumas ali sto se tice obaranja i rada na strmim terenima, sto se tice vitlanja...to nisam radio i ne mogu se usppređivati, a uz to moj posao je znatno naptedniji jer ja oborim drvo, natjeram prikolicu pored i tovarim, po brdima je to daleko vise posla pa i mojih 1500 metara je kao njihovih 600-700. Uglavnom, kako sam rekao, iz kutije u drvo 😁Ovo nije bas fer od tebe ,na forumu imamo Savorisa ,Smilana i Borislava koji su po meni majstori u sumi i rade na stvarno strmim i losim terenima.
Kvalitetno korištenje sredstava namenjenih za šumu je umeće i oni koji to znaju dobro koristiti i iskoristiti ja bih rekao majstorstvo. Kad se to ozbiljnije pogleda to je širok spektar. Svako sredstvo koje se koristi u šumarstvu pojedinac će iskoristiti onoliko koliko ga poznaje, znanje o traktoru, motornoj pili, vitlu kao i mnogo drugoj opremi. Koliko se poznaje ostala oprema, održavanje salje i njezine popravke, nastavljanje, popravka prekinutog struka sajle, izrada omče, lanaca, čokeri za sajle I lance, kada koristiti omče a kada lanac, kako iskoristiti lanac da podnese duple sile, koloture I načini korištenja, podizanje trupca u određene visine preko prepreka, umnožavanje snage vitla 2x,3x 4x puta po potrebama i čime, procjene situacija u rušenju rizičnih stabala iznad krovova kuća i dalekovoda gdje greška skupa. Ma koliko toga ima, pojedinci kao Kupljenac nikad nisu ni videli ni čuli za to, kako da onda kažu šta je majstorstvo.majstori u sumi i rade na stvarno strmim i losim terenima.