• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Husqvarna motorka

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Oko ulja se zezam sa kapetanom.
Cilindar, elektronika su ozbiljne komponente i to je šteta ne iskoristiti.
Ģhost teško je unapred neke stvari znati za nove tehnološke dijelove. Ja zato nekad napišem svoj skeptičan stav jer tek predstoji da se to praktično dokaže. Uslovi rada i konstanta opterećenja su ozbiljan faktor., recimo +40 nekoliko sati, intenzivnog rada, kad se sve na njoj topi. Pre dva dana sam radio nekih 6 rezervora uz malu pauzu, kad stanem 5min je pucketanje u pili jer je pregrijana.
Ģhost, neznam dali se možeš setiti pre možda više od godinu smo o motorkama komentarusali gdje sam naveo da u visokim dnevnim temparaturama pila mor biti preštelata za niži broj obrtaja i da se obuzda visoka snaga, time smanji i temperatura, ali se želi sačuvati stroj. To što pišem bilo koji serviser niti majstor nezna jer nije on držao pilu u tim uslovima, na +45, a nepostoji nikakvo uputstvo za to.
Kad neki laik vidi ili čuje nešto i o tom piše puna usta hvale a nema pojma o tom i još pokušava iz svog neznanja da me ubedi u to. Kad slušam nekog i kaže da autotune proračunima sve ulazne komponente smješe, nema taj pojma o kojim komponentama priča, zrak i gorivo da u količini i tačka ali ne sve.. Šta je zrak koja temparatura, pritisak, vlažnost, procenat kiseonika. Šta sve isto na 100 metar i 2000, jes malo morgen, ista biti krivulja termodinamičkog ciklusa sagorevanja, neće, a onda se bitno menja snaga. Da bi ovo sve korigovao, gdje su senzori ili sonde koje mogu uzeti uzorak pre i posle sagorevanja da ga proračuna ili koriguje. Šta sve na automobilskom motoru prati proces sagorevanja, koliko je tu smješteno elektronike, senzora, a ne samo jedan čip veličine zrnceta.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
Mislin da autotune i m tronic gledaju najvise pritisak zraka i temperaturu mozda i protok zraka, tako se moze odredit visina na kojoj radi i "odvidat ili zavidat" H diznu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Dajem prednost elektronskog doziranju goriva, ubrizgavanja ili pravljenja smješe. Ali kad vidim kako to neko toliko hvali, i opisuje karakeristike nagađajuči, neke detalje onda samo opišem složenost tog procesa, da se vidi i isti sam prepozna šta on od tog poznaje, i šta je blizu tog. Reklame su otišle daleko od stvarnog stanja, a prodavci reklamu potvrđuju.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
@vlč.puknuti nisu još očitali sate, a vodilica ta velika je bila na njoj samo zbog slikanja, stalno je radila sa 50cm vodilicom, možda 2-3 rezervara sa 70cm dok nije došla 592.

@smilan sjećam se da je bilo rasprave o tome, ja to nisam nikada radio niti na starijim strojevima, kako rekoh u mehaniku nisam upućen, nja svoje pile "hladim" na način da nakon svakog rezervara ostavim ju da odradi neko kratko vrijeme u leru i tek ju tada gasim, ako se desi, a desi se često da se ugasi u radu kad nestane goriva, tada natočim gorivo i opet ju odmah upalim da malo odradi, ugasim ju, ispušim cigaru odmorim malo i ja i idemo dalje. Dok smo radili sami nas dva išlo se tako da on sa manjom pilom sječe u metre, ja sa većom prosjecam i tovarim odmah, nisam nikada gasio pilu poslje reza nego kad istroši gorivo, sad nas je 4-5 kako kad, dvojica na pilama a dvojica tovare, pa radimo ovako kako sam gore napisao, malo odradi u leru i onda ju gasim. Kod mene se pile ne štede što se posla tiče, jer kupljene su da bi radile ali opet gledam da joj dam ono najbolje što mogu od sebe.

Ono što mogu sa sigurnošću tvrditi je da svaka od pila koje imam su odlične kvalitete, to još ne mogu tvrditi za 560xp jer ju imam tek 2 mjeseca, za ove sve druge mogu. Bez obzira na radne sate ova 572 je napravila nekih, po slobodnoj procjeni, 1200-1300 metara drva, u usporedbi sa ovima koje pišu o 5000-6000-10000 kubika to je malo, ali kad se razmisli koliko je rezanja da bi od kubika trupca dobio metar kalanih metrica onda je ta matematika puno drugačija.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Dužina vodilice nebi smjela uticati, jer se zalaže zahvat koliko može iznijeti, sobzorom da je u pitanju ozbiljan rukovaoc Ghost onda nikako.
Dobro da si se kolega Ghost sjetio komentara, tad sam opisao da ja čuvam pilu od zuba vremena i visokih temperatura, te da su to moje preporuke, tada si rekao da su moji komentari neutemaljeni čak si bio malo osoran sa visokog gledišta i nekoliko kolega je tvoj stav podrzalo kao profesionalca. Takođe znam da su rijetki koji to mogu izvesti, i prepoznati potrebu tog. Znao sam na +40, rezat trupce prečnika deblje od 120cm, vodilicom 41 zub, večina bi sagorela na jednom trupcu.
Tada sam imao staru pilu I još ju imam još je ozbiljan stroj, i uvjek radi perfektno, da to nije slučajno.
Recimo imao sam evidenciju za 2005 godinu kada sam od 4 dana 3 bio u šumi i tako skoro cijelu godinu, gdje je bilo nešto preko 500metara ogreva na furke i još izrade približno 300kubika oblovine. To je ozbiljan posao, sad ne radim ni 30 posto toga. Ali u prosjeku pola od tog puta 20 godina je cifra od koje boli glava, pili je 34 godine. Tek 2019 je dobila ispomoć od 372xp.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ne sjećam se točno što sam rekao, zn am da se nisam složio sa tobom, ako sam bio osoran ispričavam se, ali tada i jesmo bili u malo zategnutim "odnosima" pa je vjerojatno i to utjecalo.
Što se tiče profesionalizma, ja za sebe nikad nisam rekao niti se smatram nekim profesionalcem, smatram se jednostavno drvosječom jer je to posao koji radim, koji volim i od toga živim.
Imam i ja staru pilu, ne znam točno ali mislim da je iz 1985-86. godine, radi se o Jonsered 820, pila se je isto tako naradila, ne u količini koliko radim sada ali tad sam radio sam, sada nas 4-5 radimo, pila je još uvijek zvijer i osim štelovanja dizni nikad ništa nije rađeno na njoj, mana joj je što kabal sa modula palenja prolazi ispod poluge čoka pa se s vremenom izolacija pročeše i tu zna izbijati struja, također u odnosu na današnje strojeve tu je težina i amortizacija pa sa njom se jaaako rijetko radi, upalim ju tek da se prisjetim starih vremena.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
Problem je ode očito ležaj, točnije kavez koji drži kuglice. Počeli su sve više stavljat plastične kaveze što je ok za "normalne" temeprature ležaja, do nekih 100-120 stupnjeva, do te temperature se i preporuča grijanje za montažu. Koliko vidim takav husqvarna koristi u originalu. Sve iznad te temperature može oštetit većinu brtvi i kaveza i plastika se previše širi i troši i polako padaju tolerancije osim ako baš nisu namijenjeni za visoke temperature. Iako sumljan da su predviđali rad motorke priko 120 stupnjeva. Srića šta si na vrime primjetio i nisi nastavio koristit pilu nego reagira na vrime. GENUINE HUSQVARNA CRANKSHAFT BEARING AND SEAL SET FITS 565 572XP 587293401

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
neupućeni razgovaraju o temi o kojoj pojma nemaju, i onda su na kraju krivi oni...školovani.....
Onda ti objasni kako ta tehnologija stedi moj novac, kako me u radu čini produktivnijim,ili bilo kaja druga predbost koju ja ne vidim ?

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
L- za zrak kao Luft (više nego očito)
H - za gorivo kao Hkraftstoff, Hgorivo, Hfuel, Hbenzin ili Hmischung ????
T- kad pročne Trokirat ?
Nadam se da san san sve točno pogodio

H&S daj nam onda objasni kako to funkcionira pošto si ti završio tu školu jer mi nismo a željni smo znanja.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ģhos ti si ozbiljan radnik i zanimanje ti je sjekač. Nemoj da kažeš da nisi jer radiš ozbiljnu poslove. Vidiš kako ja nekad svoj stav branim. Nemam namjeru da ti spomenem naše bivše komentare kao nešto negativno, bilo su tu priče oko razmene iskustava stečenih u radu.. ako je to ona pila oko koje smo komentarisali da vruća pravi problem, tad sam izneo stav da nije dobra podešenost, sad bi posumljao izgleda čisti max snage i brzine, koji je razvkuao kućište. Neznam oko neko si naveo grešku, ispravi me ako nije ova.

Kolega "pila" vrlo lako je proizvodjač mogao da odradi ležaj sa većim vanjski prstenom serija 63xx, samo što se onda ne smanjuje težina, već podiže. Prema njihovim proračunima to je ok. Ako potvrdi kolega Ghost da je to ona pila koja mu je vruća imala sitnu grešku,onda bi se moglo pripisati pogrešna podesenost snage i brzine koja je ušla u kritičnu zonu. Da pojasnim skoro na svim automobilima imate crvenu zonu broja obrtaja.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
586
L- za zrak kao Luft (više nego očito)
H - za gorivo kao Hkraftstoff, Hgorivo, Hfuel, Hbenzin ili Hmischung ????
T- kad pročne Trokirat ?
Nadam se da san san sve točno pogodio

H&S daj nam onda objasni kako to funkcionira pošto si ti završio tu školu jer mi nismo a željni smo znanja.
odi gledaj poljoprivrednu emisiju

Najnoviji postovi

Na vrh