• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,925
Znam, puno puta sam moral kemijati i glumiti doktora zbog debelih šapa.... ili si pomoči sa dječjim prstičima ;)

Uvjek postoji nekaj u mehanici kaj te može iznenaditi da stoput sve znaš i stoput si se susrel sa sličnim ili istim problemom ;)

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
IMG_20220312_150650.jpg
Evo pitanje prvo je da se na ovom cilindru non stop čuje šištanje zraka a i kada se stavi ruka osjeti se da tu puše rekao bi sa donje strane negdje. Kad se stisne kočnica prestaje šištanje. Jel se tu mora nešto mijenjati i kaj bi to bilo?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,925
Eto, prvo pitanje i odmah blokada.
Nemam pojma o pneumatici a na večini traktora sa kojima sam se ja suretal nije bilo zračne instalacije.
Nisam to nikad rastavljal i neznam kak bi to radi i kak bi trebalo raditi, nažalost.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Eto, prvo pitanje i odmah blokada.
Nemam pojma o pneumatici a na večini traktora sa kojima sam se ja suretal nije bilo zračne instalacije.
Nisam to nikad rastavljal i neznam kak bi to radi i kak bi trebalo raditi, nažalost.
A kak se taj dio točno zove? To kaj na dlici?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,261
To je ventil! Kad stisneš kočnicu zrak iz spremnika, na traktoru, odlazi prema prikolici. Kad digneš nogu sa kočnice zrak iz prikolice se vraća preko tog ventila u atmosferu i otpušta kočnice. Taj ventil je uvijek pod tlakom iz spremnika, e sad možda u sebi ima regulator pritiska koji mijenja onaj kihavac koji se nalazi odmah poslije kompresora. Ako imaš posebno taj regulator, onda je taj ventil neispravan - brtva?

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
510
Skoro tak samo naopak.Kad kočnica nije stisnuta ima puni pritisak prema prikolici,kad je stisnuta proporcionalno ga smanjuje.

Ak ne koristiš zračno kočenje na IMT prikolici,ili drugoj prikolici sa istim sistemom kočenja,onda ti ovaj ventil ni ne treba.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,261
Može biti da je prikolica i "pod pritiskom" pa voz, ali kod mene nije - pritisak koči! Treba vidjeti kako djeluje onaj ventil na prikolici uz spremnik.

IMG_20220313_120006.jpg
Lijevo je ventil, a desno regulator

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
A jel normalno kada traktor radi da tu stalno pušta zrak i čuje se šištanje (na ventilature)? Kada stisnem kočnicu prestaje taj zvuk.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Još jedan problem. Na ovoj rupi mi pušta ulje. Ništa strašno. Pokoja kap ali eto kapa. Osim toga tu gdje su ova dva velika šarafa na ploči, isto dosta masti. Šta treba mijenjati? Sada kad već mijenjam da složim sve kako treba.

Prilozi

• IMG_20220312_142354.jpg
    IMG_20220312_142354.jpg
    35 KB · Pregleda: 26

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,925
Čitaj odavde, baš neki dan je kolega mjenjal špagu na radilici pa ako imaš još kakvih nedoumica pitaj.
Ako je tu i tam koja kap ja se zamaral nebi.
Ako buš rastavljal obavezno provjeri i plutenu brtvu na karteru.

Za zamjenu špage čitaj odavde

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
U to se ja nesmem petljati. Išlo bude majstoru sigurno sam moram novce prikupiti već sam na njega nabacal sigurno 3500kn, od mehanike do estetike :) Jel može nastati kakav veći problem zbog tog propuštanja ulja?

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,379
Ako ti je masno na velikim sarafima.na ploci, onda moze biti i problem sa semerinzima spojnicke osovine.
I to sam mijenjal prije par dana....
Ako oni maste, obicno namaste i lamele pa ih je dobro promijeniti kad se vec traktor rastavlja.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Ako ti je masno na velikim sarafima.na ploci, onda moze biti i problem sa semerinzima spojnicke osovine.
I to sam mijenjal prije par dana....
Ako oni maste, obicno namaste i lamele pa ih je dobro promijeniti kad se vec traktor rastavlja.
Misliš mijenjati i lamele ili samo semeringe?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,548
@Deda Marek Ja ti imam cijelu donju poteznicu i ne koristim ju...moremo se dogovoriti...

Imam jedan problem i nisam siguran di da pocnem kopati...u jutro kad su minusu (npr. u subotu bilo -8) nece mi rakte upalit prek brave...prvo sam mislil da je brava kriva pa sam zamijenil za onu poteznu...palil je odlicno. Jer izgleda da na staroj zahebaval i spoj s grijacom...i mislil sam da sam rijesil problem...medutim nisam...ocito da se od zime negde izgubu kontakt...jer sam ga upalil direkt.. di da krenem s provjerom? Bi mozda bil kriv osigurac?

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
755
Ak je stara instalacija, sve je moguce. Provjeriti sve spojeve, pokusati ocistiti i dodatno pritegnuti. Ako nemate multimetra, bilo bi dovoljno pratit zicu i sve kontrolirat od spoja do spoja. Od brave do uzbudnog kontakta na anlaseru.

Na vrh