Pozdrav, nemam namjeru gaziti bilo čiji stav, jer nemam pojma u kojoj mjeri bilo tko od Vas ima iskustva s takvim "prekidačima mase". Uglavnom smo ih mi tako zvali.
Iz iskustva znam da su najrobusniji i najdugovječniji originalni, koji su ugrađeni po nekim ruskim traktorima. Slične njima, ali puno snažnije, sam imao ugrađene na tehnici koju sam nekoliko godina održavao. Ne mogu se sjetiti da bi se bilo koji ikada raspao, da bi otkazao. Nisam rusofil, ali to su jedni od najrobusnijih prekidača mase. Nemam pojma kako bi ostali traktoristi u današnje vrijeme došli do takvih originala.
Također sam se desetak godina s prijateljima bavio izradom i opremanjem "trkačih automobila". Postoje jasni i strogi pravilnici koji diktiraju i obavezno postojanje glavnih prekidača, koji se može aktivirati i na sajlu. Njihova je mana da bi možda za traktore bili preslabi. Možda se i u tom grmu skriva zec, ako netko u dobroj namjeri na svoj traktor ugradi prekidač krive namjene - nedovoljne snage.
Ali ako je neki model u prodaji za ugradnju na traktore, a plastika mu je kao margarin, kontakti su bez dovoljnog presjeka, bez srebra, koji se više međusobno zavaruju i lijepe nego dvije žvakače gume, e onda traktorista u najboljoj namjeri ima največi problem u takvoj "mini" iznenađenja.
Ja sam profesionalno deformiran, ali ne želim nikoga od Vas savijati, ili silovati svojim stavovima. Ja ih samo kao riječi bacam u vjetar, a on kamo i kome ih odnese