Promjenio antifriz danas, na IMT539.
Istocio stari antifriz, na slavini, na bloku motora (kljuc 13), u kantu. Isprao, sipanjem odozgora u hladnjak, sa par kanistera vode. Sve opet istocio, na slavini, na bloku motora.
Nakon istakanja antifriza, kod ispiranja obicnom vodom, prvo je prljava/mutna voda izlazila, pa kad je prestala bit prljava/mutna, postala je vise kao hrdjavo/prljavo/polu prozirna.
Kad je postala koliko toliko prozirna na slavini na bloku motora, ponovio isti postupak ispiranja, i na druge dvije slavine. Prvo slavina na metalnoj cijevi (isto kljuc 13) sta se spaja s jedne strane na gumeno crijevo koje ide na dno hladnjaka, a sa druge strane na pumpu vode. A zatim na slavini koja je sa druge strane na samom tijelu hladnjaka (kljuc 10).
Na te dvije slavine, je u tom trenutku, izlazila manje vise cista voda van.
Medjutim, na bloku motora, na slavini je i dalje izlazila djelomicno, hrdjavo/polu prozirna voda van, pa sam tu sa vrtnim crijevom natjerao vodu par puta unutra u blok, prislonivsi crijevo izvana direktno na slavinu na bloku motora. Dakle u kontra smjeru, i tako potjerao vodu u blok izvana, pa pustio da iscuri van bloka, sve dok, nakon nekoliko ponavljanja, te iste procedura, nije izlazila bistra voda van i na toj slavini na bloku motora.
Kad se sva voda sa kojom sam ispirao, ispraznila na sve tri slavine.
Zatvorio iste, te nakon toga nasipao novi antifriz, iz zasebnog kanistera u kojem sam ga mijesao:
- 4 x 1L INA Antifriz Super koncentrat (primjenjiv za generacijski starije motore, mislim da bi taj antifriz valjda spadao pod G11 tip antifriza, koji su bazirani na IAT tehnologiji),
Tekućina na osnovi etilen-glikola i odgovarajućih aditiva koju prije upotrebe treba razrijediti s vodom prema predloženom omjeru iz tablice. Služi za zaštitu rashladnog sustava od smrzavanja zimi, vrenja ljeti te zaštitu od korozije. Rok skladištenja: min. 3 godine u originalnoj ambalaži pri...
www.ina-maziva.hr
- 4 x 1L destilirana voda,
Kvalitetna demineralizirana voda za primjenu u industriji i domaćinstvu. Ne sadrži minerale i teške metale, kemijski i biološki je čista i bez mikroorganizama. Preporuča se za pripremu otopina antifriza, akumulatorske kiseline, fotografskih kemikalija, u ovlaživačima zraka, glačalima i ostalim...
www.ina-maziva.hr
- dakle 1:1 mijesao koncentrat antifriza sa destiliranom vodom,
- te tako dobio ukupno 8L pripremljene -40C antifriz mjesavine.
I tako, prvi put mijenjao antifriz na IMT 539. Eto, mozda pomogne nekom drugom.
Ako je sta krivo, ili je moglo bolje/drugacije, slobodno prokomentirati. Hvala.