• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 558

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
tu je hrpa bezveznih brojeva , tih Nm

I
Kak 558 ima relativno brz kardan, nemre prenesti punu snagu motora na njemu.

još uvjek se razmem koja to sila ne dozvoli snagi na kardan

Ajme ovak: nek motor da 56ks@2250 o/min, onda na 1500 može dati nekakvih 40-tak ks na kardanu @540 o/min, odnosno oko 560Nm. Na punom gasu još i manje: oko 485Nm.
.

ak je to tak , da ima najviše Nm na 1500 okretaja zašto uopče dozvole i tjeraju motor na 2250 ?, zašto ga ne blokiraju na 1500 ?

i svi oni koji drže gas do poda ustvari su buzdovani( reče gajtan) i usvari traktor im ima manji učinak/ iskoristivost nego da se vrti do max 1500 .

ja ti ne vjerujem

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,437
Gospodine velečasni, opet vi gurate neku svoju teoriju isto ko i za gume i momente koji nastaju sa širim/većim gumama....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
...ja ti ne vjerujem
Ne moraš. Sad me ... da ne rečem kaj...
Veli se da nema snage, jer se motor guši. Zapravo nema momenta izračun veli i koliko. Matematika je egzaktna znanost.
U računu je pretpostavljeno da je najveći (prekretni) moment veći od nazivnog momenta za 15%. Neznam krivulju toga motora, no ne vjerujem da je puno više.

Dojdi k meni s nekim teškim priključkom i probaj sam: Same ima 540, 540E i 1000, pa vrti priključak u svim brzinama.

Ma zapravo, dopeljaj dinamometarsku vagu, da ga izmjerimo. Čak bum i Eurodizel kupil :)
Ak treba i odojka organiziram, pa ga speci dok se mi igramo s mjerenjem :)

Posljednje uređivanje:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Normalno da nije za radit poslove na 2000 okretaja.
Jedino transport i oranja .
Većinom oko 1600 560 pjeva nema dima gušenja ničeg.
Dok na 2000 u brdo na tanjiranju samo staje .
A na 1600 ide tu je motor najači

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Mislim da postoji teorija i praksa najjednostavnije iz moje prakse 560 sa reduktorom na kardanu nije mogel silirati a sa ubrzanim kardanom je mogel. Mislim da bi u teoriji ZJ rekel obratno jer tako kaže matematika. Mali kod baliranje na 1600 okretaja bi crkel ali sa punim gasom ide pa kako je jači na 1600 ?

Posljednje uređivanje:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Decki, ja se ne bi htel delati prevec pametan, i priznam da ste vi pametniji svi, ali deklariranu snagu motor razvija na 2250 okretaja i meni tu prica i filozofija završava.

Mi smo uspoređivali 558 i C360 pod mlinom, 558 se muci i stenje dok C360 iako slabiji ga vrti jer ima onu nekakvu šemu preko brzina(vi to bute bolje znali od mene) i more na punom gasu delti. Ali zato pod dvobrazndnim plugom 12 coli C360 zaostaje, isto tak pod tanjuracama i samo se fest dimi z njega...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Mislim da postoji teorija i praksa najjednostavnije iz moje prakse 560 sa reduktorom na kardanu nije mogel silirati a sa ubrzanim kardanom je mogel. Mislim da bi u teoriji ZJ rekel obratno jer tako kaže matematika. Mali kod baliranje na 1600 okretaja bi crkel ali sa punim gasom ide pa kako je jači na 1600 ?

Nezz ja baliram većinom 1200 do 1400 s 539 vrti ko od šale a jače već motor mjenja zvuk.
Pa nezz ja al probaj velikp brdo strmo normalan gas i malo se guši ide.
A s punim gasom staje normalno jer nemože izvući neki stroj ,pogotovo tanjirača .

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ne kužim te IMT-ove. Ili su oni naopak ili onaj moj Češki šrot. Na 2200 ide mu nekak lakše i manje ga guši nego na 1500. :icon_scratch: Isto tak kad sam kupio RD bila je nariktana na manji broj okretaja jer se tak normalno manje čuje zveckanje. Tu sam jesen sav sretan išel prirediti za ječam pa sam išel u 1. sporoj jer ju je jedva vrtel. Poslje kad sam ju sređivao okrenuo sam zubčanike čisto iz radoznalosti. Od onda se tak vrti i lakše i brže mogu pripremati tak da baš i nekužim ovdje neke stvari ali možda jer nisam bio za matematiku, više za matemotiku.:(y):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne razlikuju se teorija i praksa, samo si nemrete neke stvari predočiti i shvatiti.
Ak motor 558 vrtiš na 1500 o/min, on nemre dati više od 42ks. Ak motor, npr. Universala vrtiš na 2300, on bu dal isto 42ks. Ak imaju isti plug i na istom su polju, podjednako bi brzo išli.
U čemu je razlika? Motor 558 radi na najvećem momentu i malo prekoračenje tereta ga bude zagušilo, i ak se ne stisne kuplung, ugasilo, dok bude motor Unija na isti udarac tereta reagiral smanjenjem brzine i porastom momenta. I koji je onda jači, manji ili veći motor?
Onaj pravilno opterećen.
Zakaj se asinkroni elektromotor vrti uvijek na punoj brzini, a na 25% manjoj brzini daje najveći moment? Zato jer mu je tam optimalno radno područje. Itd...

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
558 ima na cca 1600o/min 540 okretaja kardana a ursus na cca 2000o/ min ima 540 okretaja kardana. Moj je uvek silo.mlin vrtel na 2000 - 2100o/min( sip MD 51) na normalnom kardanu a ne prek nikakvih brzina.
Manje više svi priključni strojevi se vrte na kardanu 540o/min.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nisam na 558, ali jesam na svojem. Rekoh već, ima 3 brzine kardana, pa se može držati motor u raznim režimima.
Ak vrijedi za njega, vrijedi za bilo kojega.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Nezz ja baliram većinom 1200 do 1400 s 539 vrti ko od šale a jače već motor mjenja zvuk.
Pa nezz ja al probaj velikp brdo strmo normalan gas i malo se guši ide.
A s punim gasom staje normalno jer nemože izvući neki stroj ,pogotovo tanjirača .

Mali baliram sa rolo i zelene bale.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Mali baliram sa rolo i zelene bale.

I ako baliraš sa 560 na 2000o/min motora kak si napisal onda na kardanu imaš cca 700 okretaja što je previš za balirku osim ako ima reduktor koji radi sa 1000okretaja.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Baliram tak 20 godina bez kvara naravno gas do kraja je pri završetku zelene bale

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja mislim ZJ da se previše boriš s tim brojevima , ti brojevi su ti priskrbjeli onu garež u usisnoj grani na prijektu štore

nisu ni ti inžinjeri u tvornici namjerno fulali omjer na kardaku kak bi zajebali kupce i umjesto punu snagu isporučili dvadesetak posto manje .

gas je tu i treba ga dati , puna snaga je na punim okretajima , i nema tog boga koji bu dal da ima veču snagu na manjim okretajima

a ti sad kako znaš , to je na tebi

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Mislim da si u krivu. Garež je posljedica neubrušenih ventila.
Ne špara se na gasu dok ga treba. U brazdi je na 1900-2100, s tanjuračama i branama na punoj brzini (kad to dopusti teren), s kosilicom na 1400...1500...

Motor može dati punu snagu na punoj brzini, ali ju nemre prenesti ak je nazivna brzina kardana prenisko. Ak radi toga treba imati manji priključak, onda je stvar promašena.
Pogledaj račun i zaključi sam. Kaj vrijedi tiskati puni gas kad motor nemre postići nazivne okretaje jer je preopterećen?
Druga je stvar ak su stručnjaci u IMT-u procijenili da taj motor ni ne smije raditi dugo na punoj snazi (radi pregrijavanja ili nećeg trećeg). Ali, onda su prodali poluproizvod.
Kak more Deutz/Torpedo ok 45 ks biti jači pod silokombajnom od 558?
Jednostavno: izborom odgovarajućeg prijenosnog omjera između motora i kardana.

Primjer sam ti dal u poruci #1303, pa probaj razumjeti kaj je napisano.
Zakaj se motor na kombajnu vrti uvijek na punom gasu? Mogli su ga i reducirati na 1500 o/min, ali bi onda morali dodati dva ili tri cilindra više. Upravo to su napravili s kardanom IMT-a, ali to je rasipanje resursa.
To kaj IMT ima dugački prijenos na kardanu, pa ima samo 540E znači da nije ni bil namijenjen za teške priključke, jer ih u vrijeme dok su ga konstruirali nije ni bilo.
Misliš da su bez veze ugradili redukciju na kardan od 560? Uvidjeli su da je neusporedivo slabiji na kardanu od konkurencije, a nisu mogli to napraviti na primarnoj redukciji, jer bi onda bila i pumpa hidraulike premala itd.
Misliš li da se na Zetoru kardan vrti 540@2000 bez veze?
Koja korist od traktora od 58ks, ak ga traktor od 45ks prestigne bez žmigavca s istim priključkom na kardanu.

Razumijem ak nećeš shvatiti i ne srdim se, ali činjenice su činjenice i to samo govori o nerazumijenvanju materije.
Šteta kaj za IMT-a nemrem najti test listu od FAT-a ili DLG-a, da potvrdi ovo kaj tvrdim.

Uostalom, tko je zadovljan s IMT-om nek ga ima takvoga kakav je. Na mojem dvoru nema kaj iskati.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Neznam da vidim ko je lud pa radit a prikolicom za gnoj na 2000 okretaja.
Dugo bi to trajalo sve ima svoje granice .
Sad bi ja zrebao kositi na 2000 okretaja a na 1400 ne cuje se nito kosa niti traktor.
Možda je neko lud pa neka odvije gas do 3000 pa radite na tim okretajima.

Na vrh