• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 558

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Činjenica je da IMT ima "promašen" kardan. Jednostavno motor ne može prenijet dovoljno snage u određenim okretajima na kardan.
Nekad dok smo silirali kukuruz, 560 noviji tip je u gušćoj kukuruzi svakih pola sata morao stat da ohladi motor, moj otac je sa Universalom 445 mogao komotno u komadu ral kukuruza silirat bez stajanja. 445 se puno manje mučio od 560.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
radite vi kak hočete , ZJ ,koji ja mislim ima siljepe sljedbenike i da napiše da je mjesec u vodi vi bi smočili gače da da taknete , ja vam to ne zamjerim .

JA sad mali ne govorim za košnju , ali zašto ne ,Problem je kaj npr košnja ( sa strižnom kosom) treba 18 -20 konja i dakle za košnju ne treba pun gas , bilo bi bolje da je kardan 540 a motor 1200 ...ali to nemre , moral bi biti vario ,
Kad bi znao da, a ZJ je ljepo objsanio te brojeve s Nm da su Nm ti koji trgaju kardan , trgaju lamelu , lance na prikolici zupčanike itd.

sad si mislim vi bi i plinsku turbinu vrtili na 1300 okretaja

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ovdje su se polupali lončići do kraja. Svatko tko tvrdi da je uni 445 jači na kardanu od imt560 ne zna što priča. Možda su oba vrtjeli silokombajn na istoj njivi ali treba vidjeti i brzinu rada te količinu mase koja ulazi, a što se pregrijavanja tiče tu je uni apsolutni favorit zbog predimenzioniranog hladnjaka. Taj 560 nešto nije bio u redu ako se pregrijavao ili je bio tjeran do boga i još malo.

Ja sam primjetio na mom 560 da ima nekako najveći moment na 1300-1400 okretaja što ne znači da ja obavljam poslove na tim okretajima ali činjenica je da je to tako i nisam ja jedini koji je to uočio. Čak bi se usudio to pripisati tvrdoći opruga na ventilima koje ga možda tu "ograničavaju".
Puknuti, probaj kositi i sakupljati sijeno preko mjenjača pa ćeš vidjeti da može i to, druga direkt i 1300 okretaja.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
560se ne pregrijava cijeli dan sam znal silirati i to puni gas osim na okretanju naravno ako je motor dobar .

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Znate kaj decki, meni se cini da su tu neki ljudi previše zabrijali.. 558 je jako stari stroj, u to vreme za to kaj je delal i kak se delalo je bil odlican. Imal je original strižnu kosu, za koju nije trebal puno snage. Zemlja se obrađivala tanjuracama a ne roto branama i frezama. Jednostavno u to vreme bil je dosta jak za to za kaj je trebal. Moj bu sad u ponedjeljak dobil novu roto kosu 165 i to mu bude najteže kaj bu delal, a nju vrti i mali 533.

Ako vem treba traktor koji bude obavljal poslove s rotobranama i frezama kupite si takvoga.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Smiješnih tvrdnji neki dan sam vozio gnoj 560 kao da ne osjeti prikolicu ko prazan istovara.
Jedan blizu mene s 560 roto branu lely 250 cm i par godina sad ga je sjebao nakon par godina .
A jos jedan 558 radi s roto branom od 230 moslavkom.
I ako je taj traktor slab na kardanu ja neznam.
Očito neko nezna radit s strojem pa ga nezna dobro ni iskoristiti.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ja već godinama tako radim ali sam si pripremio teren kako spada.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Znate kaj decki, meni se cini da su tu neki ljudi previše zabrijali.. 558 je jako stari stroj, u to vreme za to kaj je delal i kak se delalo je bil odlican. .
.

Točno no ne gledamo isto na veliki i mali traktor . Evo kolega je kupoval markere i gazda veli sinu daj makni mali traktor mislil sam da je neki mali kad ono Deutz 5 celindera 90 ks (dugi devet) . I još komentira mali neide iz dvorišta dok sam ja živ jer mu je najbolji traktor .

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Tak ti isto jedan veliki gazad kaj ima jako velike traktore i svakojake strojeve ima maloga 533 doma i veli da nebu prešel z gospodarstva nikad jer da je*eš gazdu koji maloga ferka nema...

A 558 kad je proizveden smatran je velikim traktorom, jako velikim...

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Upravo tako pravi gazda nesmije zaboravit daje taj mali
traktor zaradil velikog

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Normalno da može biti bilo koja marka, samo je u ovom slucaju u igri mali 533.

Tak je bilo i kod mojih na gospodarstvu, prvo je došel 533, pa drugi 533, pa 558 i onda treci 533. Ova dva zadnja i dan danas delaju

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Svojevremeno dok sam probal kruha u inozemstvu
točnije u Njemačkoj.Niti jedan gazda nije htio prodati
stari traktor iz 50 ,60 godina .Obično su to traktori sa
1 eventualno 2 cilindra .Svi su rekli da su to temelji
gospodarstva.

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ja sam svojemu zato danas za uspomenu piknul znacku na celo...

UhJlt.jpg

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
ja isto mislio uredit limariju,
al eto, doslo je na svoje, ono kaj ste me upozoravali da ta zivotinja ide, al bas ne staje...

sad gruntam, o kocnicama s kamiona, sidro, padobran, m ne padobran, to ne bi bas imalo efekta...

i da, osjetio sam sad neki dan radost, kad u dugackoj uzbrdici mali dimi, temperatura raste, brzina pada, dusi se....
ja stanem, on nikud, krenem u rikverc, nekaj se culo ispod zica, krenem napred, sve ok...
izgleda da mi se kocnice zastekale bile...
dugo je stajal...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
gore u zvečaj kod Mladena odi i ugradiš si diskove...pa koči ko auto!

ili prodaš svog pa kupiš od mog šogija sa svim preinakama...

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,437
Josix evo vam jedna ideja za preradu kočnica ;) Sam kaj bude možda problem složiti hidrauliku za njih? :icon_scratch:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=HV70w_RJ8bY[/YT]

Na vrh