Misliš usporiti u getribi ili izvan ? Da li bi usporenje bilo stalno ili po potrebi 560 bez reduktora ima okretaje kao 558 i sl.
Gajtan, ovo tvoje zadnje pitanje ukazuje na to da ne razumiješ razliku između snage i momenta...
S punim gasom oreš kad ti se žuri, a s 2/3 kad hoćeš da oranje lijepo ispadne (u istoj brzini, naravno).
Razlika je jedino u potrošenom vremenu i količini goriva.
I nemoj misliti da nikad nisam sjedil na traktoru i radil s njim. Istina, nisam na IMT-u (možda najviše dva-tri sata u životu), ali i teorija i praksa vrijede jednako za sve njih.
Znam da si me provociral, i odgovoril sam ti zato jer griješiš u pretpostavkama.
Ne mislim se svaditi s tobom, no praksa ipak potvrđuje teoriju u većoj ili manjoj mjeri.
Probaj na nekom motoru s turbinom, pa budeš lakše osjetil ono kaj pokušavam krivuljama dočarati.
I nemoj misliti da nikad nisam sjedil na traktoru i radil s njim. Istina, nisam na IMT-u (možda najviše dva-tri sata u životu), ali i teorija i praksa vrijede jednako za sve njih.
Kad probaš traktor s 2 ili tri brzine kardana i s više od jedne brzine primjenjive za plug, onda shvatiš neke stvari.
Usput, mislim da smo tu da si pomognmemo, a ne da se prepucavamo y):
Pa ni auto ne voziš uvijek na punom gasu. Dapače vjerujem da je to većinu vremena u području 1500...2500 o/min.
Kaj 6 brzina, pa kod tebe smo ugradili još jednu redukciju i sad bi ih trebalo biti 9. Doduše te brzine su ionak neiskoristive.....Nažalost IMT ima samo 6 brzina (kak i jedan od mojih). Pretpostavljam da nemreš orati s 10km/h, koliko ide prva brzina na punom gasu, jer plug baca brazde. Imaš dva izbora:
spustiti brzinu vrtnje motora niže (na recimo 1600...1800) ili šaltati u 3. sporu i tjerati motor na punoj brzini. Kaj bi napravil?.