• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

integrirana proizvodnja

tikvan

Član
Tu od
24 Ruj 2010
Poruka
48
Agencija za plaćanje je počela sa uvođenjem kategorije integrirane proizvodnje sa većim poticajem po ha od nekih 800-850 kn pa me zanima vaše mišljenje o tome. Da li je to moguće ostvariti primjerice za proizvodnju tikve uljanice kod koje nema registriranih herbicida
 
M

MOCO

Guest
Čujem da se okolo održavaju predavanja na temu ove proizvodnje, dali je netko prisustvovao takvom predavanju i što je naučio?

Možda se netko od vas već upisao u upisnik integrirane poljoprivrede!?
Kakva su vaša mišljenja o toj vrsti poljoprivrede i hočete li se prebaciti u integrirane poljoprivrednike?
 

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Ja planiram na 1/3 odnosno oko 80ha jel se mora poštivat plodored pa na dalje...
 

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
za 2011 je upisano 68 122 ha a na raspolaganju je max 21 613 300 ka pa to ispadne nekih 300 kn max a što je najgore kad udješ moreaš biti najmanje 4. godine inače moraš vratit lovu . teški zajeb .
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Nije teški zajeb,vjerojatno je teško u početku,ali kako god da se okrene ovo je budućnost.Ili ovako,ili nikako.Jer sadašnja poljoprivreda nije samoodrživa,ovisna je o farmaceutskoj industriji.
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Koliko sam ja obavješten iz savjetodavne službe u vtc po ulasku u eu neće biti poticaja za konvencionalnu nego samo za Integriranu i ekološku proizvodnju tako da ćemo svi morati biti u integriranoj ako hoćemo poticaje. A cilj svega je smanjenje proizvodnje.
 
M

MOCO

Guest
koliko ja znam, mi svi praktično i jesmo u integriranoj ali nemamo papire za nju pa se zovemo konvencionalna! Drugim riječima, nemoramo promijeniti skoro ništa praktično na njivi (jer smo toliko siromašni da nikad nismo ni postali moderni poljoprivrednici, a ovi otrovi koje mi koristimo svi odreda su dozvoljeni u integriranoj) moramo poradit SAMO na papirnatom dijelu- a to će nas koštati i novaca i živaca.
ali kao što smo već naučili nije bitno što jesi, nego što ti na papiru piše (pa makar i ne bilo tako-papir je zakon)
 

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
266
Proizvodnja na polju - sustav integrirane proizvodnje
Sve ostalo vezano uz hranu "od polja do stola" - HACCP sustav i sljedivost

Ako dio "od polja do stola" mora voditi evidenciju o raznim parametrima (temperatura, vrijeme, količina, čišćenje, mikrobiološka ispravnost...) zašto vi nebi vodili sličnu evidenciju (analiza zemlje, količina gnojiva, zaštitna sredstva, površina, prinos...)?
moramo poradit SAMO na papirnatom dijelu
Najteži dio. Da se to radi od prvog dana rada nebi bilo nikakvih problema. Uvesti to u nekakav uhodani posao uhhh teško...

Shvatite to kao jednu vrstu zaštite vaše proizvodnje.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,528
shvaćamo mi to, ali kao novi namet i obavezu...za istu korist...:toimonster:
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
zašto vi nebi vodili sličnu evidenciju (analiza zemlje, količina gnojiva, zaštitna sredstva, površina, prinos...)?
Shvatite to kao jednu vrstu zaštite vaše proizvodnje.

Svi bi trebali praviti analizu zemlje bez obzira na integriranu ili bilo koju proizvodnju sa analizom koja košta 200 kn velike su uštede možda se moco sjeća mog prošlogodišnjeg ječma koji se vratio u zemlju posijan je bez analize bačeno gnojivo i sve kako treba a on narastao 10 cm i vratio se u zemlju. Zašto se vratio zato što nisam radio analizu zemlje a bacio sam gnojivo koje je koštalo sjeme barun orginal isto koštalo traktor nafta rad sve a na kraju ni kombajn nije imao zašto ući u njivu. Da sam prije sijanja napravio analizu imao bi uštedu na obradi,gnojivu,sjemenu, radu i najviše na živcima. Sada kad je analiza napravljena vidim da nema druge nago na svim parcelama obavezno raditi analizu i gnojiti samo po preporuci. A to je ono što traži integrirana proizvodnja. Kao što moco kaže:

MOCO " koliko ja znam, mi svi praktično i jesmo u integriranoj ali nemamo papire za nju pa se zovemo konvencionalna! "

Ali moramo se malo prilagodit da sačuvamo ono što imamo a na kao ja da izgubim i to malo.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,528
ajde siki, kad si sve napisao, napiši i zašto je ječam ostao 10 cm...
nije do gnojidbe da ga vrag uzme...:madmana:
moglo je biti da ti je ph bio pre nizak, ali svaki donekle iskusan poljoprivrednik poremećaj ph vidi po korovskoj flori, a i sve druge poremećaje...:gitarist:
 
M

MOCO

Guest
ja sam jedanput radio analizu tla,sufinanciranu od općine, za djetelinu. Kad su došli rezultati nisam ih znao pročitat, tj. čitao sam ja al nigdje nema zaključka koji razumijem pa da znam šta radit! onda sam ih nazvao pa su mi rekli da nemoram ništa dodavat, nego samo posijat djetelinu!? na toj njivi je bio, 2 godine prije analize, razbacan stajski gnoj, možda zato.

sad sam već naučio di bacam gnoj, ujesen nema puno npk , samo prihrana kanom u proljeće.


naravno, to nikog ne zanima, birokrate zanima samo papir analize a ne moje iskustvo da vidim jel njiva gladna.
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
ajde siki, kad si sve napisao, napiši i zašto je ječam ostao 10 cm...
nije do gnojidbe da ga vrag uzme...:madmana:
moglo je biti da ti je ph bio pre nizak, ali svaki donekle iskusan poljoprivrednik poremećaj ph vidi po korovskoj flori, a i sve druge poremećaje...:gitarist:

To je parcela koju sam dobio posle skidanja kukuruza tako da nisam imao vremena a vjerovao sam na rječ zato što oko te parcele nije ništa pokazivalo da ima problema. pH u KCI 3,7 humus 1,3 fosfor 27,0 kalij 24,0. Može se vidjeti po korovu ali kao što sam rekao bilo je kasno.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,528
i sad ti je dovoljno dignut ph sa nekim od dostupnih sredstava, zaorati 30-40 tona stajnjaka na ha i eventualno dodati nešto dušika ako ga nema, jer ovo ti spada već u poprilično dobro opskrbljeno fosforom i kalijem, samo što ga je ph blokirao...ali priča s zakiseljavanjem je priča bez kraja, i ta borba traje dugo, ne može se odjednom to riješiti...
predlažem 4t po ha dolomitne stijene (ne mislim na gotove proizvode, nego ono što imaš u obližnjem kamenolomu i neka bude što sitnije granulacije (nule), po meni je to jedini donekle prirodni način za popravljanje ph koji ne oštećuje mikroorganizme koji već postoje u zemlji), a tu parcelu možeš koristiti za krumpir ili kukuruz sve dok ph ne dovedeš u neke "normalne" parametre...
 

Najnoviji postovi

Na vrh