• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
340
Imam malu brusilicu Iskra, ona kineska. Radi već 3-4 g. Što me malo i čudi. Mislim da je ta kvaliteta individualna, kak naletiš. Ali u rezervi je plavi Bosch. I danas sam naručio veliku plavu. Nemam snage svako malo vraćati ove Kineze u dućane. Kad ti najviše treba ona šteka.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kupio sam za Juge veliku Bosch brusilicu koja je ispilala željeza tone i kamena za tri kuće. Još radi samo četkice mijenjane i kabel.
Tad je alat još bio kvalitetan.
Današnji Bosch (plavi) i recimo Makita po meni ne opravdavaju svoju cijenu.
Radim u firmi dosta sa Boschom i Makitom i kvalitata im se jako srozala.
Jedino su im baterije ok.
Imamo jedno 5 Makita i 2 Boscha, u garantnom roku su sve bile barem 2-3 puta na popravku.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Imam tu jednu aku busilicu iz lidla i ne moze nitko rec da je losa. Isti dan je kolega uzeo zelenu bosch, slabiju i duplo skuplju pa mu eno stoji pokidana, a nije radila ni pola kao moja.
U roku par godina sam pokidao dvije zelene bosch brusilice i ubodnu. Uzeo metabo jedno i drugo i vec desetak godina sluze bez problema. Zeleni bosch je sranje za cescu upotrebu.
Za alat mi nije zao dat novaca, no za aku nedam puno. Eno ispravna makita mi stoji u koferu jer nova baterija kosta vise od te lidlove busilice.
Koja Bosch brusilica, gdje je kupljena, Jel ima garanciju?
Imam zelenu Bosch brusilicu 1020 wata, 1000 kuna koštala več 7,8 godina i ništa, a naradila se bravarije plus za jednu kuću izrezala crijep sav na +35 stupnjeva.
Treba kupit stroj da imaš viška snage, a o ergonomiji da ne pričamo.
Tako je u svemu. Nekažem da neke jeftinije brusilice neće odradit posao.
Ali neću više da eksperimentiram.
Brusilica je alat koji je najviše opterećen od svih ručnih alata.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Ni ozbiljnim proizvođačima nisu svi alati dobri. Uz Boschove i Makita alate imam i nekoliko Parkside alata: ručni cirkular, tračnu šlajfericu, hoblić, veću štemericu i dvije baterijske bušilice: 3,6 i 10,8V i još par manje važnih alata. Za ono koliko mi trebaju, zadovoljan sam njima. One koji mi se nisu dopali sam vrnul.
Osim ne problematične duge garancije, Lidlovi alati imaju dobar odnos cijena/dobiveno.
Naročito alat za roštilj 😏

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Tako je i ja imam jeftinu ubodnu pilu i ručni cirkular (Stern) i blanju (Provork) i služe godinama za par puta godišnje.Ali brusilica će uvjek biti poluprofi ili profi, a bušilica Iskra neće da se pokvari pa da kupim jednu Bosch, hehe, a možda ju i promjenim, ergonomija joj je loša.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Najveća mana Iskre je da ih više nema za kupiti...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Koja Bosch brusilica, gdje je kupljena, Jel ima garanciju?
Ne znam, davno je bilo, mislim da ih imam jos negdje na polici. Garanciju vjerovatno nisu imale kad nisu popravljene. To su bile male 600-700w.
Sad imam ovu metabo, jedino bi kabel trebalo promjenit.

20614

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Čini mi se da ja nisam nigdje hvalio i tvrdio da je alat Parkiside dobar. Ali isto tako mene nije razočarao jer ono što imam njihovo koristim prema njegovovim mogućnostima.

Recimo kupiti jednu malu brusilicu 700W Makita koja košta cca 1350,00 kn, za tu lovu se može kupiti 3 - 4 brusilice sličnih karektiristika (no name). I na jednu se montira rezna ploča, na drugu brusna i na treću jež (ili neki drugi alat prema potrebi).
Tako da se ne gubi vrijeme zamijene alata, samo zgrabiš onu koja ti monentalno treba. E sad teško je reći da li će više trajati ova jedna Makita ili ove tri no name brusilice ? I u svakom slučaju još ostane lova za kupnju četvrte brusilice ako slučajno rikne neka od ove tri no name.
Ovo je samo jedna pričica. ;)
Ja ga nemam ali me razočaralo ono kaj sam videl i ono malo kaj sam se pokušal služiti njime i zato velim da taj alat za mene ne pruža nikakve mogućnosti.
Stupna bušilica i borer 6mm, raspal se onaj mehanizam pomaka.
Aku odvijač ima kabel.
Kotačiči za prevoz namještaja = oguljen parket.
Nareznice su ok ako pročistiš i rupu svrdlom.
Brusilca kutna, glava može poslužiti kao peč.
.............
Uglavnom, mogu ti poslikati punu stalažu kutija Lidl alata, ima ga i ne upotrebljavanog, a i ovaj kaj je neispravan je korišten manje od hobija...

Vele ljudi da škrti dvaput plača a na alatu ne treba šparati. Ja ne velim da se za manje novce ne može kupiti alat s kojim se da raditi ali po mojem takav alat u Lidlu nebuš kupil.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Ne znam, davno je bilo, mislim da ih imam jos negdje na polici. Garanciju vjerovatno nisu imale kad nisu popravljene. To su bile male 600-700w.
Sad imam ovu metabo, jedino bi kabel trebalo promjenit.

View attachment 20614
Možda si ih preopteretio, one jesu profi ali te male opet nemogu radit cjeli dan.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Kupovina u Lidlu ima i svoje prednosti. Sad već pred 5 godina kupio onu njihovu brusilicu (veću, sa regulacijom okretaja). Riknula ja nakon nakon korištenja nešto manje od tri godine. Vratio je i dobio novu i za sada radi sasvim ok (doduše malo sam je koristio). Ili kupiš neki alat, isprobaš i ako nisi zadovoljan vratiš ga za kune.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Ko ima vremena i ispunjava ga takav posel.... zašt ne.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ovaj mali zvrk je iz Lidla, koristim ga več 4 - 5 godina. Ima samo 200 W i na njemu piše da nije za duže korištenje, ne znam sad napamet koliko ali mi se čini nekih 10 - 15 min. Imao je dva brusa grublji i finiji, grublji sam zamijenio četkom. Samo da mu malo jače stisnem na brus (recimo jedan čavao 4 mm) mogao bi ga zaustaviti ali to ne radim. Koristim ga samo za sitna
brušenja i četkanja, i skoro nikad ne radi neprekidno više od par minuta. Samo radi i ne buni se, ja zadovoljan.
IMG_20190528_173919[1].jpg

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Možda si ih preopteretio, one jesu profi ali te male opet nemogu radit cjeli dan.
Sigurno da jesam, 90% je mala u pogonu, velika tek kad treba nesto debelo presjec. No metabova evo jos dura.
No da ne kudim samo, imam zelenu manju busilicu preko 20 godina staru i do sad sam samo kabel i glavu promjenio.

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Upravo tako. Samo vikendom sam profesionalac. Svaki stroj mi treba vikendom biti u funkciji a i alat da to podržava. Zato ne smije mi štekati alat.

Miki870

Član
Tu od
14 Tra 2019
Poruka
69
Čitam i vidim da se Bosh i Makita više ne isplate, gledal sam aku bušilicu Makita, 900kn! A poslje došla akcija u lidl, identična, ali nije makita nego parkside, za 200! Nemam kaj reči jer radi bez greške već par mjeseci...

Najnoviji postovi

Na vrh