• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
U prijevodu, sve odreda picajzle kojima je bitno dali je nm ili Nm više nego dali Meže ili Ne Meže odvrnuti šaraf 😜🤣

Aj živjeli! 🍺🍺🍺

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
A šarafe stežemo na kile.... pa sad ti računaj... mislim ne stežemo ali tak se u našem podneblju izražavamo...

To su pre jaki i pre teški alati za delati. Za kotače otpuštati rođeni.
Moj mali mile ( neznam napamet koja mu je snaga na papiru) 8 mm šarafe ili okrene navoj ili ga slomi pa sam tu oprezan, a oprezan sam i na 10 mm šarafima jer i tam mi je sumljiv.
Ali je zato mali, nije tezak i u svaku rupu se da nagurati.
Dotezanje ionak ide ručno, a neke stvari je bolje ručno i otpustiti jer se puno puta tak spasi navoj. Ruka osjeti, a aparat nezna.

• Like
Reactions: ZJ

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
U prijevodu, sve odreda picajzle kojima je bitno dali je nm ili Nm više nego dali Meže ili Ne Meže odvrnuti šaraf 😜🤣

Aj živjeli! 🍺🍺🍺
Nisu kolege "picajzle" nego nastoje precizirati, usuglasiti i uspostaviti točno sporazumijevanje. Imaju moju punu podršku.

Obrazloženje, samo za one koji ga žele pročitati:

(Ja sam nekoliko puta jako zaratio sa popularnim i na glasu projektantima, izvan moje firme, koji su nam prvo "u hodu solili pamet". Ja sam ODMAH poludio na njihove "totalno glupe komentare" naših dobrih , kvalitetnih i naučno točnih izvedbenih rješenja, kabliranja jednog "jako jakog" energetskog pogona. U tim su me trenucima oni - projektanti sažalijevali, mojeg je direktora bilo možda u tim trenucima našeg "sudara" i malo sram, ali istovremeno moj je prvi suradnik, poslovođa elektro održavanja, na licu imao veeeeeeliki osmjeh i ostao ugodno iznenađen mojim energičnim nastupom, obranom struke, znanja i naše firme gdje primamo plaću. Sve se svodilo na formulu paralelnog spoja otpora, jer svaki je vodič dakle i kabel, otpor. Projektantima to tada nije išlo u glavu, a nama bi po njihovom bio novi trošak preko 300.000,00 kuna, onak - sam tak.
Nakon kojih 7-8 dana su projektanti "došli k sebi" i poslali u moju firmu službenu ispriku, te potvrdu da nisu bili u pravu, da sam ja sve "odradio" vrlo profesionalno u duhu struke, te da su SVA naša izvedbena rješenja 100% ispravna. NIKADA više iza toga, moj direktor nije sumnjao u moje znanje, uvijek me do penzije pitao "što misliš o tome i tome", a uvijek sam znao da se istovremeno raspituje o istome s pola stručnog i akademski obrazovanog Zagreba. Nikada do penzije me nije moralo biti sram, Uprava me uvijek imala hrabrosti imati pokraj sebe na takvim sastancima. Ali, nema mi veče nagrade nego dok sretnem u Gradu dokazano stručnu osobu, mojeg suradnika usred grada, a on ne okrene leđa nego imamo o čemu lijepome porazgovarati. Nismo dva bedaka koji mlate praznu slamu.)

Važno je, jako je važno biti precizan. Moj je stari nedavno preko telefona sestri dramio IMAM TEMPERATURU 38,6 ona je bila prestravljena. Otišao sam do njega, samo je na cca 150 m od moje kuće, deda daj da vidim, a toplomjer pokazuje 36,8. Treba bolji komentar, nadam se da ne. Bitno, je u STRUKAMA, JAKO JE BITNO biti precizan.

? Kaj bi se dogodilo da gospon MUHA stegne šarafe na glavi motora 10 put jačom silom, ne želite znati zar ne :)

Na žalost previše ljudi nema pojma kako pravilno napumpati gumu, a kamoli da kuži sile stezanja vijaka , a u osnovnoj i srednjoj školi je sve to bilo dostupno...

Oprostite nisam imao namjeru vrijeđati nego otvoriti oči, onima koji žmire, ili ne vide struku.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Aj živjeli! 🍺🍺🍺
Možeš me smatrati picajzlom, to je tvoje pravo, ali ja i dalje ne podržavam krivo pisanje, pogotovo ako je namjerno. Možda pokušavam ispraviti krivu Drinu, no to je moje pravo. 😉

nm je nautička milja
Nm je Njutn metar
ne mEže je Krstičevićeva .....mjera!

😉

• Like
Reactions: ZJ

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Toliko rasprave i jos nismo saznali cijenu makite, usporedbu tezine s mw...
Sto za kapacitet baterije znaci 40V i 2.5ah u usporedbi sa 18V i 5ah?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Teoretski isto, no više se energije da izvući iz 36V, jer je manja struja za istu snagu, pa su i manji gubitci.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Negde sam videl da kosta 7 soma kuna ali dobiš gratis kutnu brusilicu i pripadajuči kofer.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Da sad je 6ipol soma, ali pitanje kaj ti to treba? Treba nekome za rad na terenu, rad van radione. Za doma sigurno ne ako ga koristiš jenput u 3mj.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Dragi moji, I sam volim dobro odrađen posao i preciziram koliko ide. Fušeraj prezirem, ali ga i sam nekada prigrlim ako nema drugog rješenja u datom trenutku.

Nadalje, moj komentar je bio sarkastičnog karaktera. Ovdje se uvijek raspravlja; koliko troši, koliko snage, koliko vremena, koliko ovoga, koliko onoga, a na kraju dana posao svakako bude odrađen, imao ti pravu alatku ili tehničara.

Što se tiče samog šarafanja... Da, sve je to lijepo i krasno, ali ako ja neki alat upregnem sada i 'ko zna kada, dali je isplativo uzeti istog? Npr. da sam običan-osrednji Luka, udarni čekić mi treba 2 puta godišnje da odšarafim felge na autu i možda za nešto drugo jer sam lijen uprijeti malicko jače nego kada sjedim na toaletu, dali je isplativa Makita od 1.000€? MaKitu isplativa. Za one koji udaraju svaki dan nešto, više nego isplativo, I ja sam na granici ispaltivosti koji mimo svojih strojeva popravljam i održavam aute u slobodno vrijeme, naplatiti se kao servis ne mogu, a drugo, niti ne želim. Više sam tu da "pomognem".

Kad smo već kod toga, trenutno razmatram nabavku 100L kompresora I dobrog pneumatskog alata nego baterijskog, jerbo za 1.000€ se da složiti dobra kombinacija kompresora za osrednje potrebe tipa 3/4 udaračkog pištolja, račne, pištolja za farbanje, ekscentrične brusilice, pištolja za pjeskaranje za sitnije stvari, pilice itd... Dok za istu cijenu možeš "dobiti samo" pištolj koji ćeš ionako u 99% slučajeva koristiti po doma/radioni ili ćeš ga ponjeti kod kolege da se pokažeš kako ti lomiš šarafe, a da se ne oznojiš.

Mada moj komentar uopće nema smisla jer ja baterijski odvijač neću kupiti pa nebih trebao niti kakati, morti enega dana kad kupim kombajn koji riga vatru.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Moraš znati da su zračni alati vrlo neekonomični, a i kompresor se nemre vrtiti stalno, pogotovo ovi današnji jeftini. Koriste se kad nema drugog izbora (nemoguće, preskupo itd...).
Iz osobnog iskustva velim da svaki baterijski alat držim puno više u rukama nego zračni.
Zračni pištolj koristim dvaput godišnje za zamjenu kotača i za još tu i tam nekaj kaj ne mogu klasičnom metodom odšarafiti. A opet, za neke je stvari preslab, prema ključu s polugom...
Baterijski alat je, istina, skuplji, teži i nezgrapniji, ali nema crijeva, ne treba kompresor pa ga možeš koristiti i daleko na polju...

Najnoviji postovi

Na vrh