Kupljenec, bolje da je mekan nego suviše tvrd i krut
, no ne mislim ja tak bezobrazno, kak si ti na prvu pomislio.
I samnom je svojevremeno radilo puno vozača kamiona. Imali smo nekoliko situacija koje bi bile smiješne da nisu bile "jako opasne, srečom bez posljedica". Iza njih su ostale šaljive a istinite crtice iz života: "vozač je doviknuo suvozaču:
glej/gledaj
pretičeju/pretječu
nas dupli kotači od kamiona, slični su našima...". A onda se kod prvog usporavanja njihov kamion pun željeza, nagnuo na stranu i sjeo na doboš kočnice i diferencijala 😖
. Više nije nikome bilo smiješno, niti toj "posadi" niti nama iz radione, niti radnicima koji su morali s kamiona na kamion prvo pretovariti nekoliko tona željeza.
U živom su mi sječanju najmanje dva takva slučaja, sreča nikada se nije dogodila nikakva gora nesreča, ostala je samo zajebancija među kolegama, prijateljima. Drugi je slučaj doživio onaj naš kolega koji je baš najviše zajebavao i ismijavao onoga prvoga - karma... Lako je u prometu izgubiti kotače, čas posla.
Puno je gora situacija da izbjegneš dok vidiš da prema tebi u malom auteku juri gumetina od tuđeg kamiona po Podravskoj magistrali i fulate se za desetak centimetara 😖, išli smo u Novi Sad po 3 kom novokupljenih kamiona, a skoro zaglavili kod Đurđevca.
Najbolji ti je
alat za šarafe kotača: "Rodac" udarni stezač na šlaufu od 1" i pritisku do 10 Bara, a za kontrolu poslije stezanja negdašnji uniorov križni ključ i štanga od 2,5 m - 3 m, s "manuelcem" na drugom kraju od cca stotinjak kila žive vage
. Ako to ne upali onda autogeno aparatura i dobar brener