• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Jel to originalna koca ? Dal mi možeš izmjeriti dimenzije ?

Zanima me dužina. A ove kraće stranice bi trebale biti cca 19x19.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,791
Ja mislim da je. S tom kockom sam ju kupil.
Ali, kak sam i rekel, koristim ju jako rijetko pa je tak nekak i kocka s nje skinuta i zavrsila u jednoj kutiji s alatom u kojoj sam ju videl pa sam zato mislil da je višak.

Sutra ti izmjerim.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Kupljenec, bolje da je mekan nego suviše tvrd i krut :hahah:, no ne mislim ja tak bezobrazno, kak si ti na prvu pomislio.
I samnom je svojevremeno radilo puno vozača kamiona. Imali smo nekoliko situacija koje bi bile smiješne da nisu bile "jako opasne, srečom bez posljedica". Iza njih su ostale šaljive a istinite crtice iz života: "vozač je doviknuo suvozaču: glej/gledaj pretičeju/pretječu nas dupli kotači od kamiona, slični su našima...". A onda se kod prvog usporavanja njihov kamion pun željeza, nagnuo na stranu i sjeo na doboš kočnice i diferencijala 😖:cry:. Više nije nikome bilo smiješno, niti toj "posadi" niti nama iz radione, niti radnicima koji su morali s kamiona na kamion prvo pretovariti nekoliko tona željeza.
U živom su mi sječanju najmanje dva takva slučaja, sreča nikada se nije dogodila nikakva gora nesreča, ostala je samo zajebancija među kolegama, prijateljima. Drugi je slučaj doživio onaj naš kolega koji je baš najviše zajebavao i ismijavao onoga prvoga - karma... Lako je u prometu izgubiti kotače, čas posla.
Puno je gora situacija da izbjegneš dok vidiš da prema tebi u malom auteku juri gumetina od tuđeg kamiona po Podravskoj magistrali i fulate se za desetak centimetara 😖, išli smo u Novi Sad po 3 kom novokupljenih kamiona, a skoro zaglavili kod Đurđevca.
Najbolji ti je alat za šarafe kotača: "Rodac" udarni stezač na šlaufu od 1" i pritisku do 10 Bara, a za kontrolu poslije stezanja negdašnji uniorov križni ključ i štanga od 2,5 m - 3 m, s "manuelcem" na drugom kraju od cca stotinjak kila žive vage :). Ako to ne upali onda autogeno aparatura i dobar brener :hahah:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Moreš ti stegnut s bilo čim i kolko god hočeš vijak kad ti more glavčina otpast. mene su 2019 pogodili od prikolice dupli kotači zajedno sa glavčinom i dobošem. Ne valja ni pretjerivat sa stezanjem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,481
Ti bokca, onda se više ne bumvozil pk cesti od kad Kupljenec steže lagere i nabe...:unsure:
:hahah:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kak sam rekel, matrijal je ko repa, špara se na svemu tak i na mateijalu. Ja sam imal i slučaj kaj se šoferu i prikolica otkopčila pa nije ni skužil nakon 300 kilometri skoro🙂

Mj sve kotače kontroliramo kilo ključem.
Najviše pogonske gume se znaju otegnut.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ti si vjerojatno bil s Mujom kad ga je u Sloveniji zaustavil policajac?
- Gospod, migalec vam ne dela
Mujo izlazi iz kabine i gleda okolo, a policajac ponavlja
- Gospod, migalec vam ne dela
- ..bo te migalec, gdje mi je prikolica?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,791
Jebeno je kad te kotač prestigne...
Imal sam dva takva slucaja na svojem autu. Prvi put ništ nije ružilo, a drugi put sam se nadal da bum se maknul iz centra jer me bilo sram dotezati.
E taj put je kotač otišel, a usput su pukla i dva šarafa, matice se pogubile a colov navoj su nosile....
Skinuli smo otraga dve, to priheftali a do doma je pukel još jedan. Na kraju smo felgu zavarili za ostatke i tak se vozili još dost vremena dok nismo nabavili vijke i matice.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,791
Jel to originalna koca ? Dal mi možeš izmjeriti dimenzije ?

Zanima me dužina. A ove kraće stranice bi trebale biti cca 19x19.
Evo, izmjerio.

20210209_185528.jpg

20210209_185444.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
😣 Uh, pa ja sam skroz pozabil da imam nekakvoga tak sličnoga, digitalnoga, šublera :cry: :unsure:, valjda mu je i baterija gecrk od stajanja. Moram si nabaviti antisklerin bombone 😖, dobro kaj je kolega MUHA del tu sliku.
Zadnji put sam z njim mjeril zazor / istošenost karika u jednomu B&S motoru:
WP_20180416_12_17_59_Pro.jpg

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Hvala Muha, Elorina kocka je duga 42 mm. Mislim da će to biti oko, jer kod tebe je jedna polovica oko 26 mm.

Moram vidjeti od Gedore-a kolika je dužina. Ako je njihova duža uzet ću njihovu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,791
😣 Uh, pa ja sam skroz pozabil da imam nekakvoga tak sličnoga, digitalnoga, šublera :cry: :unsure:, valjda mu je i baterija gecrk od stajanja. Moram si nabaviti antisklerin bombone 😖, dobro kaj je kolega MUHA del tu sliku.
Zadnji put sam z njim mjeril zazor / istošenost karika u jednomu B&S motoru:
View attachment 32878
Ovaj moj je mituto, srce mi se drapa kad vidim u kakvo stanje sam ga dovel i kad se setim kolko sam dal za njega.
Ali otplatil se, kutiju nije videl nikad.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ja sam ovog dobio na poklon prije par let - a kaj onda drugo nego fala.
Ja najviše koristim klasične 150 i 250 mm, vidiš da sam zato na ovog digića stvarno pozabil.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Dok nije bitna preciznost onda ne tra šubler, onda ide brza od-okativna metoda, palac sim tam (y) :hahah:

Na vrh