• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
ZJ
Tako sam i mislio,već sam jednom krpao ovu boschovu,tako da znam unutrašnjost,a što se punjenja tiče tako sam i mislio da treba kontrolere,ali šta se napona tiče i jedna i druga imaju 13.8 V kad su full napunjene
Zašto misliš da bi ova lijevo baterija bila bolja?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Šala, jer izgleda kockasta ko tvoja na Boschu :)
Zato jer ima duple članke (3x2 paralelno, 4Ah).
PS baterije se pune do 12,9V, a nazivni je napon 10,8V a ne 12V ;)

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ma sve pet nisam baš takav tudum
Imam doma takve 3,6 li ion komadne i znam da idu do 4,3 v,ali me iznenadilo da je nakon punjenja parkside došla na 13,8 v

Probao sam jednu drugu stvara to je da mi ova bosch baterija ulazi na knap u parkside punjač,jedino treba prilagoditi kontakte

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
PS ne koristi iste kontakte za punjenje kao za pražnjenje. Pogledaj kontakte na punjaču ;)

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Danas Praktik i Bosch dobili bracu AEGa.

IMG_20220222_202753_edit_128611171211623.jpg

Ovo će ujedno biti i (se)recenzija Parksidea na neki način. (Ovi što se kunu u njihovu kvalitetu, nemojte zamjeriti, i dalje je to presveta marka Parkside) 😂😂
Stalno mi treba više brusilica jer me mrzi svako malo mjenjati ploče, a sad ću imati jedan zahvat gdje će trebati dosta rezanja pa mi treba i neki malo jači stroj. Do sada me i Praktik i Bosch služe već preko 5 godina, a oni usrani Parkside više nikad pa ni tad kod mene, općenito sam se razočarao u ta smeća, jedino što priznam da valja je ona 16V aku bušilica, sve ostalo, žali bože para... U roku od 5 mjeseci riknu njihove brusilice, a nisu se baš naradile. Na prvoj velikoj pukne keramički dosjed ležaja rotora, rek'o je*eš to, uzet ću drugi, drugi nakon 3 mjeseca samo odjednom stane u rezanju i to je to. Reklamirati nisam htio jer za te pare se ne želim sramotiti da dolazim svako malo reklamirati.

Ovaj Praktik 600W šrotuje, a od svih njih je najviše pod četkom i kamenim loncem jer mi ga nije žao za 280kn, ali on ne posustaje, a nekada se ugrije da mislim da će se otopiti.
Bosch 800W je glavni rezač s inox pločama i takve šeme, dok su Parkeri malo polirali, četkali i najviše bili pod lamelnim pločama, a ko fol su koliko ono 1200W? Sve u svemu, ni za to što su namijenjeni (hobi) nisu.

Danas tako naletio na AEGa 1300W, htio sam Bosch, ali nema jače od 800W, a razlika cca. 100kn. S tim da AEG ima bolje značajke.
Ima potenciometar, mada mi to ni ne treba, mogu ići šajbe od 125mm i ono pto me najviše privuklo su štit koji se relativno lako, okreće, skida i vraća nazad, te sistem zatezanja ploča, ne treba ključ jer ima onaj prsten koji dotegneš rukom i peglaj.

IMG_20220222_202844.jpg
IMG_20220222_202804.jpg

Ovih dana će biti upregnut pa javim dojmove, ali za sada mi djeluje kao solidan strojček, nije navikan kao Makita i Bosch, ali je tu negdje u rangu s njima pa budemo vidjeli.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ako hoćeš Bosch onda uzmi plavi mada su i oni pali s kvalitetom

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
U firmi gdje sam u mladosti radio decki koji su brusili kamine su dobivali svast od tih malih fleksi,makita&bosch plavi su durale 2-3-4 dana maks, e onda su dobili aeg te su flekse durale oko 7-10 dana,e onda su dobili fein flekse e to je vec bila ozbiljna igracka,uspjevale su i do 3 mjeseca raditi,al im je cjena VPC bila oko 1700 kn prije 12 godina. Decki su brusili sa lbd plocama 2*7.5 sati dnevno,prakticki bez prestanka.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
PS je amaterski alat. Hvalim jedino crne baterijske alate, naravno da nisu klasa premium marki, ali odnos cijene/dobivenog je izvrstan. Ostalih skoro da i nemam, a one koje imam, malo koristim (hoblić, ručni cirkular i tračnu brusilicu).

AEG je nekad bila premium marka (crne boje). Kakav je ovaj narančasti ne znam. Bosch ima brusilica 125 do nekih 1700W, tak da...nema da nema.
Ne velim da su najbolje, ali meni su nekak Bosch brusilice "prirasle srcu", zato ih i imam valjda 7...8...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ako hoćeš Bosch onda uzmi plavi mada su i oni pali s kvalitetom
U ponudi bili samo do 800W, nije bilo jačih, zato sam i išao na nešto drugo, ali ciljao sam Bosch.

Imao sam i starog FERMa, on je bio dosta je*en, trebalo ga je dobrano upregnit da se ugrije, ali jednog dana je poletio s krova kad su se rezali krajevi i puklo kućište, još uvijek stoji negdje u ormaru sa koje kakvim rashodovanim el. komponentama u nadi da ći naletit na nekom buvljaku na neki.

I onaj Parkside udarni odvijač je radio relativno malo kod mene, po potrebi većinom jer je glomazan i ne stane baš svugdje, ugl. i on je odslužio svoje prošli mjesec, ona stolna brusilica jedva sama sebe pokreće, a nedaj bože da hoćeš pošmirglati nešto malo veće od 3x3cm na njoj. Mada ne uzimam ja to za zlo, nije to alat za svakodnevnu uporabu i ne znam ni ja što, samo... Nekako sam se previše razočarao, očito da je u meni problem jer sam previše očekivao, a drugima je svima super 🤷‍♂️

Mene je isto ovaj Bosch oduševio, relativno tih i miran, ima onaj mekani start i bez obzira na 800W snage, nikada mu nije falilo snage. Vjerojatno uzmem još jedan kroz neko vrijeme 😇

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Kod mene se Bosch baš i nije proslavil.
Imam veliku brusilicu iz onog stolječa i ta radi besprijekorno.
Iz ovog, sam imal malu 1400W i ta je otišla u otpis pa ju je zamjenila nova od 1000 i ta radi, nemrem se požaliti. Naravno, plave obje
Također iz ovog stoljeca je i bušilica plava koja me skroz razočarala, služi svrsi ali nije baš bog zna kaj.

I to je to od elektro alata, ne vidim potrebe za još jer imam samo dvije ruke i nemogu istovremeno raditi sa dva takva alata
Šajbu i borer mi je najmanji problem zamjeniti kad zatreba

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ti delaš finu mehaniku, nijes' ti rabadžija kao mi ostali da treba 100 puta mijenjati alat 🤣 🤣
Znam, ali opet ne vidim razloga za imati pet brusilica. Ako ih u isto vrijeme koristiš mogu samo smetati na stolu, pa onda staviš još i pet bušilica sa različitim borerima.....
Mi na poslu imamo Bosch,Metabo i Makitu,za sada se Bosch pokazao najbolji od svih
Možda sam malo preoštro sinoč napisal.
Razočaran sam bušilicom GSB 16 RE. Kupil sam je jer mi se brzostezna glava svidjela koju stežeš jednom rukom. U biti sa tim mehanizmom sam nezadovoljan i njega sam slomil.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ha vidi, evo npr. ovo treba rezati i malo obrijati kutove za varenje, kad bi to napravio ako moram svako malo mjenjati te reznu šajbu te lonac?

IMG_20220223_130935.jpg

Za neke picaboce treba imat koju brusilicu i bušilicu više, tipa ugradnja drvenih dasaka na stepenice, hoćeš stavljati hol šarafe oliti upuštene glave, jednom burgijom pičiš konstrukciju i drvo, drugom upuštaš rupe, opet koliko bi trebalo da drkariš s jednom bušilicom...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Jasno, nisam ni ja baš samo na jednoj brusilici i bušilici. Postoje stare Iskre u rezervi ako koja od ovih stane ili za takve poslove zatrebaju dvije.
Dvije razumijem, ali više od toga je stvarno previše, to si ni metalske industrije nisu prije, a ni danas priuštile jer nema potrebe za tim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A gdje je rezno uje ili emulzija?
Strojno ne ide bez toga

Najnoviji postovi

Na vrh