• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
I koliki je buđet? Mi na poslu imamo Airmec od mislim 200 litara i star je preko 15 godina i nema problema nikakvih, mehaničar mi ima takvog od 500 litara i stalno radi već godinama.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Zaje stvar,.....

A da ti utrapim jednog dvoglavog Trudbenik a na 3F

Posljednje uređivanje:

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
konacno sljedeci tjedan krecem u realizaciju izrade stola za radionu. napravljen bude od kvadratnog profila 4x4cm ( noge) i L profila 4x4cm ( ostalo). dimenzije stola budu 250x90cm. gore bi stavio drvenu plocu pa ( najbolje bi bilo da je iz komada) pa me zanima sto je najbolje staviti? da ne bude premekano

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Trebam rezati betonsku stazu debljine 8-10 cm popločenu granitom 2 cm. Imam kutne brusilice: veća 1600W 8000 okretaja za ploče fi 180 i manju fi i25. Na većoj imam štitnik za ploče 230 pa za rezanje čelika ponekad, svjestan rizika, koristim ploče fi 230 jer se brzo potroše do fi 185. Na manjoj se koriste samo ploče do fi 125.

Dijamantnoj ploči za rezanje kamena i betona se u radu ne smanjuje promjer. Izbječi fi 230 u velikom luku ili je netko radil s takvom kombinacijom? Koliko je opasnija od rezne ploče za čelik?

Cijene dijamantnih ploča su jako različite. Ima li osjetne razlike u kvaliteti koja bi opravdala višu cijenu? Ako ima, koju marku preporučujete.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ako oćeš pravu reznu ploču za beton pripremi si 200 ojra za pravu dijamantnu. Sad ovisi kolko trebaš rezati. Bez vode je to ravno samoubojstvu. Ak je više toga,najdi nekog ko ima onaj cestarski rezač s vodom

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ja sam rezao s pločom iz keramixa za cca 200 kn je bila, al to nije normalno koliko se praši bez vode. Izrezao sam za par vrata u kvadrima i još svašta tako da se je definitivno isplatilo. Vjerojatno bi s nekim brendom to išlo još bolje al i ovo ide čisto dobro i brzo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nemoj niti pokušavati sa šajbom 230 na 180 brusilici, pogotovo s 1600W. Premalo momenta i prevelika obodna brzina.
Ja sam rezal cigel sa šajbom fi 305 (12") na 2100W 230 brusilici...nakon 10m reza ispustila je dušu (nova brusilica, plavi Bosch). Naravno, s odgovarajućim štitnikom.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ti si koristil 33% veću šajbu. U mojem slučaju je povećanje 28%.
Jutros sam malo pregledal kaj od reznih ploča imam doma i pronašel i dvije stare dijamntne za kamen. Našel sam jednu fi180 do kraja potrošenu i više nije upotrebljiva i jednu fi 230x22,23x5 (neka austrijska) koja još ima dijamantnog sloja. Dakle, sigurno sam koristil obje.
Kaj se tiče opterećenja brusilice, držim da je tu najvažnije koliko se brusilica pritisne. Ide dosta sporije, ali treba se prilagoditi mogućnostima stroja.
Vjerojatno bum kupil fi 180 i zarezal s njom koliko ide u dubinu, a nakon toga produbil rez za 25 mm sa starom fi 230. U kutu bu sigurno bolje došla mala, ali ne znam bi li bilo bolje fi 125 ili fi 115, makar nije velika razlika u promjeru.

Edit:
Kaj bi se dogodilo kad bi netko, da se smanji prašenje, lagano zalijeval vodom za vrijema rezanja? Jesu li te ploče za rezanje na suho uopće prikladne za rezanje na mokro?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ploči nebu ništ,još bu lakše rezala. Ali stroj ti nije zaštičen pa da te ne drmne ak se namoči

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@iwanho, te šajbe nisu za mokro rezanje, piše na njima.
Vrtilo se bu teže, jer se stvara "blato", dok na suho šajba prašinu izbaci van.

Pa nek se u- ili pri-zemlji :hahah:
Najprije ga bude brusilica PRIzemljila, a onda ga budu za koji dan kasnije Uzemljili ;)

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ako je šajba izdržala s 33% većim promjerom od dopuštenog, trebala bi i sa 28%. Dakle postoji tih 5% za eventualnu slabiju kvalitetu manje šajbe.
Samo sam napisal činjenice i ne kužim kaj je smiješno.:unsure:

Ako se promatra u kontra smjeru, onda je potreban drukčiji pristup. Dobro je tada imati na umu kaj se dogodi dodavanjem koje kapi u punu čašu, a dodana količina je puno manja od 5%. ;)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Ima tu još jedna stvar - obodna brzina!
Može se dogoditi, ako je obodna prevelika, da se mjesto samo užari i šajba ne reže!

• Like
Reactions: ZJ

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Nemoj niti pokušavati sa šajbom 230 na 180 brusilici, pogotovo s 1600W. Premalo momenta i prevelika obodna brzina.
Ja sam rezal cigel sa šajbom fi 305 (12") na 2100W 230 brusilici...nakon 10m reza ispustila je dušu (nova brusilica, plavi Bosch). Naravno, s odgovarajućim štitnikom.
I do kraja je krepala?
Ali to su šajbe za motorne rezalice, a ne za brusilicu od 230mm. Mislim da bi svakoj to bil problem, bez obzira na marku.
A štitnik je neki homemade?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nije, radi dalje, ali jako iskri kolektor. Uglavnom, kak je to Bosch, ne isplati ju se popravljati (rotor košta ko pol nove).
Štitnik sam ja napravil, specijalno za tu šajbu.
Inače, stari, puni cigel je najmekši materijal za rezati.

Najnoviji postovi

Na vrh