Lee Champa
Iskusan lik
- Tu od
- 9 Tra 2019
- Poruka
- 9,806
Pa to možeš sam provjeriti!
Za doma...ali u firmama baš i ne.To se kupi novo i gotovo, kaj buš kalibriral...
Još skoro pol te cijene treba pootrošiti za nastavkeJa bi si recimo ovog štel imati Moment ključ digitalni 7281 -2stac
Radi firmi je i izmišljen zakon da treba atestirati kilo ključ nakon 6 meseci..... a radi tih istih firmi ona firma na koju si link del nije dela ključ u bravu.Za doma...ali u firmama baš i ne.
Oprosti na upadu, jer ima i druga strana medalje.Radi firmi je i izmišljen zakon da treba atestirati kilo ključ nakon 6 meseci..... a radi tih istih firmi ona firma na koju si link del nije dela ključ u bravu.
To se nekad zvalo porez na bedake, koji je današnji naziv ja neznam..... pas xxxx, pa nije kilo ključ pašteta da ima vremenski rok trajanja..... dok ga bedak more uništiti samo nakon jednog stezanja
Ima i treča strana medalje.Oprosti na upadu, jer ima i druga strana medalje.
Primjer:
Kovinotokar na klasičnom tokarskom stroju intenzivno i svakodnevno koristi pomično mjerilo/šubler, nebrojeno put mjeri, kontrolira, dok se još predmet rada vrti.
I onda nastane cirkus dok netko mora njegov uradak ugurati u uradak koji je izradio u toleranciji njegov kolega, a ono udri, okreni, udri okreni - ugurati ga oba dva ne mogu. tako nekako je znalo to biti. Nakon samo godinu dana, kontroliramo taj njegov šubler, kad ono, poderao ga je 2-3 desete. Hebaj ga, makar to mnogi ovdje aktivni ne razumiju i alatnicu sam imao na duši, alatnicu za par stotina kovinotokara, glodača, zavarivača, ma...
Znali smo poslati kolege pred kraj godine, prije inventura, s "etalonima" na umjeravanje šublera, mikrometara i znali su pokupiti po desetak i više komada u dan, ili dva, kao "poderanih i netočnih do bola".
Nije sve uvijek baš tak bez veze.
Jedno je doma, radionica i/ili obrt, a drugo je tvornička proizvodnja i umjeravanje alata... Nije ni cjelokupni ISO baš tak jako blesavi projekt, ima puno dobrih i korisnih strana u sebi.
Ja sam to tak shvatil iz onog kaj si ti natipkal i bilo mi je to jako čudnoNakon samo godinu dana, kontroliramo taj njegov šubler, kad ono, poderao ga je 2-3 desete
Bilo je u tom mom odgajalištu i glodalica i borverk jedini u RH, kovačnica, alatnice.....Ima i treča strana medalje.
Taj isti tokar koji uzme taj umjereni šubler i putem do stroja mu opadne iz ruku na pod.....
Ja sam bil šegrt u firmi koja je imala svoju tokariju sa 30-tak ako ne i više tokarskih strojeva i pouzdano znam da svaki od njih je imal barem dva zadužena šublera, a to nije bilo bez razloga
Uvek se znalo koji od njih bu dobil takav zahtjevniji posel gde je trebalo nekaj u nekaj (na toleranciju) napraviti, a za to smo imali alate (koje ja zovem ide, ne ide).....
Bilo je u tom mom odgajalištu i glodalica i borverk jedini u RH, kovačnica, alatnice..... ko je htel naučiti imal je gde, a i od koga.
Moj majstor kaj mi radi strojnu obradu obavezno vrši mjerenja sa dva različita alata, a tak bi trebali raditi i tokari koji znaju kaj rade, naročito u tak velikoj firmi koju ti spominješ koja je imala par stotina takvih majstora i trebalo je godinu dana da se utvrdi koji šubler je neispravan.
Podržavam točnost i ispravnost alata sa kojima se radi ali ovo baždarenje nakon 6 mjeseci je upravo ono kaj sam napisal.
Uostalom, i kolega @ZJ je shvatil kaj hoču reči, a kolko sam shvatil u svom poslu on je upravo za te sigurnosne standarde zadužen da bi se firma ogradila kad se nekaj dogodi....