• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,806
Ne! Kvadrat stegneš u škripac i izračunaš sila puta krak!
npr. 3kile = uteg od 1 kg na razmaku od mjesta stezanja 1 m ili bilo koja kombinacija da dobiješ 3 kile na metar

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,377
Narütlich.

U nekim firmama i nakon 6 mjeseci ;)

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,511
Kaj si skroman🤭. Pa za to moraš natuči 3 generalke. I to ak buš šparal na dimeru🤫😂

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,695
Za doma...ali u firmama baš i ne.
Radi firmi je i izmišljen zakon da treba atestirati kilo ključ nakon 6 meseci..... a radi tih istih firmi ona firma na koju si link del nije dela ključ u bravu.
To se nekad zvalo porez na bedake, koji je današnji naziv ja neznam..... pas xxxx, pa nije kilo ključ pašteta da ima vremenski rok trajanja..... dok ga bedak more uništiti samo nakon jednog stezanja

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,377
Gle, srdili se mi ili ne, to je tak.
Sve je to radi politike kvalitete (ISO 9000 i slične bedarije), sve mora biti papirnati pokriveno, sljedivo...bla, bla...da neki manager ne bi bil v reštu, već da se sva krivnja svaki na nekog malog "zamusanca" koji je moral taj ključ držati v rukama.
Kad se dogodi stanje, sudac i vještaci pitaju gdje je ovaj, gdje onaj papir. Tko ga nema, ispadne kriv...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,940
Radi firmi je i izmišljen zakon da treba atestirati kilo ključ nakon 6 meseci..... a radi tih istih firmi ona firma na koju si link del nije dela ključ u bravu.
To se nekad zvalo porez na bedake, koji je današnji naziv ja neznam..... pas xxxx, pa nije kilo ključ pašteta da ima vremenski rok trajanja..... dok ga bedak more uništiti samo nakon jednog stezanja
Oprosti na upadu, jer ima i druga strana medalje.
Primjer:
Kovinotokar na klasičnom tokarskom stroju intenzivno i svakodnevno koristi pomično mjerilo/šubler, nebrojeno put mjeri, kontrolira, dok se još predmet rada vrti.
I onda nastane cirkus dok netko mora njegov uradak ugurati u uradak koji je izradio u toleranciji njegov kolega, a ono udri, okreni, udri okreni - ugurati ga oba dva ne mogu. tako nekako je znalo to biti. Nakon samo godinu dana, kontroliramo taj njegov šubler, kad ono, poderao ga je 2-3 desete. Hebaj ga, makar to mnogi ovdje aktivni ne razumiju i alatnicu sam imao na duši, alatnicu za par stotina kovinotokara, glodača, zavarivača, ma...
Znali smo poslati kolege pred kraj godine, prije inventura, s "etalonima" na umjeravanje šublera, mikrometara i znali su pokupiti po desetak i više komada u dan, ili dva, kao "poderanih i netočnih do bola".
Nije sve uvijek baš tak bez veze.

Jedno je doma, radionica i/ili obrt, a drugo je tvornička proizvodnja i umjeravanje alata... Nije ni cjelokupni ISO baš tak jako blesavi projekt, ima puno dobrih i korisnih strana u sebi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,695
Oprosti na upadu, jer ima i druga strana medalje.
Primjer:
Kovinotokar na klasičnom tokarskom stroju intenzivno i svakodnevno koristi pomično mjerilo/šubler, nebrojeno put mjeri, kontrolira, dok se još predmet rada vrti.
I onda nastane cirkus dok netko mora njegov uradak ugurati u uradak koji je izradio u toleranciji njegov kolega, a ono udri, okreni, udri okreni - ugurati ga oba dva ne mogu. tako nekako je znalo to biti. Nakon samo godinu dana, kontroliramo taj njegov šubler, kad ono, poderao ga je 2-3 desete. Hebaj ga, makar to mnogi ovdje aktivni ne razumiju i alatnicu sam imao na duši, alatnicu za par stotina kovinotokara, glodača, zavarivača, ma...
Znali smo poslati kolege pred kraj godine, prije inventura, s "etalonima" na umjeravanje šublera, mikrometara i znali su pokupiti po desetak i više komada u dan, ili dva, kao "poderanih i netočnih do bola".
Nije sve uvijek baš tak bez veze.

Jedno je doma, radionica i/ili obrt, a drugo je tvornička proizvodnja i umjeravanje alata... Nije ni cjelokupni ISO baš tak jako blesavi projekt, ima puno dobrih i korisnih strana u sebi.
Ima i treča strana medalje.
Taj isti tokar koji uzme taj umjereni šubler i putem do stroja mu opadne iz ruku na pod.....

Ja sam bil šegrt u firmi koja je imala svoju tokariju sa 30-tak ako ne i više tokarskih strojeva i pouzdano znam da svaki od njih je imal barem dva zadužena šublera, a to nije bilo bez razloga ;)
Uvek se znalo koji od njih bu dobil takav zahtjevniji posel gde je trebalo nekaj u nekaj (na toleranciju) napraviti, a za to smo imali alate (koje ja zovem ide, ne ide).....
Bilo je u tom mom odgajalištu i glodalica i borverk jedini u RH, kovačnica, alatnice..... ko je htel naučiti imal je gde, a i od koga.

Moj majstor kaj mi radi strojnu obradu obavezno vrši mjerenja sa dva različita alata, a tak bi trebali raditi i tokari koji znaju kaj rade, naročito u tak velikoj firmi koju ti spominješ koja je imala par stotina takvih majstora i trebalo je godinu dana da se utvrdi koji šubler je neispravan.

Podržavam točnost i ispravnost alata sa kojima se radi ali ovo baždarenje nakon 6 mjeseci je upravo ono kaj sam napisal.
Uostalom, i kolega @ZJ je shvatil kaj hoču reči, a kolko sam shvatil u svom poslu on je upravo za te sigurnosne standarde zadužen da bi se firma ogradila kad se nekaj dogodi....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,940
@MUHA
Sve si ti dobro napisao, osim da nam je trebalo godinu dana da izmjerimo i nađemo šubler koji je poderan. Krivo, jako krivo.
I moji su radni kolege bili premazani svim mastima, imali su pune ormare alata i mjerila. Znali su kad je što mudro koristiti. U ostalom zajedničkim smo radom i suradnjom pobrali i godinama držali sve potrebne i stečene certifikate na vrlo visokom nivou.
Među pravim majstorima se uvijek našlo i frišo zaposlenih, koji su išli dotle u čitanju mobitela da su sa štapom od cca 75 cm tipkali, da ne dignu guzicu, po tastaturama CNC strojeva, a onda bi došli k nama u radionu - čuj mašina mi se z čistog mira zaletela i potrla komad i alat. Imao sam puno i takvih lumena, a kak su tek takvi mjerili, da se smrzneš.
Uvijek gdje ima zdravog i plemenitog žita ima i kukolja. Mi smo se samo trudili uklanjati taj kukolj...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,695
Nakon samo godinu dana, kontroliramo taj njegov šubler, kad ono, poderao ga je 2-3 desete
Ja sam to tak shvatil iz onog kaj si ti natipkal i bilo mi je to jako čudno ;)

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
559
Ima i treča strana medalje.
Taj isti tokar koji uzme taj umjereni šubler i putem do stroja mu opadne iz ruku na pod.....

Ja sam bil šegrt u firmi koja je imala svoju tokariju sa 30-tak ako ne i više tokarskih strojeva i pouzdano znam da svaki od njih je imal barem dva zadužena šublera, a to nije bilo bez razloga ;)
Uvek se znalo koji od njih bu dobil takav zahtjevniji posel gde je trebalo nekaj u nekaj (na toleranciju) napraviti, a za to smo imali alate (koje ja zovem ide, ne ide).....
Bilo je u tom mom odgajalištu i glodalica i borverk jedini u RH, kovačnica, alatnice..... ko je htel naučiti imal je gde, a i od koga.

Moj majstor kaj mi radi strojnu obradu obavezno vrši mjerenja sa dva različita alata, a tak bi trebali raditi i tokari koji znaju kaj rade, naročito u tak velikoj firmi koju ti spominješ koja je imala par stotina takvih majstora i trebalo je godinu dana da se utvrdi koji šubler je neispravan.

Podržavam točnost i ispravnost alata sa kojima se radi ali ovo baždarenje nakon 6 mjeseci je upravo ono kaj sam napisal.
Uostalom, i kolega @ZJ je shvatil kaj hoču reči, a kolko sam shvatil u svom poslu on je upravo za te sigurnosne standarde zadužen da bi se firma ogradila kad se nekaj dogodi....
Bilo je u tom mom odgajalištu i glodalica i borverk jedini u RH, kovačnica, alatnice.....

Jedini u RH.....
U pa to je......onda bil unikat....

Najnoviji postovi

Na vrh