• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,979
A gle, ako ti baš hočeš da bu Hazetov i da to na njemu piše zemi ga.
Onaj za 300 kuna isto to sve more izmjeriti i dobar je. A možda je i iz iste slastičarne ispal. Jedino kaj na njemu nema imena.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,884
Mene ni briga za kiselinu i antifriz, ja s takvim merim cukor!
A kaj ti nisu dobre one pipete za mjerenje?
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,884
A ovaj za antifriz na skali označeni minusi do kojih vrijedi antifriz. A isto takav je za kiselinu!
DSC_1252.JPG

Ovaj je za cukor!
DSC_1253.JPG
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,741
Ekipa, zanima me: dok si nabavite "najtočniji" po vašem uvjerenju mjerač za antifriz i napravite kontrolu antifriza u jednom velikom motoru, s puno litara rashladne tekučine, kako s njim dalje?

Primjer: u motoru se nalazi recimo 30 litara rashladne tekučine, antifriza, za koju ste ustanovili da joj je točka smrzavanja na samo minus 8 stupnjeva celzijusa.

Pitanje: koliko sad tog previše razrijeđenog antifriza treba ispustiti, pa onda dolijati koncentriranog antifriza "iste vrste", da bi točku smrzavanja rashladne tekučine spustili na barem minus 25 stupnjeva?
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,979
Takav antifriz se obavezno mjenja, barem je tak na ovom forumu savjetovano.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Sve to van i napraviš si u nekom kanistru drugi za nutra, nek ti je do minus 20 dost je. Al nemoj nikak naljevat čistoga pa onda vodu, najbolje vani napravit u nekom kanistru i deti onda nutra.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,884
A stari zamjeraš sa vinom, kak su talijanci delali da vino dobi bukee!
Dok ih nisu otkrili i za jajca objesili!
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,979
Sve to van i napraviš si u nekom kanistru drugi za nutra, nek ti je do minus 20 dost je. Al nemoj nikak naljevat čistoga pa onda vodu, najbolje vani napravit u nekom kanistru i deti onda nutra.
Je, najbolje ga je zmiksati u nekoj kanti za svaki slučaj
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,741
Ekipa, dopustite mi da budem toliko slobodan, da vas dodatno navedem na konkretan razgovor, s ciljem stjecanja eventualnih "novih" saznanja. Ne budu naškodila :).

Dakle pustimo sad "takav slabi i razrjeđeni se antifriz mijenja", s tim se i ja mogu složiti, ali?!
Pustimo sad gdje ga budemo miješali, vi neki u kanti, ja u loncu..., ali?!

Ali, dajmo da malo zagrebemo u "postupak". Ja sam ima priliku godinama raditi i na tehnici u kojoj se nalazilo preko 60 i puno više litara antifriza u svakom motoru. Tih je nazovimo "strojeva" bilo uvijek puno, "više desetaka komada", na stotine čak pa i puno stotina, to su morate priznati jako velike količine antifriza u igri, veliki novac.

Događalo se da par dana iza ulijevanja antifriza pukne crijevo i iscuri iz rashladnog sistema / sustava 20-30 litara antifriza. Ti si na terenu, u "vukojebini", rezervno crijevo nekakvo, ili kakvo takvo izmisliš i imaš, ali nema novog antifriza i nema druge da bi motor i stroj "funkcionirao", vozač nalije u spremnik koliko fali običnu vodu. E tek sad je nastalo novo da oprostite "sranje". Sad je to nekakav više desetaka litarski slabi bučkuriš. E pa koliko sad ispustiti ( i uloviti za regeneraciju / za oporabu) tog bučkuriša i nalijati koncentriranog antifriza? Ne radi se uvijek o količinama red veličine 2-3 litre, radi se o ozbiljnim velikim brojkama. Taj se antifriz ne baca "samo tako", ide na oporabu i za ponovnu upotrebu.

Molim vas probajte se malo sad prisiliti i reči: kojom bi se metodom vi poslužili da to odradite na prethodno opisani način?
Da još malo sve zakompliciram: bilo je u "tom motoru" recimo točno 60 litara antifriza, koncentracije / zaštite do minus 25, onda je puklo crijevo i izgubilo se 25 litara, pa je na terenu nalijana čista voda. Sad imamo novu, slabiju koncentraciju od 60 litara. Koliko litara od nje ispustimo u kantu, u radioni, da dolijemo koncentrirani antifriz i imamo ponovo traženih do minus 25 stupnjeva?

Dajte malo, da se svi skupa malo trgnemo iz korone i mozak usmjerimo na ovakve životne "bombone" ;) :) .
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,884
To sam nekad učim i računal (kemijska), ali znaš sad švabo!
Ali ne ni on dugo, bum se prebacil na kućnu medicinu koju upravo miksam, ali mi je slaba koncentracija (oko 25 %) i za dva tri dana bu za "prave minuse 20-22 G".
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Nula litara koncentrata bih ulijal u motor.
Prvo bi na uputama antifriza pročital kolika koncentracija zadovoljava za -25°C. Recimo da je potrebni odnos koncentrat:voda = 1:2. Dakle za tih 25 litara vode kojom smo razrijedili stari antifriz je potrebno 12,5 litara koncentrata.
Bez preciznog dijagrama odnosa i temperature je nemoguće točno odrediti, a i onda nije baš jednostavno.
Najjednostavnije je ispustiti 25 litara iz sustava i pola pomiješati s antifrizom u odnosu 1:1, a 12,5 litara u pričuvu. Dakle sad bu u sustavu 25 litara za temperaturu -38°C i 35 litara za temperaturu koja je nepoznata bez ispitivanja. Nije 100% točno, ali držim da je zadovoljavajuće i sigurno na strani sigurnosti.
 

Najnoviji postovi

Na vrh