• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ekipa, dopustite mi da budem toliko slobodan, da vas dodatno navedem na konkretan razgovor, s ciljem stjecanja eventualnih "novih" saznanja. Ne budu naškodila :).

Dakle pustimo sad "takav slabi i razrjeđeni se antifriz mijenja", s tim se i ja mogu složiti, ali?!
Pustimo sad gdje ga budemo miješali, vi neki u kanti, ja u loncu..., ali?!

Ali, dajmo da malo zagrebemo u "postupak". Ja sam ima priliku godinama raditi i na tehnici u kojoj se nalazilo preko 60 i puno više litara antifriza u svakom motoru. Tih je nazovimo "strojeva" bilo uvijek puno, "više desetaka komada", na stotine čak pa i puno stotina, to su morate priznati jako velike količine antifriza u igri, veliki novac.

Događalo se da par dana iza ulijevanja antifriza pukne crijevo i iscuri iz rashladnog sistema / sustava 20-30 litara antifriza. Ti si na terenu, u "vukojebini", rezervno crijevo nekakvo, ili kakvo takvo izmisliš i imaš, ali nema novog antifriza i nema druge da bi motor i stroj "funkcionirao", vozač nalije u spremnik koliko fali običnu vodu. E tek sad je nastalo novo da oprostite "sranje". Sad je to nekakav više desetaka litarski slabi bučkuriš. E pa koliko sad ispustiti ( i uloviti za regeneraciju / za oporabu) tog bučkuriša i nalijati koncentriranog antifriza? Ne radi se uvijek o količinama red veličine 2-3 litre, radi se o ozbiljnim velikim brojkama. Taj se antifriz ne baca "samo tako", ide na oporabu i za ponovnu upotrebu.

Molim vas probajte se malo sad prisiliti i reči: kojom bi se metodom vi poslužili da to odradite na prethodno opisani način?
Da još malo sve zakompliciram: bilo je u "tom motoru" recimo točno 60 litara antifriza, koncentracije / zaštite do minus 25, onda je puklo crijevo i izgubilo se 25 litara, pa je na terenu nalijana čista voda. Sad imamo novu, slabiju koncentraciju od 60 litara. Koliko litara od nje ispustimo u kantu, u radioni, da dolijemo koncentrirani antifriz i imamo ponovo traženih do minus 25 stupnjeva?

Dajte malo, da se svi skupa malo trgnemo iz korone i mozak usmjerimo na ovakve životne "bombone" ;) :) .
O tome ja godinama pričam, ali pojedinci mjenjaju antifriz svakih godina koliko piše na kantici godina proizvodnje. Jeru kantici je senzor koji pokvari antifriz nakon godina koliko je proizvođač napisal na samoj kantici.
Ako slučajno na kantici ne piše internet je čudo za rješavanje takvih problema.

Kaj se tiče pojačavanja takvih velikih količina antifriza ja mislim da nije neki problem to za izračunati.
Primjer. Ako ide 100 litara i unutra imamo -10, na to da dodadamo 20 litara koncentrata dobili bumo oko -25 kaj je sasvim dovoljno.
Ovaj moj izračun je otprilike iz glave i nemora da je točan. Za točnu kalkulaciju bi trebalo uzeti digitron i prisjetiti se prvih par godina škole pa izračunati.

E da, navodno i taj koncentrat ne valja več je bolji tvornički pripremljen antifriz. Tak sam ja pročital, ne tvrdim to.
I mješati se nesmije po bojama.

Ja osobno sebi mješam sve kaj mi pod ruku dojde i oobično moram nadoljevati jer navek negde nekaj pušta, slini, suzi.... a kaj bum, šustar nije nikad cipele imal.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Prijatelji plus ja bum tvoje postove čital kad bum u penziji(ak ju doživim)
Ti bi baš bil dobar pisac neki, pjesnik poezija ili stručni suradnik medicinskog fakulteta. Pišeš i pišeš i samo pišeš, i onda opet pišeš, 😉☕🍺ja si natočim antifriz u kanister i onda dotačem vodu, i polako mjerim koji je omjer, kad mi onak od oka paše minus to je to. Još malo posle ak fali u sistemu dodam čistoga, i ja trošim puno antifriza pa se ne falim ko ti 😂😂ja sam ovaj tjedan skoro dve bačve od totala sparšil, a de je još voda😂😂😂i ja mješam sve kaj imam, osim euro 6,njega nesmem u kamionima mješat. Tam je opet druga politika, svaki proizvođač svoje gura i nudi, mercedes crveni, scania, plavi,iveco žuti. To ne mješam samo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Poštovani MUHA, Kupljenec, ostali molim da se nitko ne uvrijedi.

Nekima je jasno, a nekima nije to da nisu svi antifrizi na istoj sirovinskoj osnovi, bazi, isto tako nije isti antifriz za "gusnati blok motora" i za blok od legure aluminija, ili za solarni sustav. Tu stajem "s pisanjem o tome".

Što se matematike "dotikavle" bilo bi zanimljivo da (ako vas to iskreno sad zanima) pogledate kako zapravo izgleda "grafikon miješanja" koncentriranog antifriza s vodom. Pritom, molim vas, obratite pažnju na činjenicu da li je taj graf linearni, ili je ovakvi, ili je onakvi, pa budu možda ovakve "ofrlje" matematike jako brzo pale u vodu.
"Nebojte se" ne želim se ja s vama svađati :). Vi budete i dalje miješali na vaš način :), prihvatite ovo molim vas samo kao "ne-obični razgovor".

Kupljenec, kak bi se tebi dopalo da ti ja za vrijeme restauracije (tvojeg meni jako lijepog folcike kombija) poštelam regler nakon repariranja bez ampermetra i volt metra, onak, samo na "osjet s prstima" kolko sam našpanal koji feder na špuli? Ja ti unaprijed velim da ga ja kak sam god v penziji morem i to jako dobro tak naštelati, a mnogi, ga ne budu znali niti s hrpom instrumenata. Ali, niti ti ne bi bil srečen s takvom mojom metodom. Jednostavno bi me pital pa kaj ti stari bedak nemaš nikakvoga instrumenta da vidim kaj mi delaš i kaj si mi napravil? :) Ali ti pišeš tu iznad "kak se olako razbacuješ z tuđim penezima" sam tak, to kak ti mučkaš antifriz. To ti je "nikaj več", to si moreš u struki jedino obesiti mačku za rep. Ja govorim o "teoretski" ispravnom načinu, a ti se vadiš na zanemarivo malu količinu, rivaš si glavu v pesek (u pijesak), moram te malo piknuti :). Ili ti to znaš, ili ne znaš, nije sad bitno kak si se ti snašel i improviziral, nego kak da to delaš "tak kak mora biti".

Ja sam malo prije došel doma, jer sam prijatelju u susjednom naselju na njegov poziv kontroliral antifriz u Fergusonu, je to dobro ili nije? Vidi sliku:

Prilozi

• Mjerenje antifriza danas .jpg
    Mjerenje antifriza danas .jpg
    28.3 KB · Pregleda: 32

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Znalci,
nijedan se nije osvrnul na moj post, a baš me zanima kaj sam, po Vašem mišljenju, pogriješil. Pogotovo me zanima, jel bi se moj mešung zgrušal na -25°C. :unsure:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Gospon plus, meni je sve jasno oko tih različitih antifriza ali danas su oni (oni kaj je 20 kuna litra koncentrata) tak deklarirani da sikam pašu i ljudi ih sikam revljeju.
Danas je mene nakon kaj sam doma došel dočekalo ovo. Čovek me zval i rekel da mu ga malo pojačam za svaki slučaj.
Ako on tak želi ko sam ja da mu sudim i uvjeravam ga u drugačije.
Uostalom, napisal sam da ja u svoju vozilicu točim sve kaj mi je pri ruci.

20201122_154457.jpg

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
@Kupljenec pošto si u kamionima jesi videl kad kaj se događa sa Ategom 3 ili Actrosom mp4 kad natočiš obični crveni antifriz.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kupljenec, ja odmaram, vidiš da nikaj ne delam danas, samo visim na računalu i gnjavim s antifrizom. A vidim i nekakvo nespretno izmotavanje umjesto davanja jasnog odgovora. :) (Skoknuo sam samo na kratko k prijatelju izmjeriti antifriz u traktoru, ali to ja ne smatram umorom ni obavezom. Malo je takvih nesebičnih ljudi kao što je taj prijatelj.)

Razumijem odgovor i način kako i zašto na njegov način postupa gospodin MUHA, stranka naruči, plati i stranka sama snosi odgovornost.

Definitivno sam postavio suviše teško pitanje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kupljenec, ima onaj nekakvi, od ranije poznati antifriz, na bazi monoetilenglikola (uh tak nekak se taj vrag valjda zove), pa kak to da udio vode i koncentriranog antifriza 50% - 50% štiti do niže temperature, nego da je u mješavini recimo 70% antifriza, a 30% vode, koji vrag se s tim događa?

I onak uz put da te pitam, zakaj je preslaba mješavina, ona s preveč vode a premalo antifriza nekak štetna, nagrizajuča i goropadna za hladnjak i blok motora?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Razumijem odgovor i način kako i zašto na njegov način postupa gospodin MUHA, stranka naruči, plati i stranka sama snosi odgovornost.
Stranka uvijek odlazi od mene zadovoljna. A naročito stranka koja dođe i zna kak i kaj treba napraviti.
Jel bi bilo od mene u redu da ja napravim drugačije?
Ja mogu savjetovati i pokušati nekome nekaj objasniti ali ako je on uporan.... mušterija mora biti zadovoljna.

Evo naprimjer naš kolega ZJ je obletaval oko mene par godina da mu napravim karikaš. Odbijal sam ga godinama i pokušal mu pojasniti zašto to ne valja.
Kad sam videl da pomalo idemo pravim putem pristal sam da mu to napravim.
Kad smo rastavili napravili smo to kak treba i vjerujem da smo obojica zadovoljni napravljenim.
Ali da ga ja nisam uspjel nagovoriti na ono kaj sam znal da bu garant dobro nebi mu nikad ništ delal.
Nakraju smo napravili više nego smo planirali ali to kaj smo se složili oko svega mi je samo dalo volju da se potrudim i napravim mu najbolje kaj znam.
Ne samo ja, ja i balavec i sam ZJ koji je imal ideje koje je pripremil pa smo ih zajedničkim snagama ugradili u mjenjač.

Evo ga tu na forumu pa nek potvrdi sam jel bilo tak ili drugačije.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Je, tak je. Zato ja i danas mijenjam antifriz po tablici, svake druge godine.
Staroga, ispuštenog, odnesem Muhi da ga "reciklira" :D

Rekel si da imam dvije opcije: "zakrpat" i prodati traktor ili napraviti kak spada za sebe.
Ovo drugo je opcija uvijek, samo je pitanja tko si ju i kad može priuštiti. Srećom, ja sam mogel.

Ne bi se štel mešati u ovu priču s koncentracijama, jer znam da je nelinearna.
Kak uvijek kupujem INA AL40 gotovi (zeleni) antifriz, za mene je opcija dolijati istog takvog kad ga usfali.
Ako bi bil prisiljen dolijati vodu, ja bi ga zamijenil prvom prilikom.

A glede testiranja: priznam jedino uzorak u škrinji.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja delam kak najbolje znam i mogu, nemreju ljudi koji imaju kamione čekat da im ja objašnjavam kak bi trebalo ovak, pa onak da spustim sad neki postotak vode, e onda ja moram zračunat kolko bi trebalo deti novoga, to u ovom poslu ne igra, tu je bit da se čim prije napravi da kamion može na put. Znači sve van i novo nutra, nekima je i taj postupak dugački, jer kamion mora na put i gotovo. Nema puno filozofije, nije bitno kolko kaj košta ak on mora na put. Samo da je čim prije gotovo, 40 do 44 litre ide u kamion.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
:) ZJ, da je rezultat miješanja po nekakvoj ravnoj crti, ne bi ja to niti spomenuo, znam da si ti to odmah skužio.

Ovak' smo barem malo zavirili i na onu "drugu stranu našeg majstorstva" :).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Primjer: u motoru se nalazi recimo 30 litara rashladne tekučine, antifriza, za koju ste ustanovili da joj je točka smrzavanja na samo minus 8 stupnjeva celzijusa.

Pitanje: koliko sad tog previše razrijeđenog antifriza treba ispustiti, pa onda dolijati koncentriranog antifriza "iste vrste", da bi točku smrzavanja rashladne tekučine spustili na barem minus 25 stupnjeva?
Gledano po krivulji koncentracije za INA Antifriz Al Super:
Al Super.jpg

-8°C odgovara koncentraciji od 20%
-25°C odgovara koncentraciji od 40%
Znači da moramo povećati koncentraciju na 40%. Za to treba ispustiti 1/3 tekućine, dakle treba dodati 10 litri koncentrata antifriza da zaštita bude do -25°C.

...
Da još malo sve zakompliciram: bilo je u "tom motoru" recimo točno 60 litara antifriza, koncentracije / zaštite do minus 25, onda je puklo crijevo i izgubilo se 25 litara, pa je na terenu nalijana čista voda. Sad imamo novu, slabiju koncentraciju od 60 litara. Koliko litara od nje ispustimo u kantu, u radioni, da dolijemo koncentrirani antifriz i imamo ponovo traženih do minus 25 stupnjeva? ...
Znači, s dodanih 25 litri vode, ledište je palo na -10°C.
Da bi ga vrnuli na -25, treba ispustiti neznatno manje od 20 lit vode i dolijati toliko koncentrata.

Koliko sam fulal?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nula litara koncentrata bih ulijal u motor.
Prvo bi na uputama antifriza pročital kolika koncentracija zadovoljava za -25°C. Recimo da je potrebni odnos koncentrat:voda = 1:2. Dakle za tih 25 litara vode kojom smo razrijedili stari antifriz je potrebno 12,5 litara koncentrata.
Bez preciznog dijagrama odnosa i temperature je nemoguće točno odrediti, a i onda nije baš jednostavno.
Najjednostavnije je ispustiti 25 litara iz sustava i pola pomiješati s antifrizom u odnosu 1:1, a 12,5 litara u pričuvu. Dakle sad bu u sustavu 25 litara za temperaturu -38°C i 35 litara za temperaturu koja je nepoznata bez ispitivanja. Nije 100% točno, ali držim da je zadovoljavajuće i sigurno na strani sigurnosti.
Za -25 treba biti 1:1,5.

Tvoja koncentracija bi bila za negdje oko -20.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Znal sam ja da ima na forumu čovjek koji ima znanja i vremena da to izračuna (y)

Znači ja bi tam na 100 litri dodal 20 litri koncentrata i to nebi bilo -25 kak sam napisal ali bi bilo oko -20 , možda mrvicu manje :unsure:
Ma da je i - 15 ja garantiram da sistem nebi pretrpel nikakva oštečenja ovu nadolazeču zimu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kupljenec, nemoj ti ovo čitati i mučiti se, ovdje je "za završetak tirade" opet puno natipkanog teksta :hahah:

ZJ, ti znaš kao i neki drugi kolege da svi antifrizi nemaju iste karakteristike, zato je odlično što si naveo vrstu, time i definirao obrazac po kojem vodiš razgovor. Slažem se da si postavio dobre kriterije i možda bi ti nova koncentracija bila samo "mrvicu" jača od tražene. (Nisam ni sumnjao da se ti, ili kolega Lee ne bi u ovome snašli :), baš ste pravi "mutikaše", mala šala.)

Samo treba znati koliki je ostatak rashladne tekučine ostao u motoru, na temelju toga "prepoznati" prema omjeru miješanja, koliko je u nutra zapravo koncentriranog antifriza, a koliko vode. Zbrojimo količinu dolijanog koncentriranog antifriza s zaostalim u motoru, te usporedimo s zaostalom vodom i znamo točno. Druga je stvar što neki ljudi ne vole matematiku nimalo :), a tako može biti interesantna. Pa cilj je i bio malo se pozabaviti nečim drugim osim s koronom.

Jednako tako ljudi zanemaruju činjenicu, da su mnogi antifrizi, ako su previše razrijeđeni nešto što agresivno nagriza hladnjak, blok itd, jer postane premala količina aditiva čija je uloga spriječiti takvo djelovanje antifriza. Ne svi, ali neki sigurno.

I nije baš previše dobro zajedno mučkati, baš sve vrste antifriza, neke se možda i može bez trajnih posljedica, ali neke ja ne bi nipošto pomiješao za svoj motor, ali, ali, ali, svatko radi sa svojim novcem što mu je volja.

Jasno mi je da je to večini malih korisnika apsolutno nebitno, zanemarivo, ali nije baš tako u životu. Na velikim se količinama tu vrti veliki novac.

Eto, gotova kavica i jutarnji ritual: vijesti, pošta..., odoh ja u "bolji život", hm :unsure: a tko zna kaj sve dan bude donesel.

Lp

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Dakle za tih 25 litara vode kojom smo razrijedili stari antifriz je potrebno 12,5 litara koncentrata.
Bez preciznog dijagrama odnosa i temperature je nemoguće točno odrediti, a i onda nije baš jednostavno.
Najjednostavnije je ispustiti 25 litara iz sustava i pola pomiješati s antifrizom u odnosu 1:1, a 12,5 litara u pričuvu. Dakle sad bu u sustavu 25 litara za temperaturu -38°C i 35 litara za temperaturu koja je nepoznata bez ispitivanja. Nije 100% točno, ali držim da je zadovoljavajuće i sigurno na strani sigurnosti.

-8°C odgovara koncentraciji od 20%
-25°C odgovara koncentraciji od 40%
Znači da moramo povećati koncentraciju na 40%. Za to treba ispustiti 1/3 tekućine, dakle treba dodati 10 litri koncentrata antifriza da zaštita bude do -25°C.

Znači, s dodanih 25 litri vode, ledište je palo na -10°C.
Da bi ga vrnuli na -25, treba ispustiti neznatno manje od 20 lit vode i dolijati toliko koncentrata.

Koliko sam fulal?

Za -25 treba biti 1:1,5.

Tvoja koncentracija bi bila za negdje oko -20.

???? za boldano.

Ja sam bez dijagrama predložil 12,5 litri koncentrata i još ga ne razređujem vodom nego već jače razrijeđenim antifrizom.
Moja logika je jednostavna. Da bi anuliral nepovoljno dodavanje 25 lit vode trebam dodati toliko koncentrata da ta ledište za tih 25 lit vode spustimo s nule na niže od -25. Dodavanjem 12,5 litri koncentrata sigurno je više nego neutralizirano negativn negativan učinak dolijevanja vode jer sad ta količina vode koju smo ulijali drži do -38°C. Zato i dalje tvrdim da sam na strani sigurnosti, a 2-3 litre koncentrata koje su možda višak za traženu temperaturu, vrijede manje nego zafrkancija s točnim izračunom tam gdje to nema potrebe.

Tvoj zadnji odlomak ne drži vodu za dodavanje koncentrata, možda drži ako se dolijeva AL40 kojeg ti koristiš.

Najnoviji postovi

Na vrh