O tome ja godinama pričam, ali pojedinci mjenjaju antifriz svakih godina koliko piše na kantici godina proizvodnje. Jeru kantici je senzor koji pokvari antifriz nakon godina koliko je proizvođač napisal na samoj kantici.Ekipa, dopustite mi da budem toliko slobodan, da vas dodatno navedem na konkretan razgovor, s ciljem stjecanja eventualnih "novih" saznanja. Ne budu naškodila .
Dakle pustimo sad "takav slabi i razrjeđeni se antifriz mijenja", s tim se i ja mogu složiti, ali?!
Pustimo sad gdje ga budemo miješali, vi neki u kanti, ja u loncu..., ali?!
Ali, dajmo da malo zagrebemo u "postupak". Ja sam ima priliku godinama raditi i na tehnici u kojoj se nalazilo preko 60 i puno više litara antifriza u svakom motoru. Tih je nazovimo "strojeva" bilo uvijek puno, "više desetaka komada", na stotine čak pa i puno stotina, to su morate priznati jako velike količine antifriza u igri, veliki novac.
Događalo se da par dana iza ulijevanja antifriza pukne crijevo i iscuri iz rashladnog sistema / sustava 20-30 litara antifriza. Ti si na terenu, u "vukojebini", rezervno crijevo nekakvo, ili kakvo takvo izmisliš i imaš, ali nema novog antifriza i nema druge da bi motor i stroj "funkcionirao", vozač nalije u spremnik koliko fali običnu vodu. E tek sad je nastalo novo da oprostite "sranje". Sad je to nekakav više desetaka litarski slabi bučkuriš. E pa koliko sad ispustiti ( i uloviti za regeneraciju / za oporabu) tog bučkuriša i nalijati koncentriranog antifriza? Ne radi se uvijek o količinama red veličine 2-3 litre, radi se o ozbiljnim velikim brojkama. Taj se antifriz ne baca "samo tako", ide na oporabu i za ponovnu upotrebu.
Molim vas probajte se malo sad prisiliti i reči: kojom bi se metodom vi poslužili da to odradite na prethodno opisani način?
Da još malo sve zakompliciram: bilo je u "tom motoru" recimo točno 60 litara antifriza, koncentracije / zaštite do minus 25, onda je puklo crijevo i izgubilo se 25 litara, pa je na terenu nalijana čista voda. Sad imamo novu, slabiju koncentraciju od 60 litara. Koliko litara od nje ispustimo u kantu, u radioni, da dolijemo koncentrirani antifriz i imamo ponovo traženih do minus 25 stupnjeva?
Dajte malo, da se svi skupa malo trgnemo iz korone i mozak usmjerimo na ovakve životne "bombone" .
Ako slučajno na kantici ne piše internet je čudo za rješavanje takvih problema.
Kaj se tiče pojačavanja takvih velikih količina antifriza ja mislim da nije neki problem to za izračunati.
Primjer. Ako ide 100 litara i unutra imamo -10, na to da dodadamo 20 litara koncentrata dobili bumo oko -25 kaj je sasvim dovoljno.
Ovaj moj izračun je otprilike iz glave i nemora da je točan. Za točnu kalkulaciju bi trebalo uzeti digitron i prisjetiti se prvih par godina škole pa izračunati.
E da, navodno i taj koncentrat ne valja več je bolji tvornički pripremljen antifriz. Tak sam ja pročital, ne tvrdim to.
I mješati se nesmije po bojama.
Ja osobno sebi mješam sve kaj mi pod ruku dojde i oobično moram nadoljevati jer navek negde nekaj pušta, slini, suzi.... a kaj bum, šustar nije nikad cipele imal.