• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Bit će kiše, magarci se tučeju...

Momci samo leđero, živce i alatke u kanticu i malo na plažicu da dođete sebi, očito niste baš svoji pa laprdate i lajete jedan na drugoga.

Nije vam to za pohvalu!

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,907
Ja u željezu većinom kad nisam mogao odjednom izbusiti pa sam išao s predrupom sam polomio slijedece svrdlo 😂

Ali što @vlč.puknuti kaže imam svrdla za željezo lidl kvalitete. Pise bosch na kutiji ali je neka bofl roba.

Za drvo imam svakakva kvalitetna, ali s metalom rijetko radim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,470
Rupa se buši svrdlom veličine koja ti treba, a predrupa je onolika kolika je širina vrha svrdla koje se koristi za glavnu rupu.
Uglavnom točno
Problem su lidl svrdla i slična koja nakon 3 rupe više ne buše
Uglavnom netočno. Većina skuri (i kvalitetnije) borere prevelikom brzinom vrtnje.

Buši se malom brzinom uz veći pritisak i hlađenje. Boreri "Lidl kvalitete" tim postupkom buše i inox...probaj ;)

pa onda ljudi idu sa 4 svrdla širiti 4 - 6 - 8 - 10mm itd...
Tim postupkom zaj... i najbolje borere.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,914
O da! Treba znati!
Došla gospođa k ginekologici da vidi zašto nemaju djece!
Čim je vidjela, pozvala je muža da mu objasni.....
Stalno je dodelavao krivu rupu!

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,731
kako te nije sramota tak kukati..cviliš ko svinče...pogledaj curu kako dela..ne boji se posla ..zemi buši , brusi dok ne naučiš...nije ona to naučila na forumu
A naletio sam neki dan na taj video, i ono razmišljam dali da ga podjelim i na kraju ipak nisam.
Jedino joj je izgleda neko drugi ugurao klip u blok, i naštelao ventile, hehe.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,903
Hmmm, korisna informacija. Bolje da ih imaš doma nego na poslu ali nema veze.
Gde ima toga za kupiti?
Imam nešto i kod kuće, donjeo iz bivše firme, njima su nekada bušili rupe na ulošcima dizni. Imali smo najmanji od samo 0,2 mm.
Daj prosim te pojasni, ali pomalo i naširoko da svi shvatimo u detalje. Meni je dosta trganja borera, nemrem više. :unsure:
Uvijek da se buši veća rupa ide predbušenje manjim, da oslobodi srce , a i da mu pravac daje. Izuzetak su tvrdometalna svrdla sa krunom kojima to ne treba

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Uglavnom točno

Uglavnom netočno. Većina skuri (i kvalitetnije) borere prevelikom brzinom vrtnje.

Buši se malom brzinom uz veći pritisak i hlađenje. Boreri "Lidl kvalitete" tim postupkom buše i inox...probaj ;)

Tim postupkom zaj... i najbolje borere.
Ako moramo navesti sve što treba da bi se ispravno i kvalitetno izbušila rupa, onda nam bušilica niti ne treba jer prosječan korisnik foruma godišnje izbuši 5 rupa, borerom kojeg prvog nađe, a da je širi od šarafa ili onoga što gura kroz rupu, probušit će ga s lidlborerom i lidlšraubom i to je to.

Predrupe, rupe, podmazivanje, hlađenje, pritisak, brzina bušenje koja opada s debljinom itd, itd... Kome to ovdje objašnjavati?

Ja sam uzeo Ruko set na pola mm do 16mm - 130€ i nema zime, malo u drill doctor kod kolege kad baš zatreba ispravak i da vidiš burgijanja. 5mm burgija se nabušila kod kolege za popnitanje samo tako, 640 rupa, sve u 30x20 firkant i kod svake probušene rupe opizdi u drugu stjenku, i prva i zadnja rupa izbušene kako treba i bez problema, još nije oštrena, dijelom i jer ju ja osobno baš i ne koristim, ali razumijemo što želim reći.

Što reče Plus, ne znamo mi ništa dok nam forum ne objasni 🤣🤣🤣

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,903
A gle, neki su u tome svaki dan pa nekog vraga i znaju. Nije isto bušiti neki lim za pop nitne i hrgu željeza😉

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Uvijek da se buši veća rupa ide predbušenje manjim, da oslobodi srce , a i da mu pravac daje. Izuzetak su tvrdometalna svrdla sa krunom kojima to ne treba
Ja čak prvu rupu ne probušim skroz, nego s borerom samo zakirnam, a bušenje ide direkt na završni promjer. Al za to treba nabrusiti borer da tak radi
IMG_20210524_120945.jpg IMG_20210524_122512.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,470
Da
Ja čak prvu rupu ne probušim skroz, nego s borerom samo zakirnam, a bušenje ide direkt na završni promjer. Al za to treba nabrusiti borer da tak radi
To je za strono bušenje. "Iz ruke" to baš i ne funkcionira...iz raznih razloga.

Zbog ovakvih problema sa borerima u firmi smo davno naručili rupe raznih fifi u metraži.Odrežeš kolko treba i ugradiš rupu.
Sad je več trideset godina kak nabava ne uspijeva nabaviti naručeno.😂
To ti je zato kaj na rupama nema provizije ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
hvala ti @ZGseljak meni se nije dalo toliko detaljno . čekam da se prvo ispucaju lidel majstori .
Ja fi 40 bušim direkt , ofrkors na radijalki ..samo mu daš maloga da se navikne gdje i kako .

@mtđ001 . da znaš kaj ne znaš znao bi da svrdlo najviše uništi ulaz i izlaz , kad je unutra njemu je super , za to je napravljen ..naročito kod ručnog bušenja .

a vi koji bušite limove s lidel robnom markom kupite su stepenasta svrdla ili ti mrkvu kako ih netko zove i nema zime .

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,707
Ma najbolje je naručiti gotove rupe sa e-baya i samo ih namontirati gdje treba. Rekel bi netko s propovjednice - ne treba delati paniku. Rupa je bilo i bude ih. Veći je problem zapuniti ih. Za to treba alat kojeg nema u Lidlu ni na e-bayu.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
To je za strono bušenje. "Iz ruke" to baš i ne funkcionira...iz raznih razloga.
Funkcionira, nabušil sam se 15mm materijala na ruke, što sa košare što sa lojtre (čitaj: zadnja prečka).
Problem predstavlja kad je borer tupi, al moji kolege su malo lijeni nabrusiti borere prije terena, pa su probali uzeti moje.....ali a-aaa.

I zaboravil sam napisati da se na taj način najbolje očuva pozicija rupe, kad tanki borer buši skroz rupu, on kak je tanki, pa se savija oće "pobjeći" rupa. Naravno to je izraženije kod ručnog bušenja naspram strojnog

Najnoviji postovi

Na vrh