• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,699
Ima.netko parkside glodalicu mozda? Uzeo je davno i stajala zapakirana, dns je konacno otvorim i vidim da nema onih sipki za montazu onog bocno dijela 1000030224.jpg
Ako netko ima da mi izmjeri promjer sipke...hvala

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,260
Imam potopnu pumpu u podrumu i živcira me što je svaki puta moram naginjati kako bi povukla vodu. Jednom mi se dogodilo da ju je plovak aktivirao i vrtila je tko zna koliko dugo dok nisam skužio. Ovo je druga pumpa koja se jednako ponaša. Ne znam postoji li koja samousisna potopna pumpa ili da jednostavno izbušim rupicu pri vrhu usisne komore kako bi zrak mogao izaći? Plastična je, nema veze što će tu malo špricati, a ne vjerujem ni da će se tlakovi značajno poremetiti, svakako fino nabija pritisak.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,699
Nije kvar u plovku...ona se aktivira nego ne povuce vodu...nznm zasto ali i meni se nekad zna dogoditi...kad je cijelo vrijeme u vodi nemam.tih problema...ali ako ostane bez vode pa ju stavis natrag u vodu onda zna.ne povuci...i jedino to pomogne,da ju nagnes i bas se cuje kako povuce...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,260
Nije kvar u plovku...ona se aktivira nego ne povuce vodu...nznm zasto ali i meni se nekad zna dogoditi...kad je cijelo vrijeme u vodi nemam.tih problema...ali ako ostane bez vode pa ju stavis natrag u vodu onda zna.ne povuci...i jedino to pomogne,da ju nagnes i bas se cuje kako povuce...
Tako je i kod mene, radi dokle god ima malo vode dole, ali čim presuši, neće povući, samo vrti u prazno.

U septičkoj imam jaču pumpu sa sjeckalicom, ta povuče bez problema i na suho, ali drugačije izgleda dole, nema mjesta da se zrak zarobi.

I moja je tako neka, samo druge boje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,487
Imam potopnu pumpu u podrumu i živcira me što je svaki puta moram naginjati kako bi povukla vodu.
Da li potreba za naginjanjem ne proizlazi iz činjenice da plovak nije pustio struju na motor pumpe, pa ga zbudiš nekakvim naginjanjem?
Jednom mi se dogodilo da ju je plovak aktivirao i vrtila je tko zna koliko dugo dok nisam skužio.
Plovak je možda samo napravio svoj posao dok je bilo vode, pumpa ju je izbacila a zašto ju nije i isključio - možda je zapeo u krivom, aktivnom položaju??? Znam da nagađam, ali drugo mi je teško zamisliti.
Ovo je druga pumpa koja se jednako ponaša. Ne znam postoji li koja samousisna potopna pumpa ili da jednostavno izbušim rupicu pri vrhu usisne komore kako bi zrak mogao izaći? Plastična je, nema veze što će tu malo špricati, a ne vjerujem ni da će se tlakovi značajno poremetiti, svakako fino nabija pritisak.

Nema tu potrebe za nikakvom rupicom, ako je na pumpi cjev velikog promjera. Sad si mislim da možda tebi ta cijev ne "tvori, čini, formira" nekakav sifon, đep pun vode, koji svojom količinom predstavlja nekakvu masu i otpor, koji relativno mali rotor turbine ne može potisnuti ostvarenim tlakom kod potezanja vode??? Ne pada mi ništa drugo pametno na pamet.

Imao sam sličnu "potopnu pumpu za čistu vodu" par godina. Nabavio ju dok mi je jednom zbog ogromnih kiša voda prodrla u podrum. Kasnije sam s njom par godina redovito ispumpavao "vodomjerno okno" u goricama. nikad nisam imao slične probleme sve dok se nije poderala osovina rotora na lošoj brtvi i lageru. Bacio sam ju.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,260
Ne, ne, plovak je ovakav kao na gornjoj slici postavljen dosta kratko kako bi brže reagirao. Podrum se napunio cca 30 cm vode, plovak je isplivao gore i pumpa se uključila, ali ne vuče vodu zbog tog zraka dole. Izlazna cijev je 1", probao sam je staviti i vodoravno i okomito, nema razlike.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,596
Po meni ti je tu problem to što jw kolega plus napisao, ostane ti negdje u cijevi vode i rotor nema snage da je izgura, jer se stvara zračni đep
Probaj cijev nekako postaviti da sva voda isteče, ako treba pričvsti je sa plastičnim vezicama za neku drvenu letvu da na njoj nema "valova" u kojima ostaje voda, pa javi rezultate ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,487
Onda sumnjam uz več navedeno i u neprimjetno presavijenu cijev za odvodnju, ili možda čak naopako ili previše u koso položeno, okrenuto koljeno za priključak cijevi, pa da stvori nekakav zračni đep.
Nemam pojma trenutno što bi još moglo biti.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,260
Provjerit ću i to, ali sumnjam da će pomoći jer nije povukla vodu niti pri prvom postavljanju pumpe. U nju uđe nešto vode jer čujem žuborenje, ali nedovoljno kako bi protjerala gore.

Na vrh