Naravno da je, i naravno da ne da treba nego da mora.
Ali.......
i ovi ljudi koji moraju dobiti SVOJ poticaj su u istoj situaciji kao i država i kao i izbjeglice.
Da je država državnija i da je sposobnija, svi bi dobili svoje i još bi k tome bezuvjetno mogla izraziti i svoju humanu obavezu.
Gledaj ovo - of je, ali moram navesti primjer koji će potkrijepiti ovo što sam rekla.
Prije dvije godine je jedan rendgenolog izjavio - pokvario se u bolnici rendgenski aparat na kojem je radio. Dio koji je trebalo zamijeniti je koštao dvijesto kuna. Pazi malo - dvijesto kuna. Popravak i zamjenu na tom aparatu, po ugovoru sa bolnicom i nekakvom dogovoru sa proizvođačem ili onim tko je aparat prodao bolnici - tu nisam sigurna, ne sjećam se točno, pa nagađam - uglavnom, taj popravak je mogao napraviti samo ovlašteni serviser. A njegov cjenik je za to - deset tisuća kuna. I bolnica je platila deset tisuća kuna. A mogli su u slobodnoj prodaji kupiti za dvijesto, i veli čovjek, on je to sam mogao zamijeniti. Ali po propisima nije smio.
Bio je toliko ogorčen da je to javno , za novine, imenom i prezimenom, izniio.
I u takvoj državi - nemoj mi reći da nema. Ima. Nedaj lopovu da uzme i daj meni, koja imam po zakonu kojeg si ti donio neovisno o mojoj volji, po svome osobnom nahođenju, pravo na to.
I dok ti određuješ pravila igre, a ja ih moram poštovati, onda i ti poštuj ono što si sam odredio, neovisno o mojim željama.
Tražim li previše?