Evo se slučajno nađoh ovdje pa malo čitkam i gledam i izgleda živim u "normalnom" dijelu gdje se obrađuje zemlja.
Pravo na poticaj ti nitko nije obvezan predati, ali kod nas to ide kako spada, tko obrađuje njemu ide poticaj. Vlasnik dobije novac od arende i to je to.
E sada, darijus je rekao jednu stvar koja je istinita, ali uvijek postoji taj mali ali...
Poticaj ne treba biti ono zbog čega mi radimo zemlju, ruku na srce, ako je to jedino, bolje nas sve pustiti u pm, daj Rusu da radi naše oranice, mi spizdimo pare dok ih ima i onda idemo svi u Njemačku, dok nas ne protjeraju. Mada uvijek treba govnara i onih što rade svakakve poslove za njima mizernu plaću, a nama bogovsku. Neće biti bogovska ako je nećemo imati potrošiti tamo gdje ona ipak nešto "vrijedi". No, opet, skrenuh s teme.
Hmm... Poticaj... Zanimljiv je taj poticaj, svima toliko bolna točka da su poljoprivrednici na lošem glasu zbog njega. Nitko ništa ne radi, a dobija pare. Pa ja bi svima koji tako misle dao da makar malo osjete kakav je to posao biti poljoprivrednik i moliti se da tvornica pod vedrim nebom ne "izgori". Posij i daj sve na vrijeme. Evo ova godina je bila takva da nam vrijeme nije dalo da odradimo sve u optimalnom roku.
A sad da se vratimo na taj poticaj. Poticaj je dobar jer se pokriješ za repromaterijal i možda nešto i ostane, a onda na konto toga ti zaradiš za svoj trud odnosno ono što dozri na toj površini.
E sada, da, ima onih koji ubiru poticaje, a zemlja ne liči na ništa, ali to nije kriv narod, nego vlada, odnosno oni koji (ne)vode brigu o tome. Treba krenuti sa represivnim mjerama. Prijavio si poticaj na to i to. Inspekcija je ta koja treba doći i provjeriti situaciju na polju. Ako je sve uredno, poticaj ide i dalje. Ako njiva ne liči ni na što. Bajo moj, ode tebi dio poticaja, a ako si nas zahebao tj. nisi ništa ni posijao nego pustio draču, ajmo lagano coluj pare nazad, a uz to i kazna da se usereš, da prodaš i traktor i zemlju da namiriš kaznu, e onda bi se dobro razmišljalo što i kako raditi.
Da ne kažem da se uvede poticaj po prinosu, ali to je već krajnje represivna mjera i to bi trebalo izbjeći. Ovaj sadašnji sistem je dobar, ali nema tu provjera kako spada...
Poticaj treba biti ono što i je, a već sam naveo, da si kupiš sjeme, gonijvo preparate i ne daj bože nekakve nepogode da sve propadne da ako ništa budeš na nuli, a tko misli da će se obogatiti na poticaju, nek' zaboravi na to...
Doduše ovo je samo moje skromno mišljenje...