Gdje je ta javna rasprava?
Mislim zbilja mi nema smisla to sada. Pratim tu priču već 10 godina i cijelo vrijeme tule kako je cilj upisati svu zemlju koja se obrađuje u arkod kako bi se povuklo što više novaca iz EU, ali godinama se nije moglo bez ugovora i onda postepeno svake godine su sveviše olakšavali taj proces pa je jedno vrijeme bila ona izjava sa dva svjedoka pa onda samo izjava poljoprivrednika, sad su uveli to slikanje ok, al i dalje se radi o realnom stanju na terenu bez puno komplikacija. I šta sad 50% zemlje u arkodu ljudi obrađuju usmenim dogovorom sa gazdom bar po manjim mjestima gdje mi svi đabe daju samo da im održavam njivu i stvar je da nitko ne voli ugovore potpisivati jer se ljudi odjednom ustraše da će tako ostati bez zemlje, a da ne pričam o barem 20% zemlje od udruga od prije valjda 100 godina gdje ima po 10 suvlasnika od kojih je većina mrtva. i šta sad, konačno kad su se ti poticaji uvećali i pomogli me da se krenem s mjesta, sad nek mi to uzmu (usput budi rečeno imam 34 godine i bavim se govedarstvom). planiram širiti proizvodnju i kupovinu jedne veće napuštene farme (20g prazno) i na poticaj bi se uveliko pritom oslonio. Ne kužim ni dalje, znači, ljudi neće htjet potpisati, al ja ću njive i dalje kositi i šta sad s tim njivama? biti će obrađene kao i sve druge, ali neće biti poticaja na njih. meni to sve zvuči jako retardirano i nemam pojma čija se bistra glava toga sjetila i tko god od toga da ima neke sitne koristi šteta za poljoprivrednike, a i RH općenito je puno veća