Izravna plaćanja i poticaj namijenjen za poljoprivredu nebi trebao služiti za tu namjeru. Već bi se to korigiralo kroz socijalu ili na neki drugi način kroz lokalnu upravu tipa vrtići, manji prirez,kvalitetniji internet,itd itd(a ne da mi koji plaćamo pdv financirao niih). Da je država ok, onda bi i bio minimalac bio ok. Da je tržište uređeno nebi nama poticaji trebali i onda bi SVI proizvodili, a ne kao pojedinci što 30% površina ugare.Većina ljudi radi za minimalac, pa im taj "hobi" dobro dođe.
Šta potiče? Koliko toliko, ostanak ljudi na selu. Zamisli šta bi se desilo da njih zakine za izravna plaćanja.
U 99% posto slučajeva ćeš imati više uplaćenog pdv-a nego što ćeš dobiti povrata tako da to nije baš kako svi misle platis s pdv cijenu i dobijes ga nazadDečki, vi koji ste u sustavu PDV-a plaćate manje poreza i veće doprinose, ali u velikim brojevima je to zanemarivo.
Svi plaćaju PDV, a oni u sustavu ga mogu dijelom vratiti, a ostali to ne mogu.
Npr.ja imam više uplaćenog jedino u 7 mj kad se plati žito i repica i u 11 i 12 posle jesenske berbe,a sve ostale mjesece imam povrata od 1000 do 4000 kn mjesečno tak da ti ta priča ne drži vodu. Ili tražim povrat ili ostanem u pretplati na poreznoj pa se automatski skine kad ga imam za platit. Sve kaj god mogu uzimam na R1 tak da je to najbolja stvar kaj sam ušao u taj PDV, i na kraju krajeva kakve veze ima kaj ga moraš platit,tak računaš sve bez njega i samo treba u glavi posložit da taj dio novaca ne diraš na računu i sve lijepo funkcionira.U 99% posto slučajeva ćeš imati više uplaćenog pdv-a nego što ćeš dobiti povrata tako da to nije baš kako svi misle platis s pdv cijenu i dobijes ga nazad
Btw da li je bilo za mlade poljoprivrednike kakva uplata
Točno.Npr.ja imam više uplaćenog jedino u 7 mj kad se plati žito i repica i u 11 i 12 posle jesenske berbe,a sve ostale mjesece imam povrata od 1000 do 4000 kn mjesečno tak da ti ta priča ne drži vodu. Ili tražim povrat ili ostanem u pretplati na poreznoj pa se automatski skine kad ga imam za platit. Sve kaj god mogu uzimam na R1 tak da je to najbolja stvar kaj sam ušao u taj PDV, i na kraju krajeva kakve veze ima kaj ga moraš platit,tak računaš sve bez njega i samo treba u glavi posložit da taj dio novaca ne diraš na računu i sve lijepo funkcionira.
Ja za mlade dobio u 1 mj.
Sve je to ok i dok se razvijas i kupuješ. Dok imaš dovoljno amortizacije, troskova... imaš onda i završni porez. Nas je na opg-u zaposleno troje i povrat poreza ne pokriva mjesecna davanja. E a kada krećes smanjivati i prodavati ono što si kupovat na pdv, onda vidiš kako je država mačeha.Npr.ja imam više uplaćenog jedino u 7 mj kad se plati žito i repica i u 11 i 12 posle jesenske berbe,a sve ostale mjesece imam povrata od 1000 do 4000 kn mjesečno tak da ti ta priča ne drži vodu. Ili tražim povrat ili ostanem u pretplati na poreznoj pa se automatski skine kad ga imam za platit. Sve kaj god mogu uzimam na R1 tak da je to najbolja stvar kaj sam ušao u taj PDV, i na kraju krajeva kakve veze ima kaj ga moraš platit,tak računaš sve bez njega i samo treba u glavi posložit da taj dio novaca ne diraš na računu i sve lijepo funkcionira.
Ja za mlade dobio u 1 mj.
Zato vam je poljoprivreda najbolja djelatnost u Hr,Meni onako po osjećaju nije komotno da mi oni vraćaju, ali ako tako funkcionira.... Mada bi ja rado njima ostavio da nepočnu gnjhavit da radim na crno.
Ali kad trošiš poticaj lako da se preporeza nakupi