• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
702
Ja nisam platil ni za 2023 ni 2024, nebudem ni za 2025.
A što se tiće poticaja, da ih ne isplate i da se odustane od te nakaradije čim prije, onda bi se i cijene normalizirale i tržište i sve drugo.
Ovak je to balon od sapunice, manjini poljoprivrednika npr. sa 500 ha izgleda ružičast, a običnim malim poljoprivrednicima koji su velika većina, je napuhavanje tog balona već dosta i previše....
Od raznoraznih pravila, pravilnika, praksi, predavanja, mjera ovih onih, subvencija....
Deklarativno i proforma ti sve daju (kao djetetu čokoladu, ali je oni drže u ruci), a onda raznoraznim pravilnicima uvjetima uredbama, kaznama,umanjenjima, to što ti kao daju , na kraju nedaju ( na kraju djetetu nedaju čokoladu nego mu još opale pljusku).....kužite

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,206
Prosil bi da netko konačno izračuna npr. kolika bi trebala biti cijena pšenice, bez ikakvog poticaja, da se poljoprivredniku isplati sijati ju? Kolika bi shodno toj cijeni trebala biti cijena kruha i pereca? :unsure:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,789
Moja kalkulacija za izradu kruha doma u pekaču od kupljenih sastojaka. Kupljena standarna štruca polubijelog kruha je bila 650 g. Nadam se da sad nije još manja. Cijena sastojaka na veliko je znatno niža, ali je cijena energije viša nego za kućanstva. Uvažavajući sve to smatram da CK štruce od 650 g s uključenim radom ne premašuje 0,75 €. Ostalo je dobit. Poznato je da je dobit na ostalim pekarskim proizvodima nekoliko puta veća nego na kruhu.
1739525648234.png

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,492
Jučer ja kupio strucu crnog kruha od 500g, cijena od 1,32€ skočila na 1,72€.
Ostali kruhovi su oko 2€ i preko.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
134
Uzeti u obzir da ovdje nema (svakakvih cudnih) aditiva sa upitnim utjecajem na zdravlje... to bi trebalo usporediti sa cijenom za neki "zdravi" kruh

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,547
Puno je varijabli, ali evo kišni dan pa si liječim dosadu... Neka optimala, jedino sam varijabilno ubacio đubrivo i sjetvenu normu, sredstva za prkanje su neka u vrhu, jer tu mogu stvarno ubacivati pun k toga.

Njema-para.jpg

Ja bih na to dodao ovako, idealno bi bilo dobiti jednu prosječnu neto plaću u RH na svakom hektru, ali je realno očekivati minimalnu bruto plaću, ali s obzirom da cijena pšenice u žetvi bude kikiriki, sa 100€/ha si sretan čovjek.

Prilozi

• Njema para.jpg
    Njema para.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 74

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,308
Uzeti u obzir da ovdje nema (svakakvih cudnih) aditiva sa upitnim utjecajem na zdravlje... to bi trebalo usporediti sa cijenom za neki "zdravi" kruh
Za zdravlje ti je upitan jedino stres.
Pred tjedan dana je umrla susjeda od raka crijeva, 57 godina stara.
Nikad pila, pušila, nikad se iz ducana hranila, ima 100 kom peradi po dvorištu, svoje svinje, sve domace.
A koliki se po Zg hrane iz ducana i dožive 100 god.

Nama bi bitnije za zdravlje bilo da ukinu vec jednom te poticaje, tečajeve, natječaje i da više nema živciranja oko toga.

nisamja

Dobro znana faca
Tu od
15 Stu 2018
Poruka
465
@Ivan KC"
Nama bi bitnije za zdravlje bilo da ukinu vec jednom te poticaje, tečajeve, natječaje i da više nema živciranja oko toga."

👍👍👍👍👍👍👍 Točno.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,308
To za ukidanje mislim na razini cijele Eu, ne znam jel na drugim kontinentima postoje kakvi poticaji.
Da se poticaji ukinu, više ne bi bilo jeftine hrane, a u ostalom koja je to hrana jeftina, pa sve je skupo ko sv Petra kajgana.

Nek se sustav poljoprivrede vrati kakav je bio do prije rata, i sve bude super.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
134
A neka i tekstilnu industriju vrate u staru slavu, pa granice do...

Realnost svijeta se je promijenila, konkurencija su ti radnici u nerazvijenim zemljama koje se iskorištava/placa mizerno. Oni bi za naše poticaje "ubijali"...

Uvoz izvan EU i smeće iz EUa su problem, ali realno mi sa i bez poticaja ne mozemo konkurirati ozbiljnom pristupu.

Uzmi na primjer maslinovo ulje: naše je skupo, jer nema uvjeta za ogromne nasade, gdje se ti onda isplati strojna berba/obrezivanje itd... Nase je ručni rad i cilja Premium klasu (po cijeni), a pogledaj na youtubu nasade u španjolskoj, oni sa 2 stroja valjda poberu ekvivalent kompletne površine nasada maslina u hr u tjedan dana. A kod nas je to mukotrpni rad.
I kad imas takve površine mozes imati i svoju uljaru i u roku par sati preraditi...

Nisu ti problem poticaji, nego da mi nismo prilagođeni tržištu, i/ili ponudom i/ili cijenom. Cilj natječaja je učiniti HR poljoprivredu konkurentniju. Neki to iskoriste u unaprjeđenje poslovanja, neki izvlače novce.

Ako se Vi u tome ne snalazite, udružite se/uzmite bolje konzultante/nađite drugo rješenje, ali nemojte druge sputavati sa rješenjima koje ni u teoriji nikome ne mogu pomoći.

Jer na ne vidim scenarij po kojem bi samo ukidanje poticaja pomoglo ikome u hr...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,206
Slova, slova i samo slova. Nigdje brojki. Svaka čast gospodinu Iwanhou na kalkulaciji proizvodnje kruha.
Zbog čega nitko ne napiše koja bi trebala biti otkupna cijena za pšenicu da bi proizvodnja bila profitabilna?
Ne proizvodim pšenicu pa ne mogu napisati konkretne brojke.
U jeku je tzv. bojkot pekara od strane školske djece. Sa druge strane nitko ne veli da je otkupna cijena pšenice ista kao što je bila i prije 20 godina, a brašno se proizvodi iz te (jeftine?) pšenice. Prije 20 godina se za 100 kg kukuruza moglo kupiti 100 kg umjetnog gnojiva.
Napišite koja bi trebala biti realno cijena pšenice da se ostvari pristojna zarada od koje se može normalno živjeti. Prošle godine je otkupna cijena pšenice bila takva da se radilo sa gubitkom ili sa nulom. Barem se tako govorilo i pisalo.
Dok utvrdimo tu realnu cijenu (bez uključenih poticaja) onda možemo izračunati kolika bi bila cijena kruha. Dajte da jedanput za uvijek razriješimo tu enigmu oko poticaja. Da li trebaju ili ne i koja je njihova svrha. Ovako stalno ista priča unedogled. Pa nismo mutavi da to ne možemo razriješiti. Ili jesmo?

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,435
Puno je varijabli, ali evo kišni dan pa si liječim dosadu... Neka optimala, jedino sam varijabilno ubacio đubrivo i sjetvenu normu, sredstva za prkanje su neka u vrhu, jer tu mogu stvarno ubacivati pun k toga.

Ja bih na to dodao ovako, idealno bi bilo dobiti jednu prosječnu neto plaću u RH na svakom hektru, ali je realno očekivati minimalnu bruto plaću, ali s obzirom da cijena pšenice u žetvi bude kikiriki, sa 100€/ha si sretan čovjek.
Zanimljiva tablica, recimo na maksimalnu cijenu bi trebao prinos od 7,5 t/ha što je već jako dobar prinos, ali u toj tablici fali još troškova. Nisam vidio vršidbu, rentu, amortizaciju, a još jedna stvar koju ljudi ne računaju, barem oni čisti poljoprivrednici kao ja, a to su doprinosi i porez. Svoj rad ćemo ajde izostaviti...

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,547
Tako je. Fale troškovi koje nisam stavio u proizvodnju.

Renta, vršidba, amortizacija, plaća i doprinosi idu posebno. Pogotovo jer nije svugdje ista cijena rente i usluga, pa nisam htio ići u dubiozu, znašd a bi tu krenula velika polemika, tu si svatko može još dodati što god hoće.

Ali ajd evo mogu ubaciti još koji podatak pa baš da vidimo gdje smo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,789
@lijeska, hvala na pohvali. Samo sam stavil na papir/forum ono kaj radim. Da se bavim proizvodnjom pšenice, stavil bih i to na papir/forum.

Kolega PP je dal prikaz direktnog ulaganja u sjetvu 1 ha pšenice (sjeme, gnojivo,zaštitna sredstva i gorivo). Treba tome pridodati cijenu rada i amortizaciju strojeva. Nakon toga bi se prema prosječnom prinosu mogla približno odrediti cijena pšenice. Nekad sam pšenicu mijenjal u mlinu za brašno. Ako se ne varam za 100 kg pšenice sam dobil 60 kg krušnog brašna, ili 50 kg glatkog, ili 40 kg oštrog. Moglo se mijenjati i za sve sastojke dobivene mljevenjem, ali se više na sjećam odnosa. Sad je u trgovinama krušno dosta skuplje od glatkog, makar nema opravdanog razloga, jer ga se iz iste količine pšenice dobije više krušnog nego glatkog brašna.

Nažalost nikaj više nema zdrave logike.

P.S.
Prekinuo sam pisanje, a u međuvremenu je bilo novih postova. Molim zanemarite mjesta na kojima ponavljam već napisano.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,206
Ako je moguće molio bih vas da izbacite realnu cijenu pšenice (bez poticaja) koja bi trebala biti za pristojnu zaradu. Znam da je tu bitna i površina koja se obrađuje uvažavajući potreban plodored. Na osnovu te cijene se onda može izračunati cijena brašna i cijena konačnog proizvoda.

Najnoviji postovi

Na vrh